DELÅRSRAPPORT MICROPOS MEDICAL AB (PUBL) – JANUARI – JUNI 2023
APRIL – JUNI 2023
- Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 291 Tkr (222 Tkr)
- Resultat efter finansiella poster -7 463 Tkr (-5 236 Tkr)
- Resultatet per aktie blev -0,05 kr (-0,04 kr)
- Lösen av optionsprogram från 2019 till ett värde av 775 Tkr
- Första patient behandlad hos tre nya användare
- Givande och fördjupat samarbete med nuvarande kunder
- Starkt ökande och mer seriöst intresse från deltagare vid ESTRO
- Marknadsbearbetning i USA och Frankrike har intensifierats
JANUARI – JUNI 2023
- Bolagets nettoomsättning under perioden uppgick till 969 Tkr (602 Tkr)
- Resultat efter finansiella poster -12 501 Tkr (-9 559 Tkr)
- Summa eget kapital uppgick till 19 577 Tkr (15 770 Tkr) vid periodens slut
- Soliditeten uppgick till 74% (69%)
- Antal utestående aktier var 138 772 195 vid periodiens slut
- Resultatet per aktie blev -0,05 kr (-0,08 kr)
Händelser under perioden
Intensiv marknadsbearbetning
Under kvartalet har Bolagets marknadsbearbetning fortsatt i högt tempo, bland annat genom tät dialog och nära samarbete med användare av Raypilot® System som gärna berättar om sina erfarenheter av systemet. Nya kontakter knyts via befintliga kunder och på vetenskapliga kongresser. Kontakterna kvalificeras av Micropos i syfte att uppnå bästa resultat genom en effektiv säljbearbetning. Lovande kontakter bearbetas vidare genom videomöten och besök på referenserkliniker.
Första patient i Sverige behandlad vid Uppsala universitetssjukhus
I mitten av april blev Uppsala universitetssjukhus första svenska klinik att behandla en patient med Raypilot System. Sjukhuset har ett avtal med Micropos avseende provanvändning och utvärdering av systemet. Behandling med SBRT, strålning med högre dos vid fem eller färre tillfällen, är nu vanlig både i USA och i flera europeiska länder men används ännu inte i Sverige. För att kunna genomföra ett sådant behandlingsschema i Sverige krävs att det ingår i en studie. Uppsala universitetssjukhus är intresserat av att delta i en kommande europeiska multicenterstudie som inkluderar flera av Bolagets nuvarande kunder.
Första patient behandlad vid Athen Medical Center
I Grekland har Raypilot System installerats på Athen Medical Center. Kliniken har framgångsrikt behandlat sin första patient och avser att behandla fler under sommaren. Athen Medical Center provar systemet genom ett Try before buy-avtal, vilket innebär att Micropos lånar ut ett Raypilot System under en kortare tid och kunden köper de katetrar som erfordras. Under hösten ska kliniken utvärdera användningen av systemet och fatta beslut om eventuellt köp.
Första patient behandlad i USA vid RUSH University Medical Center
Efter noggrann intern utbildning och urval av patienter har RUSH University Medical Center i USA behandlat sin första patient. I USA är behandling med SBRT vanlig och närmare att bli standardbehandling än i Europa. Den säkerhet som realtidsövervakning med Raypilot System tillför behandlingen medför att strålningsdosen som riktas mot prostatan kan ökas utan förhöjd risk för strålning av frisk vävnad. Även RUSH överväger deltagande i den multicenterstudie som ett flertal av Bolagets användare nu förbereder.
Inspirerande deltagande på ESTRO 2023 i Wien
I maj genomfördes ESTRO, den stora årliga europeiska onkologiska kongressen för strålterapi. Micropos var på plats i Wien med monter, medarbetare och engagerat deltagande av flera kunder. Bolaget noterade ett tydligt ökat och seriösare intresse från potentiella kunder som stannade länge i montern för frågor och dialog. Kongressen resulterade i ett stort antal nya kontakter att värdera och följa upp – ett arbete som nu pågår.
Lyckat användarmöte
I samband med ESTRO genomförde Micropos för andra gången ett fysiskt användarmöte. Mötena är till för befintliga kunder och i Wien deltog drygt 25 användare i olika befattningar. Erfarenhetsutbyte och lärande stod i fokus. Nyckelpersoner från referensklinikerna i Monza, Edinburgh och La Chaux des Fonds höll uppskattade presentationer. Därtill diskuterades möjligheten att, som nämnts ovan, med kliniker från gruppen genomföra en ny omfattande studie avseende behandling av prostatacancer vid tre strålningstillfällen under tre på varandra följande dagar med användning av Raypilot System.
Ökande marknadsaktivitet i Frankrike och USA
Bearbetningen av både den franska och den amerikanska marknaden har under perioden intensifierats. Som nämndes i föregående kvartalsrapport har Micropos nu en egen säljresurs i Frankrike. Ett flertal möten med potentiella franska kunder har genomförts och i juni deltog Bolaget i en kongress i Nancy arrangerad av SFPM, la Société Française de Physique Médicale - den nationella franska organisationen för sjukhusfysiker. I USA bedömer Bolaget att ett urval av identifierade potentiella kliniker kommer att inleda användning av Raypilot System under affärsåret. Micropos har bra dialog med en handfull sjukhus och följer den upprättade planen för bearbetning av den amerikanska marknaden.
Strålbehandling i fokus på prostatamöte i Madrid
I Spanien finns Bolagets enda nuvarande distributör, HER Medical. Under perioden deltog Micropos, tillsammans med HER Medical, i ett prostatamöte i Madrid som belyste olika alternativ för strålbehandling. Två av de sex föredragen under mötet handlade om Raypilot System. På plats, tillsammans med Bolaget, var också en befintlig spansk kund och en klinik som provar systemet genom ett Try before buy-avtal. Mötet arrangerades med anledning av den snabba utvecklingen inom strålbehandling och på initiativ av de tio sjukhus i Madrid som är verksamma inom området. Detta var det tredje mötet på temat sedan våren 2020.
Fortsatt stark försäljning av katetrar
I förra delårsrapporten informerades om ökad försäljning av förbrukningsartiklar, det vill säga katetrarna Raypilot® Hypocath® och Raypilot® Viewcath™. Tendensen är fortsatt densamma och försäljningen av förbrukningsartiklar uppgick under perioden till cirka 300 Tkr. Åtgången av Bolagets förbrukningsartiklar är en indikator på att installerade Raypilot System används i det dagliga arbetet.
Realtidsövervakning norm vid SBRT
Som tidigare beskrivits förväntas SBRT bli standardmetod vid strålbehandling av prostatacancer. Den större stråldosen ökar kraven på precision och SBRT genomförs alltid med realtidsövervakning vilket gör Raypilot System till en väsentlig del av tekniken. Många ledande läkare och fysiker bland Micropos internationella kontakter hävdar bestämt att SBRT med realtidsövervakning snart blir standardbehandling. Realtidsövervakning kan också ske med magnetkamera. Jämfört med Raypilot System är det dock mer tidskrävande och inte lika kostnadseffektivt.
Stämma 25 maj
Den 25 maj höll Micropos årsstämma i en lokal nära huvudkontoret i Göteborg. Ett ökat intresse för företaget manifesterades vid stämman i form av fler närvarande aktieägare än tidigare år.
Händelser efter periodens slut
Marknadsbearbetningen fortsätter framför allt i Europa och USA där semester och ledighet infaller senare. I USA pågår planeringsarbete med Johns Hopkins Medicine-sjukhuset där första behandling med Raypilot System har blivit uppskjuten på grund av att sjukhuset önskar delta i den planerade studien gällande behandling av prostatacancer med tre strålningstillfällen under tre på varandra följande dagar. JHM planerar att börja behandla patienter med stöd av Raypilot System under tredje kvartalet.
Risker och osäkerhetsfaktorer
Likviditeten är fortsatt god även om Bolaget i och med accelererande marknadsbearbetning och ett intensivt MDR-arbete har ökat sina kostnader. Antalet intressenter som vill testa och utvärdera Raypilot System växer stadigt. Samtidigt noteras en betydande fördröjning hos kunderna vad gäller tilldelning av anslag för inköp av ny utrustning. Då kan en kortsiktig leasingmodell vara aktuell, vilket påverkar bolagets likviditet.
VD-ord
”Micropos måste sälja till dem som vågar prova och vill vara med om att skapa något nytt.”
Vilket fantastiskt kvartal vi har lämnat bakom oss! Nu händer oerhört mycket och positivt kring Micropos och Raypilot System. Under perioden har tre nya klinker genomfört behandling av sina första patienter. Det är uppmuntrande men också krävande, samtidigt som det bygger upp förväntningar på ett stadigt ökande antal patienter som behandlats med Raypilot System som del av tekniken, till dags dato cirka 200 stycken.
När man som vi på Micropos kommer till en etablerad marknad med en ny teknisk innovation krävs allt ifrån uthållighet och kompetens till kliniska bevis och inte minst kunder som är ”technical innovators” – de som är först ut med att införa nya metoder och prova ny teknik. Som nästa kundgrupp kommer de som är ”early adopters”, en grupp som andra lyssnar på och ofta följer. Därför är det mycket viktigt för oss att nu välja rätt kunder.
Raypilot System gör det möjligt för användaren att behandla mer effektivt med SBRT. Man kan ge ökad strålningsdos med mycket små marginaler mellan prostata och frisk vävnad och i ett arbetsflöde som enkelt kan anpassas till befintliga rutiner. Ökad livskvalitet för patienterna och sparade resurser är ytterligare fördelar. Men det kräver alltså kunder som inte bara har kvalificerad klinisk kunskap utan också modet att gå i främsta ledet vid införandet av något nytt. Samhällets hela tekniska frammarsch är beroende av dessa personligheter och grupper.
Vi försöker systematiskt hitta dem som vågar prova och vill vara med om att skapa något nytt. Och jag tror verkligen att vi kommer att lyckas. Vi får mycket positiv feedback från de som använder vårt system. Via dem sprids kunskapen om Raypilot System till ytterligare modiga potentiella kunder. Detta är bakgrunden till varför vi spenderar mycket tid tillsammans med våra användare just nu. Vi samarbetar vid kongresser, producerar kundintyganden och instruktionsfilmer tillsammans och initierar studier. Det innebär mycket resande till sjukhus och vetenskapliga möten, främst i Europa.
I maj genomfördes det europeiska vetenskapliga branschmötet ESTRO som i år hölls i Wien. Antalet besökare i vår monter, där vi demonstrerade systemet, var ungefär på samma nivå som förra året i Köpenhamn - men vilken skillnad i nyfikenhet, antalet frågor som ställdes och tiden besökarna spenderade i montern! Nu arbetar vi intensivt med att följa upp och kategorisera alla de kontakter av god kvalitet som vi fick.
På ESTRO har vi också börjat skapa en tradition i form av användarmöten dit enbart de som är regelbundna användare bjuds in. Tanken är att användarna ska inspireras av varandra och lära både oss och sig själva om potentialen hos Raypilot System. Och det fungerade mycket bra! Återkopplingen vi fått efter mötet har varit väldigt positiv. Inom denna grupp diskuterar vi som ovan nämnts en ny omfattande studie avseende behandling av prostatacancer med strålning vid endast tre tillfällen. Förhoppningen är att den kommer i gång under hösten med ett betydande antal deltagande kliniker.
Micropos kontaktas allt oftare av svenska patienter som undrar var de kan få vård med Raypilot System. Vi har därför inlett en dialog med försäkringsbolag om vilka möjligheter som finns för svenska patienter att få ersättning för SBRT-behandling med Raypilot System i annat land. Svenska försäkringspatienter med prostatacancer kan så vitt vi nu vet inte få behandling med strålning. Det enda alternativet är kirurgi – detta trots att det finns många patienter som både kan och bör strålas som första alternativ. Det handlar tyvärr mycket om att det inte finns några privata alternativ inom strålbehandling i Sverige. Dialogen fortgår med både försäkringsbolag och europeiska vårdgivare.
Micropos verksamhet innebär att vi behöver uppfylla olika reglementen. Det stora arbetet med att uppdatera vårt CE-certifikat till det nya EU-regelverket för medicintekniska produkter, MDR (Medical Device Regulation), pågår fortfarande och fordrar mycket av alla i företaget samtidigt som marknadsbearbetningen kräver sitt. Under kvartalet har vi valt att ta in extra resurser för arbetet med regelverket.
I ett högt arbetstempo med många deadlines är det lätt att glömma bort organisationen. Under senare delen av maj samlades alla medarbetare i ett internt tredagarsmöte för att bygga vidare på vår företagskultur, vår enorma vilja och kunskap. De tre dagarna gjorde oss ännu starkare och resulterade i tydligt definierade byggstenar för framtiden. Vi ser med tillförsikt fram emot ett både utmanande och givande andra halvår. Nu är det dags för lite sommarledigt.
Thomas Lindström,
VD, Micropos Medical AB (publ)
SIFFROR I SAMMANDRAG
RESULTATRÄKNING (TSEK) | Apr-Jun 2023 | Apr-Jun 2022 | Ack 2023 | Ack 2022 | Helår 2022 |
Intäkter | |||||
Nettoomsättning | 291 | 222 | 969 | 602 | 1 090 |
Förändring av varulager | 152 | 174 | 1 405 | 182 | 253 |
Övriga intäkter | 39 | 62 | 120 | 155 | 254 |
482 | 457 | 2 494 | 938 | 1 597 | |
Kostnader | |||||
Direkta kostnader | -164 | -109 | -1 485 | -201 | -439 |
Övriga externa kostnader | -3 765 | -2 485 | -6 428 | -4 459 | -8 215 |
Personalkostnader | -3 505 | -2 600 | -6 042 | -4 793 | -9 501 |
Avskrivningar | -494 | -493 | -988 | -986 | -1 973 |
-7 928 | -5 686 | -14 943 | -10 439 | -20 128 | |
Rörelseresultat | -7 447 | -5 229 | -12 449 | -9 502 | -18 530 |
Finansnetto | -16 | -7 | -52 | -57 | -68 |
Periodens resultat | -7 463 | -5 236 | -12 501 | -9 559 | -18 598 |
BALANSRÄKNING (TSEK) | 2023-06-30 | 2022-06-30 | 2022-12-31 | ||
Tillgångar | |||||
Immateriella anläggningstillgångar | 3 495 | 5 431 | 4 463 | ||
Materiella anläggningstillgångar | 105 | 118 | 125 | ||
Finansiella anläggningstillgångar | 9 | 0 | 9 | ||
Varulager | 4 269 | 2 760 | 2 806 | ||
Kortfristiga fordringar | 1 969 | 1 102 | 27 421 | ||
Kassa och bank | 16 731 | 13 470 | 3 426 | ||
26 577 | 22 880 | 38 250 | |||
Skulder | |||||
Eget kapital | 19 577 | 15 770 | 31 470 | ||
Avsättningar | 0 | 400 | 0 | ||
Långfristiga skulder | 415 | 447 | 447 | ||
Kortfristiga skulder | 6 586 | 6 263 | 6 333 | ||
26 577 | 22 880 | 38 250 |
KASSAFLÖDESANALYS | Jan-Juni 2023 | Jan-Juni 2022 | Helår 2022 |
Kassaflöde från löpande verksamhet | |||
Rörelseresultat | -12 449 | -9 502 | -18 530 |
Avskrivningar | 988 | 986 | 1 973 |
Resultat från finansiella poster | -52 | -57 | -68 |
-11 512 | -8 573 | -16 625 | |
Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital | |||
Förändring av varulager | -1 463 | -198 | -244 |
Förändring av kortfristiga fordringar | 473 | 1 289 | -291 |
Förändring av kortfristiga skulder | 252 | 946 | 1 016 |
-738 | 2 037 | 481 | |
Kassaflöde från investeringsverksamhet | |||
Investeringar i immateriella anläggningstillgångar | 0 | 0 | 0 |
Investeringar i materiella anläggningstillgångar | 0 | 0 | -26 |
Förvärv av dotterbolag | 0 | 0 | -9 |
0 | 0 | -35 | |
Kassaflöde från finansieringsverksamhet | |||
Förändring långfristiga skulder och avsättningar | -33 | -83 | -483 |
Nyemission och inlösta optionspremier | 25 587 | 1 108 | 1 108 |
25 554 | 1 025 | 625 | |
Periodens kassaflöde | 13 304 | -5 511 | -15 554 |
Ingående kassa och bank | 3 426 | 18 981 | 18 981 |
Utgående kassa och bank | 16 731 | 13 470 | 3 426 |
FÖRÄNDRING EGET KAPITAL | Aktiekapital | Bundna fonder | Fritt EK | Totalt EK |
Ingående balans 2022-01-01 | 6 220 | 11 677 | 6 323 | 24 221 |
Periodens resultat | -18 598 | -18 598 | ||
Pågående emission | 694 | 24 045 | 24 739 | |
Inlösta optionspremier | 25 | 1 083 | 1 108 | |
Fond för utveckling | -1 937 | 1 937 | 0 | |
Utgående balans 2022-12-31 | 6 939 | 9 740 | 14 791 | 31 470 |
Ingående balans 2023-01-01 | 6 939 | 9 740 | 14 791 | 31 470 |
Periodens resultat | -12 501 | -12 501 | ||
Inlösta optionspremier* | 25 | 751 | 776 | |
Emission - kostnader | -168 | -168 | ||
Fond för utveckling | -968 | 968 | 0 | |
Utgående balans 2023-06-30 | 6 963 | 8 772 | 3 841 | 19 577 |
* emissionen registreras efter periodens utgång |
NYCKELTAL | Jan-Juni 2023 | Jan-Juni 2022 | Helår 2022 | |
Avkastning på eget kapital | -63,9% | -60,6% | -59,1% | |
Avkastning på totalt kapital | -47,0% | -41,8% | -48,6% | |
Soliditet | 73,7% | 68,9% | 82,3% | |
Kassalikviditet | 283,9% | 232,6% | 487,1% | |
Aktiverade tillgångar i förhållande till eget kapital | 18% | 34% | 14% | |
Resultat per aktie | -0,05 | -0,08 | -0,15 | |
Avkastning på eget kapital | Resultat efter finansnetto / Justerat eget kapital | |||
Avkastning på totalt kapital | Resultat efter finansnetto / Balansomslutning | |||
Soliditet | Eget kapital / Balansomslutning | |||
Kassalikviditet | Omsättningstillgångar / kortfristiga skulder |
KOMMENTARER TILL RESULTAT OCH BALANSRÄKNING JANUARI - JUNI 2023
Resultat och ställning
Nettoomsättning för perioden uppgick till 969 Tkr (602 Tkr). Rörelseresultatet uppgick till -12 499 Tkr (-9 502 Tkr). Det negativa resultatet är till stor del hänförligt till kostnader för produktutveckling och inkluderar bland annat personal och administrationskostnader samt kostnader för marknads- och affärsutvecklingsinsatser. Resultat per aktie uppgick till -0,05 kr (-0,08 kr). Medelantalet anställda uppgår till 8 (6) personer.
Kassaflöde och finansiell ställning
Periodens kassaflöde uppgick till 13 304 Tkr (-5 511 Tkr) inräknat nyemission. Likvida medel vid periodens utgång uppgick till 16 731 Tkr (13 470 Tkr) och långfristiga skulder till 415 Tkr (447 Tkr). Soliditeten uppgick till 74% (69%). Inga transaktioner med närstående har skett under perioden.
Förändringar i eget kapital
Det egna kapitalet uppgick vid periodens utgång till 19 577 Tkr (15 770 Tkr). Det egna kapitalet har under perioden, förutom periodens resultat om -12 501 Tkr, påverkats av inlösta optionspremier, vilket har ökat kapitalet med 776 Tkr. De inlösta optionspremierna motsvarar 493 950 nya aktier, vilka kommer att registreras efter periodens utgång och öka aktiekapitalet med 25 Tkr.
AKTIEN
På balansdagen finns 138 772 195 (124 401 026) registrerade aktier med ett kvotvärde om 0,05 kr. Samtliga aktier utgörs av samma serie och äger samma rätt till röst och vinst i bolaget. Bolaget är sedan den 21 december 2009 listat på Spotlight Stock Market under kortnamnet MPOS.
REDOVISNINGSPRINCIPER
Rapporten har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och med tillämpning av värderingsprinciperna i Bokföringsnämndens allmänna råd BRNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). För immateriella tillgångar har aktiveringsmodellen i det allmänna rådet tillämpats. Bolagets tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde respektive nominella belopp om inget annat framgår. Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.
Nästa rapporttillfälle Kvartalsredogörelse avges den 26 oktober 2023