Halvårsrapport januari-juni 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Halvårsrapport januari-juni 2024

Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande

delårsrapport för det första halvåret 2024.

 

 

ECOMB mot nya mål

  • Nyemissionen tecknades till 6,2 MSEK i juli (Q3)
  • Enköpings-projektet närmar sig driftsättning
  • Omvänd auktion för bio -CCS i Sverige gynnar Ecotube Zero
  • PFAS-reduktion adderar stort värde till Ocean Recycles syresättning

 

ECOMB-koncernen (inkl. dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB)

  • Resultatet efter finansiella poster -1 275 TSEK (569 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 5 648 TSEK (3 979 TSEK)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 355 TSEK (1 110 TSEK)

 

ECOMB AB (publ)

  • Resultatet efter finansiella poster – 1 124 TSEK (718 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 5 648 TSEK ( 3 979 TSEK)
  • Resultat per aktie: -0,029 SEK ( 0,019 SEK)
  • Antal aktier: 38 422 002 st (38 422 002 st)
  • Likvida medel vid periodens utgång: 108 TSEK (691 TSEK)

 

Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år omräknat enligt ny redovisningsmetod

 

Verksamheten under halvåret jan-jun 2024

 

Ekonomi

 

ECOMB AB (publ) är med ett innehav på 95% huvudägare i ECOMB Ocean Recycle AB, nedan även kallat dotterbolag. Efter samråd med bolagets revisor beslutades att en Koncernredovisning var motiverad då dotterbolagets verksamhet sakta börjar komma igång med 25 kkr i nettoomsättning under det första halvåret 2024. De redovisade siffrorna över det första halvåret visar också att det inte skiljer mycket mellan Koncernen och ECOMB AB.

Bolagets resultat det första halvåret 2024 blev -1,1 MSEK jämfört med 0,7 MSEK under motsvarande period 2023. Nettoomsättningen ökade under samma perioder från 4,0 till 5,6 MSEK. Utfallet från nyemissionen kommer att landa först under Q3.

 

Företrädesemissionen tecknades till 67% - bolaget tillfördes ca 6,2 MSEK före emissionskostnader

Styrelsen beslutade den 3 maj 2024 om en företrädesemission i ECOMB AB, förutsatt efterföljande godkännande av årsstämman den 4 juni 2024. Företrädesemissionen avslutades den 2 juli 2024 och tecknades till ca 6,2 MSEK med kursen 0,12 SEK/aktie, vilket motsvarar 51.579.667 st nya aktier och en teckningsgrad om 67%. Totala antalet aktier uppgår till 90.002.469 st efter emissionen.

Ca 50% av företrädesemissionen tecknades med stöd av teckningsrätter och cirka 17% utan stöd av teckningsrätter. Kostnaderna för emissionen beräknades till ca 0,63 MSEK.

Företrädesemissionen registrerades hos Bolagsverket den 19 juli 2024.  

 

 

Marknad

 

36 stödmiljarder för bio-CCS i omvänd auktion öppnad!

Energimyndigheten öppnade den 22 augusti 2024 den första utlysningen om ett nytt stödsystem för bio-CCS genom ”omvänd auktion”. Totalt kan 36 miljarder fördelas mellan 2026 och 2046.

Stödet riktar sig till aktörer med anläggningar i Sverige som kan bidra till negativa utsläpp av koldioxid genom bio-CCS. Syftet är att stödja den gröna omställningen med tillhörande teknikutveckling, ekonomiska incitament för storskalig avskiljning, transport och geologisk lagring av koldioxid med biogent ursprung.

Medel från stödsystemet kommer att fördelas genom ”omvänd auktion”, vilket innebär att lägst kostnad för att avskilja koldioxiden från rökgasen kommer att få stor betydelse då vinnaren är den som har lägst kostnader per ton koldioxid.

Beviljat stöd kommer att kunna användas för investerings- och driftkostnader för hela bio-CCS-kedjan, Energimyndigheten är auktionsförrättare.

Sverige har bra förutsättningar för bio-CCS genom god tillgång på biomassa, t.ex. restprodukter från skogen. Verksamheter som använder biomassa i produktionen kan bidra till negativa utsläpp genom att avskilja koldioxiden som bildas när biomassan förbränns. Framför allt gäller detta kraftvärmeanläggningar och pappers- och massabruk.

Bio-CCS har potential att kunna minska de svenska utsläppen med ca 10 miljoner ton biogen koldioxid per år, motsvarande ca ¼ av Sveriges totala årliga utsläpp.

(källa: Energimyndigheten, Pressmeddelande 22 augusti 2024)

 

Med vårt nya koncept Ecotube Zero, där man bara behöver ta hand om 20% av rökgasflödet för koldioxidavskiljningen från de biobränsleeldade pannorna, får vi nu chansen att bygga något helt nytt till helt andra pengar än i tidigare projekt med vårt grundkoncept Ecotube-systemet.

 

 

EU:s klimatmål och Sveriges åtaganden som medlemsstat

År 2021 antog EU ett klimatpolitiskt ramverk som ska ingå i EU:s beslutade klimatplan. I ramverket ingår en klimatlag, ett klimatmål och ett vetenskapligt rådgivande organ för klimatförändringar. Klimatlagen slår fast att EU ska skapa balans mellan utsläpp och upptag av växthusgaser (netto nollutsläpp) senast år 2050 och därefter efter att uppnå negativa utsläpp.

EU:s klimatmål ska uppnås inom unionens gränser. I EU:s klimatlag finns också ett etappmål som säger att nettoutsläppen ska ha minskat med minst 55% till år 2030 (jämfört med 1990). Både utsläppsminskningar och nettoupptag (t.ex. inbindning av koldioxid i skog) ingår i klimatmålet, men för att säkerställa att ländernas fokus fortsatt ligger på att minska utsläppen är nettoupptagens bidrag till att uppfylla målet begränsat.

Utsläppsminskningarna som EU ska åstadkomma till 2030 har genom EU-lagstiftning fördelats mellan olika sektorer och aktörer. En stor del av utsläppsminskningarna ska ske inom EU:s handelssystem (EU ETS) som reglerar utsläpp från bl.a. industrier och elproducenter. Kraven på att minska utsläppen riktar sig alltså till stor del mot företag.

Omställningen behöver ske fort och påverkar hela samhället. Idag är 74% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser energirelaterade. I Sverige står industrin och transportsektorn för de största utsläppen men globalt är elproduktion och uppvärmning stora utsläppskällor. Sedan 2010 har Sveriges utsläpp av växthusgaser minskat med 26%. För att fortsätta minska utsläppen och lindra effekterna av den globala uppvärmningen är omställningen av energisystemet helt nödvändigt.

(källa: Klimatpolitiska rådet, Årsrapport 2024, Rapport nr 7, 21 mars 2024)

 

Vätgas spelar en viktig roll för att uppnå netto-noll utsläpp inom EU 2050 

EU prioriterar utvecklingen av grön vätgas, producerad från främst elektrolysörer med el från sol, vind och kärnkraft. Produktion av 10 miljoner ton grön vätgas per år inom EU är målet till 2030. 2040 ska produktionen minst ha fördubblats då emissionerna ska minska med 90% jämfört med basnivån 1990. Importen av vätgas beräknas också öka under denna tidsperiod.

Råvarorna till en elektrolysör är vatten och el, där elektriciteten spjälkar upp vattenmolekylen i vätgas och syrgas. Det bildas 8 gånger mer av “biprodukten” syrgas jämfört med vätgas, för 1 kg vätgas får man 8 kg syrgas. Detta kommer innebära en gigantisk tillgång av billig syrgas på marknaden inom bara ett halvt decennium. 80 miljoner ton syrgas per år innebär en enorm potential för ECOMBs båda tekniker; Ecotube Zero för kraftverkspannor och Mobil syresättning av övergödda sjöar och hav.

 

Varför Ecotube Zero?

Satsningen på vårt patenterade koncept Ecotube Zero pågår med oförminskad styrka, men varför ska kunderna välja att investera i vår nya teknik?

En rökgas från en biobränslepanna innehåller ca 15% koldioxid och det är koldioxiden man vill utvinna från rökgasen, stoppa den från att nå atmosfären och orsaka ett varmare klimat.

Med Ecotube Zero kommer motsvarande rökgas att innehålla över 95% koldioxid. Vi har då tagit bort nästan allt kväve och det mesta av syret i rökgasen. Då är det lätt att inse att kostnaden för att utvinna koldioxiden blir väsentligt billigare, detta gäller såväl CAPEX (investeringskostnaden) som OPEX (driftkostnaden). Om sen tekniken kombineras med en elektrolysör där vätgas framställs och syre blir en nästan gratis biprodukt (8 kg syre per kg producerad vätgas) ser kalkylerna mycket intressanta ut.

All efterbehandling av rökgaser från en biobränslepanna blir billigare ju renare rökgasen är, alla föroreningar som kväveoxider, ammoniak, kolmonoxid, kolväten, oförbränt kol mm måste ner på en minimal nivå – oavsett typ av efterbehandling. En kraftig reduktion av dessa föroreningar är ju Ecotube-systemets adelsmärke, något vi jobbat med i över 30 år. Skillnaden mot tidigare är att först nu kommer kundvärdena att vara på en avsevärt högre nivå.

Så varför har vi inte lyckats sälja något Ecotube Zero-projekt ännu?

Kunderna är konservativa, vilket inte är något unikt, det gäller också många andra branscher. Ingen vill vara först med att installera en ny teknik. En annan faktor, som också rör osäkerheten med vår nya teknik, är att man vill snabbt och säkert kunna återgå till ”luft-förbränning”, dvs elda pannan på vanligt sätt. Men även där har vi genomtänkta lösningar.

Därför gäller det att vi är fortsatt målmedvetna och fokuserade, då kommer vi komma allt närmare en första Demoanläggning.

Projekt

 

Ecotube-projektet i Enköping

Vi har sen i våras varit inne i en hektisk period med vårt senaste stora projekt (17 MSEK) i Enköping. Ecotube-systemet till den biobränsleeldade pannan på 75 MW består av 2 st Ecotuber, där både slutförbränningsluft och ammoniak kommer tillsättas för att bl.a. minska NOx-utsläppen och förbättra övriga prestanda.

Vi hade tidigt 2024 nått uppgörelser med i princip alla underleverantörer, dels för tillverkningen av huvudkomponenterna i Ecotube-systemet (Ecotuber, värmeväxlarpaket, ammoniak-rack, styr- och reglersystem mm) och dels för mekaniska installationer (kylvattenrör, luftkanaler, ombyggnader av befintliga brännare mm). Tyvärr hoppade en av de större underleverantörerna av hela projektet och vi var tvungna att snabbt hitta alternativ. Majoriteten av alla reparations- och ombyggnadsjobb som utförs på fastbränslepannorna görs under sommaren, när pannorna står stilla. Därför var det en stor utmaning att med kort varsel hitta lediga och lämpliga underleverantörer. Det slutade med uppgörelser med sju olika företag istället för ett, samt förseningar av hela projektet. Vi har försökt lösa detta på bästa sätt, men det har inneburit en större arbetsbelastning än beräknat och tveklöst kommer våra projektkostnader att öka jämfört med ursprunglig budget.

Nyligen avslutades FAT (Fabrication Acceptance Test) för de väsentligaste tillverkade komponenterna, ett vanligt testförfarande innan de får lämna tillverkarna. En hel del har redan levererats till Enköping och samtliga huvudkomponenter beräknas vara på plats i Enköping inom kort. 35% av kontraktssumman fakturerades under det första halvåret.

Vi ser verkligen fram emot att slutföra installationsarbetena och driftsätta Ecotube-systemet, det här är ett av våra viktigaste projekt på länge.

 

Första anläggningen med Impulse Cleaning i Sverige

Under de senaste två åren har konkurrensen på biobränslemarknaden ökat, vilket till stor del sammanfaller med kriget i Ukraina. Finland har stängt gränsen till Ryssland, vilket medfört att finska massa- och pappersbruk, biobränsleeldade kraftvärmeverk m.fl. nu köper en stor del av råvarorna från Sverige istället för som tidigare från Ryssland. En pannägare från norra Sverige sa nyligen;

”Vi sitter mitt i vedbon, men har ändå inget vettigt att elda med”.

Det ökar efterfrågan på sämre biobränslen och andra bränslen som kan sameldas med biobränslet, en situation som slår över hela linjen – i princip ända ner till de renodlade avfallspannorna.

Vår engelska partner RJM har licensrättigheterna att sälja och leverera den amerikanska produkten Impulse Cleaning i Europa. Ju sämre bränsle desto större problem med beläggningar på eldstadsväggar och eftereldytor. Mer beläggningar minskar värmeöverföringen och pannans verkningsgrad försämras, därför måste dessa delar rengöras med en ökad frekvens. Impulse Cleaning innebär, till skillnad från den konventionella sprängsotningen, att panndelarna istället rengörs med korta, upprepade tryckpulser.

Efter en första beställning till en panna i England i början av året var den första affären i Sverige i hamn, vilket vi berättade om i Q1-rapporten.

Installationen är nu genomförd och under hösten inleds ett arbete med att optimera utrustningen. Kontraktet är skrivet mellan RJM och anläggningsägaren, ECOMBs roll är att assistera RJM på konsultbasis.

 

Nya Ecotuber levererade till Karlskoga

Karlskoga Energi & Miljö är en av våra allra äldsta anläggningar, Ecotube-systemet levererades till den avfallseldade pannan redan 1998. Därför var det extra glädjande med ännu en följdorder under våren.

Tillverkningen av de modifierade Ecotuberna blev klar under sommaren och leveransen skedde i början av Q3. Ordervärdet uppgick till 0,6 MSEK.

 

Emissionsproblem när ALBIOMA vill elda mer bagasse på Martinique

Ecotube-systemet med 4 Ecotuber i den nya biobränsleeldade 120 MW-pannan på Martinique driftsattes 2020. Likt på många andra öar i Västindien odlas sockerör, basen för produktionen av bl.a. rom. Restprodukten bagasse är ett trådigt biobränsle med stor andel fina partiklar. Eftersom detta är väsentligt billigare än importerade träpellets (basbränslet till pannan) vill man nu elda mer bagasse än tidigare.

Men det innebär högre emissioner och nu ligger man över gränsvärdena. Vi har därför fått en förfrågan om att åka över till Martinique för att trimma in pannan med den nya bränslemixen, ordervärde och tidplan i dagsläget oklar.

 

Ny förfrågan från Kina

Vår samarbetspartner Wushi Technologies i Shanghai har fått en förfrågan om att installera ett Ecotube-system från en kinesisk pannleverantör. Det gäller en ny avfallseldad panna som måste klara låga NOx-emissioner. Vi är dock fortfarande lite skeptiska efter det avbrutna kontraktet i Qidong förra året, därför kommer vi jobba med en väldigt låg riskprofil. Den kinesiska ekonomin har gått ner, vilket inte lär minska riskerna för kopiering. Även de rent ekonomiska riskerna, dvs att inte få betalt, har sannolikt ökat. Vi har dock fortsatt fullt förtroende för vår partner. Sammantaget talar därför det mesta för att vi kommer offerera s.k. mini-Ecotuber, en form av väggdysor för injicering av ammoniak på ett kraftfullare sätt än konventionella SNCR-dysor.

 

 

ECOMB Ocean Recycle AB

 

Några väsentliga händelser i vårt dotterbolag ECOMB Ocean Recycle AB (ECOMB äger 95% av röster och kapital) under det första halvåret;

 

ECOMB Ocean Recycle har verifierat ny teknik för PFAS-reduktion

ECOMB Ocean Recycle AB grundades med målet att utveckla en teknik för att kunna syresätta övergödda sjöar och havsvikar med döda bottnar på ett kostnadseffektivt sätt.

Under våren har litteraturstudier och kontakter med forskare inom området PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances)-rening indikerat att den patenterade syresättningstekniken även skulle kunna fungera inom detta viktiga segment.

PFAS är en grupp extremt svårnedbrytbara ämnen som finns i bl.a. skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, stekpannor, bekämpningsmedel, skönhetsprodukter mm. De har tillverkats och använts i dessa produkter sen 1950-talet, men det är först på senare år man har sett och förstått allvaret av de skadliga miljö- och hälsoeffekter som uppkommer.

PFOS (perfluoroktansulfonat) är den kanske vanligaste PFAS-föreningen, en mycket stabil förening som bryts ner naturligt under mycket lång tid eller inte alls. Den ansamlas i organismer, är kroniskt giftig och reproduktionsstörande. PFOS ingår bland de ämnen som används för att fastställa en vattenförekomsts kemiska status. Miljökvalitetsnormen för PFOS är för ytvatten i inlandssjöar 0,65 nanogram/liter och för kustvatten 0,13 ng/liter.

PFOS-halter mäts regelbundet i ytvattnet, t.ex. i Stockholms län, där mätningar från 20 utvalda sjöar, vikar och fjärdar under 2023 visade att det genomsnittliga värdet låg på 3,9 ng/liter och att inget av dessa vatten klarade miljökvalitetsnormen. 

Våra initiala tester och analyser av vattnet i sjön, där vi använt vår syresättningsteknik, visar att teorierna angående möjligheterna till PFAS-rening stämmer och att vi skulle kunna eliminera stora mängder PFAS från vattnet. Nyckeln är därför att åstadkomma en omfördelning i vattenmassan, att koncentrera upp PFOS i ytvattnet för att senare kunna destruera kemikalierna genom förbränning vid höga temperaturer, >1200 C samt lång uppehållstid under kraftig turbulens. Efter testerna med vår teknik skickades proverna vidare för analys hos ett ackrediterat laboratorium. Resultaten visade att vi lyckats höja nivåerna av PFOS i ytvattnet från 0,38-0,47 ng/liter till 120-260 ng/liter, vilket var betydligt bättre än väntat då systemet var långt ifrån optimerat. Vi har också en färdig konstruktion på ritbordet av hur vi ska samla upp PFAS-molekylerna från ett ytvatten för att sen kunna destruera de giftiga ämnena för gott.

 

Det finns ett flertal sjöar i Sverige med mer eller mindre akuta behov av PFAS-rening, några som vi nu kommer att kontakta. Det här bedöms kunna förbättra dotterbolagets affärsmöjligheter på ett påtagligt sätt då vi nu kan presentera en och samma teknik för att förbättra det marina livet;

-          Ta bort negativa och miljöfarliga molekyler - PFAS

-          Tillföra positiva och miljöförbättrande molekyler - Syre

 

Modellering av mikrobubblor i England och tester i Kolmårdens Tropicarium

Angus Malmgren, en doktorand från The Sainsbury Laboratory på Universitetet i Norwich, har skapat en datormodell om hur mikrobubblor av syrgas som släpps ut nära en sjöbotten samverkar med vattnet, både kemiskt och fysiskt, på vägen upp mot ytan. Projektet startade i mars 2024 och pågick i 3 månader. Modellen kan förutsäga hur utbytet av syre, kväve, svavel mm sker mellan bubblorna och vattnet. Dessa fenomen styrs av främst partialtrycken, där syre löser sig i vattnet samtidigt som kväve och svavel diffunderar in i bubblorna. Det kommer att påverka bubblornas storlek när trycket i vattnet minskar på väg upp mot ytan och mängden gas i bubblorna förändras. Modellarbetet grundades på empiriska försök och tester som genomfördes parallellt på Kolmårdens Tropicarium, där vi fick möjligheten att använda både söt- och saltvattensakvarier. Bubblornas storlek påverkas av vattnets motstånd (friktion) och bubblornas flytkraft. Faktorer som vattnets temperatur, syrekoncentration och salthalt är då viktiga faktorer. Nya försök med andra diffusörer (slangar med små hål där mikrobubblorna av syre kommer ut) är planerade till hösten. Resultaten blir en modell som kan förutsäga hur mycket syre som krävs för att nå önskade syrenivåer i vattnet. Detta kommer att bli ett värdefullt verktyg för Ocean Recycle att kunna dosera den optimala mängden syre beroende på de lokala förutsättningarna i olika vatten.

 

Syresättningen av Slätbaken

Projektet i Slätbaken har tidigare kommunicerats och en del av en första finansieringsomgång är i hamn. Pilotprojektet med IVL (Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) som huvudman hade beräknats kunna komma igång under hösten 2024 och pågå i ytterligare tre år, men innan projektstart måste fler bitar komma på plats.

Fjärden lider av långvarig syrebrist med döda bottnar, vilket utarmar marint liv. Syresättning med DOIS (Direct Oxygen Injection System) är en uppenbar teknik som skulle fungera väl här.

Sedimentprover visar att giftigt svavelväte förekommer i dessa bottnar, inga djur påträffades t.ex. vid undersökningar av bottenfaunan 2021. Sedimentprover visade också att syrebrist troligen funnits i fjärden sen 1930-talet.

ECOMB kommer att använda sina kunskaper och erfarenheter från testerna med DOIS-tekniken i Dynestadsjön för att designa syresättningssystemet i Slätbaken.

Ett stort antal viktiga parametrar kommer också att mätas, som syrekoncentrationer, totalt gastryck, fosforhalter, metanavgång mm.

 

Händelser efter periodens utgång

Inga väsentliga händelser har skett efter rapportperiodens utgång, utöver vad som ovan angivits.

 

Framtidsutsikter

Vi ligger väldigt rätt i tiden med våra båda verksamheter; förbränningsteknik och syresättning med PFAS-reduktion. Med det nyligen beslutade Auktionssystemet för minskade utsläpp av växthusgasen koldioxid i Sverige kommer tveklöst nya affärsmöjligheter finnas, särskilt med det nya konceptet Ecotube Zero. Andra liknande incitamentsbaserade system förväntas komma i rask takt på den internationella marknaden. Vi arbetar konstant med att hitta och utveckla nya partnerskap, bygga ut våra samarbeten med nya partners. Utsläppen måste ner oavsett var vi befinner oss på planeten Tellus.

Kombinationen av syresättning och PFAS-rening är ett nytt och unikt sätt att förbättra den marina miljön i sjöar och havsvikar världen över. Men nya banbrytande system och tekniska lösningar har nästan alltid en viss startsträcka.

 

 

 

Redovisningsprinciper

ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.

 

Granskning

Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.

 

Kommande rapporter

Kvartalsrapport för Q3 2024 lämnas den 29 november 2024.

 

Styrelsen och verkställande direktörens försäkran

Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhetsfaktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.

 

 

Södertälje den 30 augusti 2024

 

ECOMB AB (publ)

 

Styrelsen och VD

Göran Ernstson, Ordförande

Eric Norelius, Ledamot

Angela Wulff, Ledamot

Ulf Hagström, VD

 

 

Vid frågor om denna kommuniké kontakta :

Ulf Hagström, VD

Tfn 08-550 12 550

[email protected]

 

Rapporten finns tillgänglig på www.ecomb.se

 

ECOMB AB (publ)

Box 2017

151 02  Södertälje

Tfn.08-550 12 550

www.ecomb.se

 

 

Kort extrakt om ECOMB AB (publ)

ECOMBs kärnverksamhet är att sälja och leverera tekniska lösningar, företrädesvis det egenutvecklade Ecotube-systemet, för att förbättra prestanda och minska utsläpp, t.ex. kväveoxider (NOx), från fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn på den internationella marknaden. I dotterbolaget Ocean Recycle AB ska övergödda sjöar och hav med döda bottnar syresättas med en egenutvecklad mobil teknik.

ECOMB grundades 1992 och har ca 2000 aktieägare. Aktien är noterad på Spotlight Stockmarkets lista. Bolaget är lokaliserat i Stockholms län. Mer om bolaget: www.ecomb.se

  

 

 

Bifogade filer

Nyheter om ECOMB

Läses av andra just nu

Om aktien ECOMB

Senaste nytt