Hållbarhetsforskning på Chalmers belönas med prestigefyllt stipendium från ABB
• Fayas Malik Kanchiralla från Chalmers tekniska högskola har tilldelats årets forskningsstipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse
• Forskningen fokuserar på energilösningar för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfartsindustrin
• Stipendiet på 250 000 kronor delades ut vid ett seminarium på Chalmers om elproduktion
Fayas Malik Kanchiralla, forskare vid institutionen för mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har fått årets stipendium på 250 000 kronor från Gunnar Engströms ABB-stiftelse. Han tilldelades stipendiet för sin forskning kring energilösningar för att minska koldioxidutsläppen inom sjöfartsindustrin. Det är ett område som spelar en avgörande roll för att uppnå nettonollutsläpp senast 2050.
”Jag är väldigt glad och stolt över att få denna utmärkelse. Stipendiet kommer att bidra till skapandet av ett ramverk för energiomställning inom sjöfarten, där livscykelperspektivet integreras i en energisystemmodell. Stipendiet kommer också att möjliggöra forskningsbesök och spridning av projektresultaten”, säger Fayas Malik Kanchiralla.
Prisceremonin hölls under ett seminarium på Chalmers med temat ”Vad krävs för att det ska bli beslut om investeringar i ny elproduktion?” den 29 november. Cathrine Helin, ordförande för Gunnar Engströms ABB-stiftelse, inledde med att dela ut stipendiet. Hon är ansvarig för automationsforskningen på ABB:s forskningscenter Corporate Research i Västerås.
ABB har sedan 2013 ett strategiskt samarbetsavtal med Chalmers tekniska högskola, som är en viktig partner inom både forskning och kompetensförsörjning.
”Det känns väldigt roligt att få uppmärksamma Fayas Malik Kanchirallas forskning inom den marina sektorn, som är en av de sektorer som har en hög potential för elektriska framdrivningssystem som bränsleceller, batterier och tillhörande elektriska komponenter. Det är ett väldigt intressant område med stor relevans för ABB som är ledande inom elektrifiering och automation och som stödjer sjöfartssektorns ansträngningar att minska koldioxidutsläppen”, säger Cathrine Helin.
Om stipendiet
Gunnar Engströms ABB-stiftelse bildades 1983 och ska genom stipendier stimulera intresset för forskning inom det energitekniska området. Gunnar Engström var under många år direktör inom Asea, nuvarande ABB. Vid 60-årsdagen hedrades han genom inrättande av den stiftelse som bär hans namn.
Stiftelsen har till ändamål att stödja vetenskaplig forskning inom det energitekniska området genom att dela ut stipendier till forskare inom nämnda område verksamma vid någon av de tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping eller Luleå eller vid den tekniska fakulteten vid Uppsala Universitet.
ABB är globalt ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Genom att kombinera sin expertis inom ingenjörskunnande och digitalisering hjälper ABB industrier att prestera på en konstant hög nivå, samtidigt som de blir mer effektiva, produktiva och hållbara och kan öka sin konkurrenskraft. På ABB kallar vi detta för ”Engineered to Outrun”. Företaget har över 140 års historia och mer än 105 000 medarbetare över hela världen. ABB:s aktier är noterade på SIX Swiss Exchange (ABBN) och Nasdaq Stockholm (ABB). www.abb.com