Första halvåret 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Första halvåret 2024

ANDRA KVARTALET 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 4 772 KSEK (10 049)
  • Rörelseresultatet uppgick till -28 931 KSEK (-4 764)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -2,45 SEK (-1,48)
  • GRANGEX slutförde förvärvet av Sydvaranger Mining AS den 6 maj 2024
  • Bolaget tecknade den 8 maj 2024 ett försäljningsavtal (off-take avtal) avseende hela produktionen för Sydvarangergruvan med Anglo American.
  • En uppdaterad feasibility-studie för Dannemora publicerades den 10 juni 2024
  • En inledande studie inleddes för Sydvarangergruvan direkt efter förvärvet.

FÖRSTA HALVÅRET 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 11 723 KSEK (19 477)
  • Rörelseresultatet uppgick till -41 782 KSEK (--6 649)
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -3,46 SEK (-1,61)
  • Balansomslutningen uppgick till 979 397 (250 810)
  • Bolaget genomförde en nyemission som inbringade netto 57,6 MSEK
  • Trafikverket och Näringslivets branschorganisationer beslutade att finansiera en genomgripande upprustning av Hargshamnsbanan mellan Dannemora och Örbyhus station med anslutning till stambanan.

VD ord

Det är med stor glädje vi kan presentera denna första halvårsrapport för den konsoliderade Grangex-koncernen, efter det stora förvärvet av Sydvarangergruvan i maj. Gruvan är Norges största gruva och Europas tredje största järngruva. Genom förvärvet växer koncernen kraftigt och transformeras med stora tillgångar till en mycket större enhet.

Det fördjupade samarbetet med Anglo American genom vårt senaste förvärv är något som vi är mycket stolta över. Ett av världens största gruvbolag visar därmed ett utökat förtroende för vår förmåga att utveckla gruvprojekt. Vårt samarbete med Anglo American har hittills resulterat i finansiella åtaganden på totalt USD 107,5  miljoner, varav USD 27,5 miljoner i erhållna royaltybetalningar och villkorade USD 80 miljoner i kommande projektfinansiering. Allt utan utspädning av Grangex befintliga aktieägare.

Vi har nu inlett arbetet med feasibility-studien för Sydvaranger som vi räknar kommer ta 12 månader att färdigställa. Det inledande studiearbetet som skett under sommaren har studerat olika intressanta återstartsalternativ. Det ligger nu till grund för att definiera inriktningen för pre feasibility-studien som vi planerar publicera under fjärde kvartalet innan vi presenterar den slutliga feasibility-studien senare under 2025.

Under perioden publicerade vi även den av SLR uppdaterade feasibility-studien för Dannemora. Investerings- och driftskostnaderna har ökat bland annat på grund av hög inflation jämfört med den studie som publicerades i december 2022 men visar allt jämnt bra lönsamhet. Vi har ännu inte inlett slutförhandlingarna av utrustning och entreprenader och jag bedömer att det finns utrymme för minskning av investeringskostnaderna på det sätt vi avser genomföra upphandlingarna. En nyhet i studien är att på grund av stora investeringskostnader för eldriven underjordsutrustning med en inte helt beprövad teknik, samt den oklara tillgången på nödvändiga kraftleveranser, planerar vi att vid Dannemoras återstart inledningsvis börja med maskiner och lastfordon för fossilfri underjordsdrift, för att över tiden övergå till en helt elektrifierad underjordsdrift.

Jag vill understryka att studien på det sätt den uppdateras håller en mycket hög kvalitet både vad gäller prestanda och leveransomfattningar, kostnader samt tidsplanering. Om vi kan få projektfinansieringen på plats under 2024, finns möjligheten att de första malmtågen kan lämna Dannemora runt årsskiftet 2026/2027.

I och med förvärvet av Sydvaranger har vi satt Grangex på världskartan och intresset är mycket stort på kundsidan för den planerade produktionen av höghaltigt magnetitkoncentrat i våra två projekt. Det blev tydligt i slutet av juni under den årliga Fastmarket-konferensen för grön ståltillverkning i Wien där Grangex medverkade. En av de stora frågorna på konferensen var hur järnmalmsproducenter kan möta den nuvarande bristen och den ökande efterfrågan på ultrahöghaltigt koncentrat när Europas stålproducenter ställer om till grön ståltillverkning. Mer än 30 olika omställningsprojekt pågår just nu. Flera EU-länder, bland annat Tyskland och Frankrike, har under det senaste året lämnat stort finansiellt stöd till stålproducenter med projekt för den gröna omställningen, trots att detta strider mot gällande statsstödsregelverk. Det visar på den prioritet som de stora stålproducerande länderna inom EU ger den gröna omställningen.

EU:s koldioxidskatt kommer successivt att öka produktionskostnaderna för de europeiska stålproducenter som inte ställer om sin produktion, vilket borgar för en långsiktigt god efterfrågan på våra malmkoncentrat anpassad för järnsvamp och därmed fossilfri tillverkning av stål. Dannemora- och Sydvarangerprojektet som har alla tillstånd på plats ligger således helt rätt i tiden.

Intressant är även att Kanada nyligen identifierat betydelsen av det ökande behovet av höghaltig järnmalm och klassificerade denna nu som en kritisk mineral för den gröna omställningen. EU kommer sannolikt att följa efter och inkludera höghaltig järnmalm i EU:s Critical Raw Materials Act, vilket kommer öppna upp nya finansieringskanaler för våra projekt.

Genom förvärvet av Sydvaranger ökar Grangex-koncernens balansomslutning genom konsolidering av stora tillkommande anläggningsvärden. I förvärvet ingår komplett utrustning för malmbehandlingsprocessen med de befintliga kross- och separationsverken vid gruvan samt anrikningsverket i Kirkenes. Denna utrustning har på ett föredömligt sätt kontinuerligt underhållits av personalen i Sydvaranger sedan nedläggningen. Då förvärvet och den kommande projektutvecklingen finansieras genom royaltyavtalet med Anglo American samt övertag av lån och en tilläggsköpeskilling till den förra ägaren Orion har skuldsidan ökat men utan kassaflödespåverkande räntebetalningar. Genom royaltyavtalet finns finansiering för fortsatta underhållsarbeten och den slutliga feasibility-studien.

Grangex har genom förvärvet av Sydvarangergruvan positionerat sig som den gruvutvecklaren i Europa med den största realistiska produktionspotentialen av DR-koncentrat tillgängligt på kort sikt.

I samband med förvärvet ingick vi även ett ytterligare viktigt leveransavtal (off-take-avtal) med Anglo American på 70–75 miljoner ton malmkoncentrat under cirka 20 år. Den slutliga omfattningen kommer att definieras i den kommande feasibility-studien nästa år. Avtalets totalt försäljningsvärde är signifikant och liknar villkoren för Dannemora. Tillsammans med det villkorade leveransavtalet för Dannemora beräknas det totala tonnaget till 81–86 miljoner ton av högkvalitativt koncentrat för fossilfri direktreduktion.

Detta ger stabila förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av våra projekt.

Stockholm i augusti 2024

Christer Lindqvist
Verkställande Direktör

VERKSAMHETEN

GRANGEX är ett svenskt mineralutvecklingsbolag med visionen att aktivt bidra till ett hållbart samhälle inom Europa. Bolaget strävar efter att bli den främsta mineralutvecklingskoncernen i Europa, som utvecklar och bedriver ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler, främst järnmalmsprodukter och andra kritiska mineraler för den gröna omställningen. GRANGEX ska genom sina produkter bidra till en minskad klimatpåverkan samtidigt som den egna miljö- och klimatpåverkan minimeras.

SYDVARANGER

Den 6 maj 2024 slutförde GRANGEX förvärvet av Sydvaranger Mining AS i Kirkenes i Nordnorge. Förvärvet omfattar i huvudsak följande tillgångar;

  • Nödvändiga regulatoriska tillstånd inklusive driftskoncession för gruvverksamheten
  • befintlig infrastruktur i form av dagbrott, vägar, tunnlar för bland annat avvattning
  • maskinhallar, gruvmaskiner, järnvägsvagnar
  • krossverk
  • sorteringsverk
  • järnväg från sorteringsverket till anrikningsverket
  • anrikningsverk
  • samt tillgång till hamn och utskeppning i direkt anslutning till anrikningsverket.
  • stora definierade mineraltillgångar
     

Mineraltillgångsuppskattning Sydvaranger

Kategori Ton(Mt) FeTotal% FeMag%
Kända 58,4 33,6 30,8
Indikerade 413,1 33,00 28,3
Totalt Kända+Indikerade 471,5 33,1 28,6

Mineralreserver Sydvaranger

Ton(Mt) Fe-Mag%
Totalt reserver 171,4 28,1


Källa : AMC Consultants UK, Limited Sydvaranger Feasibility study (2020)

Omedelbart efter förvärvet inleddes studiearbetet med en teknisk och ekonomisk genomförbarhetsstudie (Feasibility-studie) enligt PERC för att definiera åtgärder och investeringar för att genom kompletteringar och anpassningar av befintliga processinstallationer nå en produktion av ett högkvalitativt malmkoncentrat för den växande marknaden av järnsvampstillverkning (DRI). Studien som GRANGEX i samråd med Anglo American genomför är baserad på tidigare och omfattande tillgängliga utredningsarbeten. Feasibility-studien med dess olika delsteg beräknas vara färdigställd inom 12 månader. I slutet av det fjärde kvartalet 2024 planeras en publicering av en preliminär teknisk-ekonomisk studie en så kallad PFS (pre feasibility-studie).

GRANGEX och Anglo Americans gröna strategiska målsättningar har legat till grund för bedömningen av de tekniska förutsättningarna inför förvärvet av Sydvarangergruvan. Det gemensamma arbetet med den kommande studien grundar på tre principer;

  • Utveckling av den befintligt anrikningsprocessen för produktion av ett högkvalitativt koncentrat för direktreduktionsprocesser. (DR)
  • Möjliggöra snabbast möjliga återstart baserat på befintliga installationer och infrastruktur
  • Utveckla ekonomiskt hållbara alternativ för att så mycket som möjligt reducera den existerande och tillståndsgivna fjorddeponin av anrikningssand.

DANNEMORAPROJEKTET

Den uppdaterad feasibility-studien ("DFS") för Dannemora, som bekräftar Dannemoras tekniska och ekonomiska lönsamhet som producent av höghaltigt magnetitkoncentrat. DFS:en genomfördes av SLR Consulting Limited ("SLR") i enlighet med JORC-koden1) . Studien publicerades den 10 juni 2024.

Uppdaterad DFS Sammanfattning:

  • Nettonuvärde (NPV) vid 8,0% (före skatt)                                                           269 miljoner US-dollar
  • Internränta (IRR) (före skatt)                                                                                  25,6%
  • Life of Mine ("LoM")                                                                                                   11 år
  • Genomsnittlig årlig produktion av 68% koncentrat                                         1,085 miljoner ton per år
  • Långsiktigt genomsnittligt produktpris (FOB Oxelösund)                             151 USD/ton
  • Kontant driftskostnad (FOB/ton Oxelösunds hamn)                                      63,3 USD/ton
  • Investeringar (CAPEX) före produktionsstart                                                    215,1 miljoner USD
  • Totala kapitalkostnader (inkl. kapitalkostnader för LoM)                              262,4 miljoner US-dollar
  • Växelkurs USD / SEK                                                                                                 10.5

Slutsats

SLR:s slutsats är att Dannemora, baserat på resultaten från den uppdaterade DFS och framtida marknadsförväntningar, bör gå vidare till nästa steg i utvecklingen och projektfinansieringen. Vidare har SLR identifierat ett antal potentiella möjligheter att ytterligare förbättra och optimera utvecklingen av Dannemora, vilka nu kommer att övervägas av bolaget.

Grangex kommer nu, tillsammans med sina rådgivare, att fortsätta utvecklingen av Dannemora mot ett slutgiltigt investeringsbeslut.  Bolaget kommer att offentliggöra ytterligare information om utvecklingen av Dannemora-projektet när så är lämpligt.

Mineraltillgångsberäkning för Dannemoragruvan för 5 april 2024 jämfört med 8 augusti 2022

Kategori 2024 2022
Ton (Mt) Fe%. Mn%. S% Ton (Mt) Fe%. Mn%. S%
Kända 17,3 37,19 1,92 0,27 17,3 37,49 1,90 0,25
Indikerade (in situ) 11,6 34,74 2,35 0,27 11,9 34,66 2,20 0,27
Sub-Total 28,9 36,21 2,09 0,27 29,2 36,34 2,02 0,26
Indikerad - Anrikningssand 2,2 21,00 2,50 0,19 3,0 22,50 2,50 0,19
Totalt kända + indikerade 31,2 35,14 2,12 0,26 32,2 35,05 2,07 0,25
Antagen (in situ) 5,7 34.16 2,32 0,13 5,9 33,33 2,27 0,15

De huvudsakliga skillnaderna mellan mineraltillgångsberäkningarna för 2022 och 2024 är

  • Tillägg av nyligen analyserade prover som fyllde i luckor i blockmodellen där halterna antingen hade satts till 0% Fe och därmed spätt ut den totala halten eller inte inkluderats i wireframing-processen och därmed minskat tonnaget;
  • Omklassificering från antagen till indikerad av de massor av anrikningssand som lagrats under jord under den tidigare produktionsfasen;
  • Nyligen erhållen information om den tidigare brytningen av malmkroppen i Övre Konstäng, varvid en betydande del av dess tonnage avlägsnades; och
  • Ytterligare studier av återvinning av tidigare deponerad anrikningssand i Övre Konstäng har visat att cirka 800 000 ton inte kan återvinnas på grund av bergmekaniska risker

Uppskattning av malmreserv

Den mineraltillgångsberäkning som presenteras ovan har varit föremål för detaljerad gruvplanering, inklusive beaktande av förväntade eller faktiska modifierande faktorer, såsom inneslutningar i avfall (utspädning) och planerade och operativa malmförluster. Det resulterande tonnaget anses därför vara en sannolik malmreserv.

Den anrikningssand som ingår i malmreservsuppskattningen baseras på anrikningssand som historiskt placerats som återfyllnad i ett antal brytningsrum i Konstängs- och Kruthusmalmerna, söder om Dannemoragruvan.

Alla malmkroppar Ton efter utspädning (Mt) Utspädd Fe-halt (vikt-%) Mn-halt (vikt-%) S-klass (vikt-%)
Totalt 30,9 30,62 1,75 0,21

APATITPROJEKTET I GRÄNGESBERG

Aktivitetsnivån i projektet har varit låg under det första halvåret 2024 då utvecklingsresurser fokuserat på Sydvarangerprojektet.

SALA BLY

Sala Bly hade en omsättning för det första halvåret uppgick till på 11 692 KSEK (19 413) där framför allt en svagare omsättning sågs i slutet av halvåret jämfört med föregående år.

KOMMENTARER TILL RESULTAT OCH FINANSIELL STÄLLNING FÖR KONCERNEN

Första halvåret 2024

Nettoomsättningen under halvåret uppgick till 11 723 KSEK (19 477). Rörelseresultatet uppgick till ‑41 782 KSEK (‑6 649) i kostnaderna för det första halvåret ingår kostnader av engångskaraktär för jurist- finansierings-- och konsultarvoden för genomförandet av köpet av Sydvarangergruppen. Nettot av finansiella poster -15 136 KSEK (-7 353) beror på ränta -31 908 , främst på royaltyavtal och lån till Orion. Den kassaflödespåverkande (betalda) räntekostnaden uppgår till 1 410 KSEK. Positiv valutakursjustering (ej kassaflödespåverkande) om 16 772 KSEK (-2 432) på royaltyavtal och lån i USD då kronan stärkts under kvartalet.

Balansomslutningen har under kvartalet vuxit från 288 MSEK till 979 MSEK. På tillgångssidan är det främst anläggningstillgångarna som ökat till 816 MSEK (155), i och med förvärvet av Sydvaranger. Bortsett från en ökning av de likvida medlen i och med royaltyutbetalningen från Anglo American, är det mindre förändringar av omsättningstillgångarna om totalt 163 MSEK (95). Även skuldsidan har ökat i motsvarande mån främst är det de långfristiga skulderna som ökat till 820 MSEK (109) varav leasingskulderna 78 MSEK (0,1) detta då köpet av Sydvaranger finansierades med lån om 192 MSEK (17,5 MUSD) i form av royalty, uppskjuten köpeskilling om 142 MSEK (13 MUSD) till säljaren Orion samt övertag av befintliga lån om 295 MSEK till Orion och DNB.

I och med att största delen av lånestocken är i USD kommer det påverka resultatet i form av valutakursjusteringar mot den svenska kronan framöver som dock inte är kassaflödespåverkande före förfall. Ingen ränta betalas innan förfall på något av lånen så de kommer inte ha någon kassaflödespåverkan innan dess. Royaltyavtalen som behandlas som lån betalas tillbaka genom att Anglo American tar en del av intäkterna när produktionen kommit i gång, de kan lösas i förväg, då mot avtalad ränta.

Framtida likviditetsutveckling och finansiering

De olika projekten inom GRANGEX-koncernen har stora kapitalbehov. GRANGEX finansiella behov för att genomföra återstarten av Sydvarangergruvan, Dannemoragruvan och Apatitprojektet i Grängesberg kräver tillgång till kapital för att i första hand kunna;

  • genomföra en uppdaterad feasibility-studie för Dannemora
  • genomföra en feasibility-studie för Sydvaranger
  • slutföra inköp av pumputrustning till dräneringen av gruvan
  • samt för overheadkostnader och övrig projektutveckling.

I och med att bolaget i samband med förvärvet av Sydvarangergruvan den 6 maj 2024 även tecknade ett royaltyavtal med Anglo American om USD 17,5 miljoner anser styrelsen att bolaget har likviditet att genomföra projektutveckling enligt plan samt att kunna driva verksamheten vidare i minst 12 månader.

HÅLLBAR UTVECKLING

GRANGEX fortsätter sitt arbete med att utveckla det strategiska hållbarhetsarbetet och styrning. Under kvartalet har bolaget tagit fram en uppdaterad uppförandekod och en hållbarhetspolicy. Vidare har bolaget inlett arbetet med upphandling av leverantörer för Dannemora och tagit fram en uppförandekod för leverantörer med tillhörande process för utvärdering av dessa utifrån hållbarhet. Processen kommer att implementeras i hela koncernen.

Antalet tillsvidareanställda har med förvärvet av Sydvaranger och nyanställning i Dannemora ökat från 12 tillsvidareanställda 2023 till 42 vid slutet av det andra kvartalet 2024. I Sydvaranger finns en organisation på plats för underhåll, däribland en EHSQ-manager (Miljö- hälsa-, säkerhet och kvalitetsansvarig). Genom förvärvet av Sydvaranger och anställningarna i Dannemora har andelen kvinnliga medarbetare ökat från 0% till 17% det andra kvartalet 2024 jämfört med i slutet av 2023.

Inga allvarliga olyckor har skett under kvartalet och olycksfall med frånvaro är fortsatt noll.

Inga allvarliga miljöincidenter har skett under kvartalet. Precis som för övriga verksamheter inom GRANGEX finns alla miljötillstånd på plats för Sydvaranger och regelbunden rapportering sker till tillsynsmyndigheten. I den studie som pågår för uppstarten av Sydvarangergruvan ingår att titta på hur gruvdriften kan göras fossilfri.

Uppgifter gällande Sydvaranger i koncernen har inkluderats från och maj 2024 då förvärvet skedde.
 

Q2 2024 Q1 2024 2023
LTIFR (1) 0 0 0
Antal allvarliga miljöincidenter (2) 0 0 0
Antal medarbetare (3) 42 13 12
Antal heltidsekvivalenter (4) 41,2 12,6 10,39
Andel kvinnliga medarbetare % (4) 17 8 0


(1) Olycksfall med frånvaro (antal per miljon arbetade timmar)1

(2) En miljöincident som orsakar eller potentiellt kan orsaka betydande miljöpåverkan.

(3) Antal tillsvidareanställda, inkluderar både heltid- och deltidsanställda i slutet av respektive period

(4) Vid slutet av perioden

HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN

Inga händelser av väsentlighet att rapportera.

AKTIER OCH AKTIEHANDEL

Aktiedata 2024-06-30 2023-12-31
Antalet aktier 14 016 288 8 694 861
Aktiekapital SEK 70 081 443 43 474 307

Den 30 juni 2024 uppgick aktiekapitalet i GRANGEX AB (publ.) till 70 081 443 SEK och antalet aktier till 14 016 288. Det finns fyra teckningsoptionsprogram, TO5 riktat till personal och strategiskt viktiga konsulter, samt TO6 riktat till styrelsen. Teckningskursen är 36,70 SEK per aktie i båda programmen och teckning av aktier ska ske från och med 2 juni 2025 till och med den 1 oktober 2025. Utestående teckningsoptioner är 57 310 optioner av serie TO5 och 57 264 optioner av serie TO6. Vid full teckning av TO5 och TO6 ges en utspädning om 1,32% och bolaget tillförs 4,2 MSEK.

TO7 och TO8, som beslutades på bolagsstämman den 30 maj 2024, har en lösenperiod mellan den 30 maj 2027 till den 31 augusti 2027 till 12,09 kr per aktie. Utestående optioner i TO7, riktad till styrelsen, är 85 810 st och i TO8, riktad till personal och konsulter, är 271 540 st. Total utspädning vid full teckning i båda programmen är 2,5%.

GRANGEX AB (publ) handlas på NGM Nordic SME. Bolagets ticker-kod är GRANGX. ISIN-nummer för aktierna är SE0018014243.

RISKFAKTORER

Finansiella och operativa risker har en påverkan på GRANGEX verksamhet. Bolagets verksamhet måste vägas mot bakgrund av risker, komplikationer och tillkommande kostnader som industriell verksamhet och planerad gruvdrift som bolaget kan utsättas för. Bolaget kan kontrollera och hantera dessa risker i varierande grad. För en mer detaljerad redogörelse av signifikanta risker, inklusive finansieringsrisker och osäkerheter samt hur GRANGEX hanterar dessa hänvisas till årsredovisningen för 2023 sid 51–52 samt sid 85–86.

FINANSIELL KALENDER

  • Delårsrapport Q3 2024 publiceras den 14 november 2024
  • Bokslutskommuniké för 2024 publiceras den 20 februari 2025
  • Delårsrapport Q1 2025 publiceras den 15 maj 2025
  • Delårsrapport Q2 2025 publiceras den 20 augusti 2025

    ÅRSREDOVISNING OCH FINANSIELLA RAPPORTER

    Rapporter är tillgängliga på Bolagets hemsida: www.grangex.se, den fullständiga delårsrapporten bifogas detta pressmeddelande.

Bifogade filer

Nyheter om Grangex

Läses av andra just nu

Om aktien Grangex

Senaste nytt