Halvårsrapport April - september 2022
En mycket stark fortsättning på året med ökad försäljning och rörelsevinst
Juli - September
- Koncernens omsättning under andra kvartalet, juli till september uppgick till 73,3 (52,5) MSEK. Justerat för försäljning av engångskaraktär uppgick omsättningen till 51,2 (34,5) MSEK, en ökning med 48%.
- Bruttovinsten uppgick till 28,6 (16,3) MSEK för kvartalet, en ökning med 75%.
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 11,9 (5,9) MSEK, en ökning med 101%. Rörelsemarginalen var 16% (11%).
- Resultat per aktie blev 0:26 (0:18) kr för kvartalet.
- Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -18,3 (-3,2) MSEK för kvartalet.
- Likvida medel var 28,3 (8,0) MSEK vid kvartalets utgång.
April - September
- Koncernens omsättning under perioden april till september uppgick till 119,4 (89,1) MSEK. Justerat för försäljning av engångskaraktär uppgick omsättningen till 94,2 (66,1) MSEK, en ökning med 42,4%.
- Bruttovinsten för samma period uppgick till 52,3 (31,7) MSEK, en ökning med 65,0%.
- Rörelseresultatet (EBIT) för perioden uppgick till 19,8 (9,0) MSEK, en ökning med 221%. Rörelsemarginalen var 17% (10%)
- Resultat per aktie blev 0:51 (0:27) kr för perioden.
- Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -12,9 (-18,5) MSEK för april till september.
- Likvida medel var 28,3 (8,0) MSEK vid septembers utgång.
VD:s kommentar
Till att börja med vill jag hälsa dig som läsare varmt välkommen till vår halvårsrapport! Eftersom detta är mitt allra första VD ord skulle jag utöver en sedvanlig sammanfattning av kvartalet även vilja dela med mig av mina tankar om bolaget och framtiden.
Andra kvartalets försäljning 2022/23 uppgick till 73,3 (52,5) MSEK. Justerat för försäljning av engångskaraktär uppgick försäljningen till 51,2 (34,5) MSEK, en ökning med drygt 48%. Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 11,9 (5,9) MSEK, en ökning med 101%. Rörelsemarginalen var 16% (11%), den positiva trenden håller i sig. Under kvartalet har utvecklingsprojekt där utsikterna försämrats skrivits ned i balansräkningen. Vi har även reserverat för högre konsultkostnader framåt drivet av strategiarbete tillsammans med externa parter.
Våra finansiella långsiktiga mål ligger fast men vi ändrar utsikten för året från en tillväxt på runt 25 procent till en tillväxt norr om 30 procent.
I mitt tycke finns det ett antal strategiska komponenter som urskiljer sig som helt centrala för EQLs fortsatta tillväxt, dessa är:
- Lansera de produkter vi har i pipeline så snabbt som möjligt
- Maximera nyttan av våra tillgångar genom att lansera produkter i fler länder, själva eller via partners
- Kontinuerligt identifiera och signa nya nischgenerika för lansering i och utanför Norden för att säkra långsiktig tillväxt
- Utlicensiera och marknadsföra vår strategiska nyckelprodukt Mellozzan
- Vara kostnadseffektiva i allt vi gör
- Fortsätta att nyfiket utforska nya affärsmodeller och potentiella intäktsströmmar (ex som gjorts med skyddsmaterial och Covid tester)
Jag kommer löpande att återkomma till dessa komponenter och koppla mina kommentarer om vår framdrift till dem.
Under kvartalet har vi lanserat läkemedlet Colecalciferol EQL Pharma (vitamin D3) i både Sverige och Norge. Marknaden är på ca. 120 MSEK årligen med tre aktiva konkurrenter.
Försäljningen av självtester för Covid-19 har fortsatt i det andra kvartalet till följd av den ökade smittspridningen främst i juli och augusti. EQL är och förblir väl positionerade om efterfrågan på tester fortsatt håller i sig.
Bolaget bedriver ett aktivt arbete med utlicensiering av produkter främst i Europa där Mellozzan är en nyckelprodukt. De första lanseringarna av Mellozzan genom partners väntas ske under nästa räkenskapsår och därefter fortsätta under ett antal år. Vi fortsätter att förhandla med ytterligare licenstagare i och utanför Europa och hoppas stänga ytterligare någon licensaffär under året.
I september blev EQL utsedda till ”Bästa Logistikleverantör inom Egenvård” av Apotek Hjärtat, en utmärkelse vi gläder oss mycket åt!
Det är en orolig värld därute. Hittills har vi på EQL lyckats skydda våra marginaler men vi håller såklart ett vaksamt öga på energi-, transport- och produktionskostnader samt valutarörelser och andra faktorer som påverkar oss.