Forskningsstudie påvisar stora läckage av metan från sjöarna i Siljansringen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Forskningsstudie påvisar stora läckage av metan från sjöarna i Siljansringen

En ny studie ledd av forskare från Chalmers Tekniska Högskola visar att läckage av metan från sjöarna i Siljansringen är större än vad som kan förväntas som resultat av normal nedbrytning av biologiskt material.

Siljansringen i Dalarna är Europas största meteoritkrater med en diameter på över 100 km och bildades för 377 miljoner år sedan. Sjöarna Siljan, Orsasjön och Oresjön är alla belägna inom det område som utgörs av meteoritkratern.

Metanmätningar har genomförts vid sjöarna i Siljansringen med hjälp av särskild mätteknik bestående av spårgasmätning och flytkammarmätning. Studien har genomförts under ledning av Professor Johan Mellqvist och Dr Vladimir Conde, Institutionen för Rymd-, Geo- och Miljövetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola.

Metan bildas generellt i sjöar där det finns mycket organiskt material i form av sediment och stillastående vatten, vilket resulterar i diffusa läckage av mindre mängder metan. Mellqvist:

  • Det som är speciellt med mätningarna vid Siljansringen är att här har vi funnit ett antal distinkta platser där det konstant läcker metan i så höga halter att det kan mätas i luften som utsläppsplymer, trots att det varken finns stillastående vatten eller sediment på platsen. Man kan därför anta att metanet har annat ursprung, dvs det har inte bildats i, utan förmodligen under sjön. Tex kan det ha bildats av bakterier på stora djup, som föreslagits i andra studier.

Mer forskning behövs för att förstå storleken på utsläppen i sin helhet, och vilken påverkan de kan ha på klimatförändringen, men det råder ingen tvekan om att området avviker från utsläpp vid andra sjöar i Sverige.

Resultaten presenteras i rapporten ”Mätning av naturliga metanläckage från sjöar i Siljansringen(publicerad 20240831).

Mats Budh, vd i Igrene, kommenterar:

  • Att det finns kolväten i berggrunden under Siljan har varit känt i århundraden. Det finns exempel på gårdar som värmt sina hus med gas på egen tomt.
  • Vad som inte varit känt sedan tidigare är omfattningen av detta naturliga läckage, och om det bidrar till klimatförändringen eller inte.
  • Metan är en växthusgas som är 28 gånger [1]så potent som koldioxid. Att reducera metanutsläpp måste därför ur klimatsynpunkt anses som en högst prioriterad åtgärd.
  • Igrene har tillgång till teknik som gör det möjligt att producera metanet från dess underjordiska reservoarer innan det läcker upp till atmosfären, och omvandla det till vätgas och karbon i en koldioxidfri process.
  • På så vis kan vi bidra till att både reducera de naturliga metanutsläppen, och erbjuda produkter som behövs i omställningen till ett koldioxidfritt samhälle.

Kontaktpersoner:

Johan Mellqvist, [email protected], +46 703 08 87 77

Mats Budh, [email protected] +46 706 50 62 26

Om Igrene

AB Igrene har tidigare prospekterat efter kolväten i Dalarna. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har cirka 3 000 aktieägare. Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser i Siljansringen. Ett stort antal provborrningar har genomförts, och i flertalet av dessa hål förekommer kraftiga flöden av ren metangas. Källorna är nu avstängda, men Bolaget avser att omvandla metanet till karbon och vätgas utan att koldioxod uppstår m h a pyrolysteknik som utvecklats av SEID AS (ColdSpark®).

Se:  www.igrene.se,  www.seid.no

[1] Naturvårdsverket: ”Metan (CH4) är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid på kort sikt, men bryts snabbare ner i atmosfären. Utslaget på 100 år blir dess påverkan 28 gånger så stor som för koldioxid, men räknar man på kortare sikt blir påverkan jämfört med koldioxid ännu större.”

Bifogade filer

Nyheter om Igrene

Läses av andra just nu

Om aktien Igrene

Senaste nytt