Forskningsprojekt hos Chalmers för renare luft i operationsmiljöer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Forskningsprojekt hos Chalmers för renare luft i operationsmiljöer

{newsItem.title}

Chalmers Industriteknik har beviljats forskningsmedel och LightAir bistår med expertis kring luftreningsteknologi


Chalmers Industriteknik (CIT) har nyligen beviljats forskningsmedel från det statliga forskningsrådet Formas. Detta med syftet att finna lösningar för att skapa så ren luft som möjligt i operationsrum och vårdlokaler som byggs upp tillfälligt eller utifrån bristande resurser och infrastruktur. Det ställs alltid höga krav på luftrenhet i denna typ av miljöer, vilket ofta är en utmaning i såväl låg- som höginkomstländer. Projektet ska fortlöpa under tre års tid och LightAir bistår projektet med expertis inom luftrening samt anpassad applikationsutveckling baserad på sin patenterade teknologi CellFlow DEP.

Världshälsoorganisationen, WHO, har länge understrukit behovet av forskning kring förbättrad luftkvalitet i operationsrum i bland annat fältsjukhus. Idag anses det saknas kunskap och effektiva lösningar för ventilation och luftrening i denna typ av operationsmiljöer. Detta medför stora utmaningar gällande patientsäkerhet och luftburen smitta, samtidigt som miljöerna i sig ställer höga krav gällande exempelvis reningsnivåer, energiförbrukning och mobilitet.

Formas, statligt forskningsråd för hållbar utveckling, har beviljat CIT forskningsmedel med syftet att med största möjliga kostnadseffektivitet skapa så ren luft som möjligt i denna typ av operationsrum och tillfälliga vårdlokaler. Projektet kommer drivas under tre års tid och är uppdelat i fem steg, varav ett fokuserar på kompletta pilottester av uppsatta operationsmiljöer på två sjukhus i Demokratiska republiken Kongo.

”Om vi kan lösa de tekniska utmaningarna att kontinuerligt och kostnadseffektivt rena inomhusluft och tilluft i den här typen av operationsmiljöer och vårdlokaler så hjälper vi helt enkelt till att möjliggöra effektiv vård, minska lidande och till och med rädda liv,” konstaterar Lars Ekberg, professor i inneklimatteknik vid avdelningen för installationsteknik på Chalmers. ”Vi vill hitta en enkel och generell lösning som kan utformas och dimensioneras så att höga nordiska krav på luftrenhet kan säkerställas och därmed minska luftburna smittorisker.”

Sambandet mellan luftkvalitet och infektionsrisker är stort och väldokumenterat, varför det finns rigorösa krav för luftrenhet i operationsrum och andra känsliga lokaler inom sjukvården. Konventionella lösningar för dessa behov är förhållandevis dyra, underhållskrävande, skrymmande och dessutom mycket energi- och effektkrävande. Därmed är det idag ovanligt, om ens förekommande, att sjukhus i resurssvaga länder har relevant skyddsventilation och luftrening. Även i västerländsk sjukvård kan traditionella lösningar i många fall saknas eller vara begränsade till endast delar av lokalerna. Inte minst finns utmaningar gällande lokaler som under krisberedskap snabbt behöver upprättas för exempelvis provtagning, patientisolering, laboratorieverksamhet och fältsjukvård. 

”Vid en tidigare genomförd förstudie i Tchad har vi sett goda resultat genom att nyttja en kombination av tryckstyrd filtrerad tilluft och innovativ luftreningsteknologi,” säger Daniel Olsson, projektledare på CIT. ”Det nya projektet bygger vidare på vår förstudie och ska vetenskapligt pröva om vi hittat en lösning på problemet. Utmaningen är att skapa hög luftrenhet, trots ogynnsamma förhållanden och med såväl effektiva som flexibla lösningar, utan att de vare sig är skrymmande, energislukande eller ens direkt ljudalstrande. Vår målbild är kunna göra detta genom att nyttja energikällor som solceller och med en elförbrukning motsvarande vad som även kan genereras genom enkla 12-voltsbatterier. Kan vi säkerställa en enkel och mobil, likväl effektiv, teknisk lösning för att rena luften i sådana här miljöer så är behovet både stort och globalt.”

LightAirs patenterade teknologi CellFlow DEP, som bland återfinns i bolagets industriella erbjudande, är utvecklad just med fokus på områden som reningsgrad, energiåtgång, ljudnivåer och självrengöring.

”Genom att vi äger samtliga immateriella rättigheter för luftrenartekniken och även har en egen produktionsanläggning kan vi med stor flexibilitet åta oss att hjälpa till med denna typ av utmaningar utifrån hårt anpassade behov och kravspecifikationer,” säger Peter Svensk, vd på LightAir. ”Oavsett miljö vet vi att vår teknologi kontra konventionella lösningar har stora fördelar gällande att leverera ledande reningsgrader till förkrossande låg energiförbrukning. Givetvis är det med stolthet vi nu medverkar i detta forskningsprojekt med syftet att skapa bättre vårdmöjligheter, utifrån höga kravbilder, i dessa emellanåt rent livsavgörande miljöer.”

Löpande kommunikation under projektets gång planeras att ske via CIT och projektets hemsida, vilken kommer att återfinns via domänen www.cleansurgeair.se
 

Bild från operationsmiljö under förstudie Tchad. Takhängd luftrening nyttjandes teknologin CellFlow DEP i bakgrunden.
(Fotograf: Daniel Olsson)

 

Bifogade filer

LightAir Pressmeddelande 2023-05-24 Forskningsprojekt hos Chalmers för renare luft i operationsmiljöerhttps://mb.cision.com/Main/14919/3773905/2079397.pdf

Nyheter om LightAir

Läses av andra just nu

Om aktien LightAir

Senaste nytt