DiviTum® TKa-data i kombination med inflammationsproteiner som presenteras vid AACR-mötet förbättrar precisionen vid förutsägelse av effektiviteten av immunterapi
Biovica, en ledare inom blodbaserade biomarkörer inom onkologi, meddelar idag att ett abstract med DiviTum TKa i en biomarkörsalgoritm kommer att presenteras av Karolinska Institutet (KI) vid det årliga AACR-mötet i Chicago den 25–30 april 2025. Detta ger det första beviset på att DiviTum TKa i kombination med inflammationsproteiner signifikant förbättrar förmågan att stratifiera patienter som sannolikt kommer att dra nytta av immunterapi.
I en translationell studie i malignt melanom utförd av KI och Karolinska Universitetssjukhuset visade patienterna med den bästa biomarkörprofilen en femårig överlevnad på 83 procent, jämfört med 11 procent i en kohort med hög riskprofil. De fullständiga studieresultaten kommer att presenteras söndagen den 27 april kl. 14:00.
”Vår studie är det första beviset på att mätning av cellproliferation med DiviTum TKa i kombination med tumörbefrämjande inflammationsmarkörer har ett betydande värde och ökar precisionen för att förutsäga behandlingseffekt. Vi ser fram emot att vidare studera dessa biomarkörer och deras potential att påverka långsiktiga resultat,” säger Suzanne Egyhazi Brage, senior forskningsspecialist vid Karolinska Institutet.
”De resultat som presenteras vid AACR stärker och breddar DiviTum TKas användbarhet inom onkologi,” säger Anders Rylander, vd för Biovica. ”Genom att kombinera DiviTum TKa med inflammationsmarkörer har vi förbättrat förmågan att identifiera patienter som är mer benägna att svara på immunterapi, vilket ger ett unikt verktyg för kliniker och läkemedelsbolag som utvecklar nästa generations immunsystemsbaserade behandlingar.”
Studiens syfte var att hitta en lösning som bättre kan förutsäga effektiviteten av immuncheckpoint-hämmare (ICI) – en klass av läkemedel som är vanliga vid behandling av många solida tumörer. Eftersom ICI-behandling kan ge allvarliga biverkningar och mindre än hälften av patienterna drar nytta av behandlingen, finns det ett behov av bättre biomarkörer för att identifiera de patienter som kommer att uppnå positiva resultat från behandlingen. Enligt Global Data finns det dessutom mer än 150 läkemedelsutvecklare som för närvarande utvecklar nästa generations ICI:er och kan dra nytta av förbättrade verktyg för att bättre identifiera responderande populationer, förfina studiedesigner och visa på förbättrad effektivitet i riktade patientgrupper.