Halvårsrapport Januari-Juni 2021
Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande
delårsrapport för det första halvåret 2021.
ECOMB injicerar syre mot klimathot och övergödning
- Största orderstocken på över 4 år
- Genombrottet i Kina
- Fördjupat samarbete i Norden med RJM
- Ocean Recycle One närmar sig sjösättning
Delår 1 januari-30 juni 2021
- Nettoomsättningen för första halvåret uppgick till 2 016 TSEK (2 591 TSEK)
- Resultatet efter finansiella poster -991 TSEK (381 TSEK)
- Resultat per aktie: -0,03 SEK ( 0,02 SEK)
- Antal aktier: 38 422 002st (18 846 002st)
- Likvida medel vid periodens utgång inkl. kortfristiga placeringar: 6 745TSEK
(657 TSEK)
Q2 1 april-30 juni 2021
- Resultatet efter finansiella poster -407 TSEK (715 TSEK)
- Nettoomsättningen för Q2 uppgick till 584 TSEK (2 181 TSEK)
Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år
Orderstocken kvartalsvis under 2019-2021
Beställningarna från Frankrike och Kina resulterade i den största orderstocken sen 2017.
Verksamheten under halvåret januari-juni 2021
Ekonomi
Med den lyckade nyemissionen i december 2020 i ryggen är kassan fortfarande relativt stark.
Vid utgången av perioden uppgick likvida medel inkl. kortfristiga placeringar till 6,8 MSEK. Kundfordringarna uppgick till 0 MSEK och leverantörsskulderna till ca 0,1 MSEK. De stora händelserna när det gäller bolagets ekonomi är självfallet beställningarna från Frankrike och Kina, vilket resulterade i den största orderstocken sen 2017. Projekten har så smått kommit igång under sommaren, men en stor del av faktureringen ligger på Q4 och 2022. Det är en av anledningarna bakom resultatförsämringen jämfört med motsvarande period 2020. Den beslutade kapitaliseringen av dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB (ECOMB äger 97%), en riktad nyemission till befintliga aktieägare i Ocean Recycle, kommer att slutföras under W35, se vidare under ”Projekt”. Brygglånet på 700 kkr från ALMI under 2020 har återbetalats med 340 kkr och återstående skuld på 360 kkr omvandlats till ett nytt lån med 36 mån löptid.
Marknad
Behovet att åtgärda döda sjöar och hav – ett allt större globalt problem
Här följer några exempel där läget är minst sagt akut;
Havssnor i Turkiet
Den rikliga algblomningen i Marmarasjön i Turkiet hotar det marina livet. Det finns helt klart likheter med Östersjöns problematik. ”Havssnoret” är en illaluktande grå sörja som kantar stränderna. Den slemliknande geggan består av organiskt material orsakat av övergödning. ”Snoret” gör att det marina livet hotas, massdöd av vissa skaldjur och fiskare som inte längre kan försörja sig. Överproduktionen av alger leder till att solljuset inte kan tränga ner vilket drastiskt reducerar syrenivåerna.
Värsta fiskdöden någonsin i El Mar Menor
Saltvattenslagunen El Mar Menor i sydöstra Spanien är Europas största. Syrebrist pekas ut som orsaken bakom den största fiskdöden någonsin, som följde efter sommarens stora värmebölja. Murciaregionen vill att saltsjön blir utlyst som katastrofområde och att centralregeringen skjuter till stora summor pengar för att tömma vattendrag och rena vattnet. En stor miljökatastrof och ett ekonomiskt fiasko som skadar bilden och framtiden för turistenklaven i Murcia.
Syrebrist bakom slipstorskarna i Östersjön
Trots partiella fiskestopp och regleringar har inte torsken i Östersjön kunnat återhämta sig. Den Åländska skärgården, där syrenivåerna är högre, har fortfarande bestånd med feta och mer välmående torskar. En nyligen genomförd doktorsavhandling bevisar nu att orsaken bakom de s.k. ”slipstorskarna” är bristen på syre i Östersjön.
Vår patenterade mobila syresättningsteknik tar sikte på dessa problemområden. Under sommaren har en stor del ansvariga inom kommuner och landsting i Sverige kontaktats om intresse av syresättningsprojekt med vår mobila teknik på Ocean Recycle One. Sverige är inget undantag i världen, övergödningsproblematiken är spridd över hela landet och åtgärdsprogram kommer allt högre upp på dagordningarna hos våra framtida kunder. Upplands-Bro satsar 13 MSEK i Lejondalssjön (2,7 km2) för kemisk fällning med aluminiumklorid, bara ett exempel på närliggande och pågående projekt för att komma till rätta med de negativa effekterna av övergödning. Vår tekniska lösning anser vi vara mer miljövänlig och framför allt mer kostnadseffektiv.
IPCC lyfter fram metan
En av orsakerna bakom den globala uppvärmningen som man hittills inte riktigt varit medveten om konsekvenserna av är metangasutsläppen. Metan (CH4) har betydligt kraftigare påverkan som växthusgas jämfört med koldioxid, 34 gånger större under en tidsperiod på 100 år – men ännu större på kortare sikt. I kraftigt övergödda sjöar och kustnära områden med stora utsläpp av näringsämnen omvandlas kolatomerna som lagrats i bottensedimenten till metangas, som bubblar upp genom vattnet och vidare upp i atmosfären. Syresättning kan tveklöst minska dessa problem. Ytterligare ett argument för att syresätta sjöar och hav med vår teknik.
Syre i nytt fokus med Ecotube för biopannor!
Det första Ecotube-systemet installerades i barkpannan hos Bäckhammars bruk 1995. Målet var att sänka NOx-utsläppet med hjälp av en smartare tillsättning av förbränningsluften – en s.k. stegad lufttillförsel. Tekniken fungerade som det var tänkt och en NOx-reduktion på över 50% kunde registreras. De vattenkylda och automatiskt utdragbara (vid rengöring) lansarna – Ecotuberna – är ofta placerade högt upp i pannans eldstad och tillför 5-15% av förbränningsluften. Hastigheten genom luftdysorna är hög, vilket skapar en kraftig turbulens, eldstadens volym utnyttjas effektivare och luftöverskottet kan sänkas samtidigt som NOx och CO kan hållas på en låg nivå. De senaste 15 åren har vi kombinerat den stegade lufttillförseln med SNCR (Selective Non Catalytic Reduction), där ammoniak eller urea används för att få ner NOx-utsläppen ytterligare.
Nu är CO2-utsläppen i fokus, även om minskade NOx-utsläpp fortfarande är intressant, därför vill vi ta nästa steg – med syre! Vätgassamhället kommer med stormsteg inom olika industrigrenar, fossilfritt stål är kanske det mest uppmärksammade projektet idag. Här gäller det att tänka cirkulärt och långsiktigt hållbart. Grön vätgas innebär att vatten spjälkas till vätgas och syrgas i en elektrolysör som matas med förnybar el, en teknik som varit känd i över 100 år(!). För varje kg vätgas bildas samtidigt 8 kg syrgas, vilket innebär stora volymer och låga marknadspriser för syre.
BECCS (Bio-Energy with Carbon Storage and Capture) är en synnerligen intressant teknik med enorm potential. I berggrunder med basalt, vanligt förekommande i Sverige, kan CO2 löst i vatten pumpas ner och sen stelna till fast form, i form av kalkföreningar – i princip ny sten.
Idag är det fortfarande billigare att släppa ut koldioxiden i atmosfären jämfört med att fånga in den och senare lagra den, men med förväntat stigande kostnader (avgifter/skatter) kan vi stå inför ett paradigmskifte. Den största kostnaden för BECCS ligger i själva infångningen av CO2 och då är det ju självklart så, att ju lägre rökgasflöde i biopannan – desto lägre kostnader för BECCS. Det är här Ecotube-systemet kommer in i bilden. Med en unik design kan tillförsel av nödvändigt syre ske med en helt annan precision än konventionella luftregister från pannväggarna. Därigenom kommer rökgasflödet att radikalt kunna minska, samtidigt som utsläppen av NOx, CO mm kan hållas på en mycket låg nivå. Kontakter med svenska skogsindustrier är redan tagna och nästa steg är att sy ihop ett Demoprojekt med offentlig finansiering som bas.
Inget beslut om konvertering av kolpannor till biobränsle
Under det senaste året har vi lagt ner ett omfattande arbete tillsammans med RJM för att ro iland det första konverteringsprojektet, ett stort projekt där en kolpanna i Västindien ska byggas om för biobränsleeldning. Covid-19 kan vi inte bortse ifrån i denna segdragna process, men konkurrensen från två franska storbolag är uppenbar och i dagsläget är både tidplan och kontraktsläge synnerligen oklara.
Leads med RJM
Samarbetet med RJM har öppnat upp nya kanaler och nätverk, t.ex. de amerikanska bolagen IGS och Powerplus som vi hade webbinariet ”Fuel Masterclass” tillsammans med den 18 mars 2021. Tidigare nämnda ”leads”; cementanläggningar i Brasilien samt pannor i England och Spanien finns fortfarande på listan, men det finns än så länge inget konkret att rapportera.
Projekt
Riktad nyemission till befintliga aktieägare i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB
Den riktade nyemissionen till 16 av de 77 befintliga aktieägarna i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB (där ECOMB AB äger 97%) kunde som planerat genomföras under sensommaren. Totalt tecknades nya aktier för 2.223.000 SEK (varav ECOMB AB 1.980.000 SEK). Villkor och förutsättningar var i enlighet med den Teaser som publicerades på ECOMBs hemsida den 30 april 2021. Intresset från investerare som ej är aktieägare i Ocean Recycle har varit stort och vi kommer därför att genomföra ytterligare en riktad nyemission – Steg 2 i projekt Kapitaltillskott – under september/oktober 2021 till en mindre grupp investerare och på samma villkor. Målet är att få in ytterligare ca 1,8 MSEK och nå den ursprungliga ambitionsnivån på 4 MSEK.
Ocean Recycle One under byggnad
Tillverkningen i dotterbolaget Ocean Recycle av vår första farkost för mobil syresättning har gått bra och delar är på plats i vår verkstad för slutmontage, i stort enligt tidplan. Komponenterna – i princip alla huvudkomponenter i syresättningsutrustningen – är dock försenade. Det råder mer eller mindre kaos på världsmarknaden, vissa skyller på pandemin och det är säkert en del av förklaringen. Vi har därför tagit sikte på en sjösättning i bästa fall i slutet av september och närmar oss därmed ett av de intressantaste projekten, där syresättningen preliminärt är planerad till okt-nov. Ursprungsplanen var att detta skulle bli projekt nr 2, men ser nu alltså ut att bli nr 1.
Största reservdelsordern efter det största projektet
Den nybyggda pannan på Martinique i Västindien är på 120 MWth och eldas med biobränsle, främst pellets från USA, men under säsong även bagasse (restprodukten från de lokalt odlade sockerrören) och mindre mängder skogsrester. Anläggningen är huvudleverantör av el till nätet på ön, men även processånga till den närliggande sockerfabriken levereras. Vårt kontrakt med ACBoilers omfattade ett Ecotube-system med 4 Ecotuber, 2 på 2 olika nivåer i den övre delen av eldstaden. Kontraktet på ca 22 MSEK signerades redan 2014 och den ursprungliga tidplanen var tight med en planerad driftsättning 2015. Men projektet har försenats av en mängd olika orsaker, alltifrån publika protestaktioner till orkaner som slagit ut delar av anläggningen – helt utom vår kontroll. Huvudskälet bakom kontraktet var NOx-reduktion och ganska tidigt stod det klart att vi skulle klara utlovade garantier för NOx. Men Ecotuberna tillför även andra värden, främst möjligheterna att köra pannan på lägre luftöverkott (inte ”elda för kråkorna”), vilket innebär mindre bränsleåtgång – lägre CO2-utsläpp – och bättre ekonomi. Dessutom har vi stora förhoppningar om att kunna minska den s.k. överbäringen, dvs stoftpartiklar som sliter på pannans mest vitala delar.
Kontraktet är nu slutfakturerat och avslutat med ännu en nöjd slutkund. Garantitiden för vår utrustning har nu också gått ut. I samband med detta har vi fått den största reservdelsordern i vår historia, en beställning på 1,7 MSEK. Leveransen är beräknad till Q4 2021.
Ecotube-systemet till den första pannan i Kina
Vi berättade i Q1-rapporten om genombrottet i Kina, beställningen av det första Ecotube-systemet till en avfallseldad panna. Anläggningen ligger utanför Shanghai och vi är nu inne i ett skede där detaljer om pannans nuvarande drift analyseras. Avfallseldning är något relativt nytt i Kina, under 2000-talet har antalet pannor ökat från en handfull till över 1000 st. Kina är därmed världens största marknad för produkter inom avfallseldning. Emissionskraven har tidigare släpat efter, men är nu i de flesta regioner på samma nivå som regler och krav inom EU. Pannorna är byggda med teknik från Europa, Japan och USA. Den stora skillnaden är själva bränslet. Avfallssorteringen har inte kommit lika långt som i t.ex. Europa och innehåller därför relativt sett mer matavfall (våta fraktioner), vilket ger ett lägre värmevärde på bränslet.
Affärsupplägget har under resans gång konkretiserats och i det korta perspektivet kommer alla nyckelkomponenter tillverkas i Sverige. Höga tullar och andra importavgifter innebär att det är ekonomiskt fördelaktigare om övrig utrustning som pumpar, fläktar, elektronik mm köps in lokalt på den kinesiska marknaden. Projekten omfattar även ett större antal timmar för know-how, engineering, intrimning mm.
Den inhemska marknaden står överst på dagordningen för vårt samarbetsprojekt, där 31 avfallseldade pannor idag är i drift och 25 st är under konstruktion eller i planeringsstadiet. Man har även 18 pannor utanför Kinas gränser; flera i Vietnam och några i Singapore, Jordanien och även ett par i Europa, där man har ambitionen att expandera rejält.
Målet är att ligga i topp när det gäller utsläppen av NOx och samtidigt effektivisera prestanda, främst minskade CO2-utsläpp. Samarbetsavtalet är upplagt som ”case-by-case”, dvs skillnader i åtaganden och kontraktssummor kommer att förekomma beroende på anläggningsstorlek mm. Ordern till den första anläggningen är värd ca 4,5 MSEK – en stor milstolpe i ECOMBs historia! På grund av covid-19 är möjligheterna att resa till anläggningen fortsatt begränsade, projektet beräknas därför att kunna slutföras först under senare delen av 2022.
Angela Wulff ny i styrelsen
Årsstämmorna i moderbolaget ECOMB AB och dotterbolaget ECOMB Ocean Recyle AB gick båda av stapeln den 8 juni 2021 och stämmorna valde in professor Angela Wulff som ordinarie ledamot i båda styrelserna. Angela är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och har specialiserat sig på kiselalger, som står för 25%(!) av den globala syreproduktionen. Hon är en av grundarna bakom bolaget Swedish Algae Factory AB, där ett högteknologiskt material utvinns ur kiselalger, en hittills relativt outnyttjad förnybar resurs. Användningsområdena sträcker sig från kosmetik till solceller. Angela kommer tillföra kompetens till båda verksamheterna i ECOMB, men erkänner att den mobila syresättningstekniken i Ocean Recycle ändå ligger närmast hjärtat.
Händelser efter periodens utgång
Ny försäljningschef för Norden kontrakterad
Vi har kommit i mål med att anställa en ny försäljningschef, med fokus på den nordiska marknaden. I samarbete med RJM har vi under våren och sommaren genomfört marknadsanalyser, kartlagt kundbehov och konkurrentsituationer samt arbetat fram säljstrategier. Våra gemensamma erbjudanden inom NOx-reduktion, förbränningsoptimering, CFD (Computational Fluid Dynamics), bränsle- och materialhantering, konverteringar, energieffektivisering och korrosionsreduktion bör bli ännu intressantare då OPEX (driftkostnaderna) och miljöavgifter hos våra kunder förväntas öka. Säljchefen kommer att börja i september och tillsammans med RJM är en liten ”release” inplanerad.
Ny hemsida
Arbetet med att uppdatera och förändra hemsidan www.ecomb.se kommer att vara slutförd under september 2021, en mer mobilanpassad version som vi tror kommer uppskattas av både investerare och kunder.
Inga väsentliga händelser har skett efter rapportperiodens utgång, utöver vad som ovan angivits.
Framtidsutsikter
Det händer otroligt mycket på energi- och miljösidan just nu. Den senaste IPCC-rapporten talar sitt tydliga språk; Energisystemen måste ställas om fundamentalt och utsläppen måste minska radikalt! Rejäla krafttag krävs för att klara Parisavtalets mål om nollutsläpp av växthusgaser 2050. En trend som idag är på väg mot en Megatrend!
Fossila bränslen som kol, olja och naturgas har ingen plats i ett framtida hållbart samhälle, utfasningen har precis börjat. Tempot avgörs av politikerna, men även finanssektorn har börjat tänka hållbart. Historiskt har investeringar med förnyelsebara bränslen ökat då oljepriset varit högt, men de senaste åren har investeringarna ökat trots att oljepriset varit lågt. Ett trendbrott.
ECOMBs båda ben är fyllda med syrgas – för injicering i fastbränsleeldade pannor och till döda havs- och sjöbottnar. En synnerligen spännande framtid står för dörren.
Övrigt
Redovisningsprinciper
ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen samt bokföringsnämndens allmänna råd 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiella rapporter.
Granskning
Denna rapport har inte granskats av bolagets revisor.
Kommande rapporter
Kvartalsredogörelse Q3 lämnas den 30 november 2021.
Styrelsen och verkställande direktörens försäkran
Styrelsen och verkställande direktören intygar att delårsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhetsfaktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.
Södertälje den 31 augusti 2020
ECOMB AB (publ)
Styrelsen och VD
Göran Ernstson, Ordförande
Eric Norelius, Ledamot
Angela Wulff, Ledamot
Ulf Hagström, VD
Vid frågor om denna kommuniké kontakta :
Ulf Hagström, VD
Tfn 08-550 12 550
Kommunikén finns tillgänglig på www.ecomb.se
ECOMB AB (publ)
Box 2017
151 02 Södertälje
Tfn.08-550 12 550