Freemelt lanserar industrimaskinen eMELT
– Går in i ny fas – erbjuder 3D-printer för storskalig tillverkning
Nasdaq First North-listade Freemelt, vars banbrytande lösningar skapar nya förutsättningar för snabb tillväxt och utveckling inom 3D-printing, lanserar eMELT, bolagets nya industrimaskin på Formnextmässan i Frankfurt den 15-18 november. eMELT utvecklas för storskalig produktion med 3D-printing, vilket innebär att Freemelt nu även når en kundgrupp inriktad på industriell produktion.
eMELT med beräknad första leverans i slutet av 2023 är utvecklad för att kunna konkurrera med traditionell tillverkningsindustri vad gäller såväl kostnad som kvalitet. eMELT bygger på den beprövade grundteknologin från Freemelt ONE, som kompletteras med industriella lösningar som tas fram i nära strategiska samarbeten med utvalda industriella parter inom våra prioriterade vertikaler och då framför allt inom Titan samt Volfram.
”Med eMELT tar vi 3D-printingen till en ny nivå. eMELT har bland annat högre stråleffekt jämfört med andra system på marknaden. Detta, tillsammans med vår nyligen lanserade mjukvara Pixelmelt, gör att kunden kan optimera smältningsprocessen, vilket generar sänkta produktionskostnader samtidigt som en bättre kvalitet och högre produktionskapacitet är möjlig. Därmed är vi ensamma om att inom flera områden kunna erbjuda en lösning som konkurrerar med traditionell tillverkning, säger Daniel Gidlund, vd på Freemelt.
Tillverkning av implantat i titan är ett område där 3D-printing växer snabbt. Varje år genomförs globalt mer än fem miljoner höftleds- och knäoperationer. I dag görs en större del av alla avancerade operationer med 3D-printade implantat. Förra året såldes 300 stycken 3D-printrar till implantatbranschen, vilket visar att det är en väletablerad teknik i stark tillväxt.
”Vad gäller implantat vet vi att en 3D-utskriven knä-, eller höftled leder till bättre livskvalitet hos patienten. Det beror på att ett 3D-printat implantat med Freemelts teknologi har en bättre förmåga att fästa i benet än ett traditionellt tillverkat implantat, vilket i sin tur gör att man som patient minimerar risken för att senare i livet behöva göra om operationen” säger Per Woxenius, COO på Freemelt.
Förutom tillverkning av implantat så kan eMELT också användas för att tillverka komponenter i volfram och koppar. Marknaden för utvecklingen av produkter i dessa material blir allt större. Storskaliga tillämpningar finns inom bland annat förnybar energi, medicinteknik och övergången till att fordon och flyg som drivs av elektricitet.
”Vi jobbar nära våra kunder för utveckling av nya material och lösningar i Freemelt ONE. Vi ser till exempel att 3D-printade koppardelar som är producerade med vår teknologi ger högre ledningsförmåga, vilket skapar betydande mervärden till kunder inriktade på värmeväxlare och elektromobilitet, säger Ulric Ljungblad, CIO och fortsätter:
”eMELT möjliggör produktion av komponenter i titan, koppar och volfram med hjälp av 3D-printing till en kostnad som tidigare inte varit möjlig. Detta är extra viktigt inom fusionskraftindustrin, ett område som växer extremt snabbt och som kräver material som volfram, som klarar extrema temperaturer. För denna applikation har Freemelt en tillverkningsteknik som är överlägsen andra metoder och därmed kan ta en ledande global position."