Delårsrapport januari – mars 2023 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Delårsrapport januari – mars 2023

{newsItem.title}

Perioden i sammandrag

Koncernens nyckeltal

 

2023-01-01

 

2022-01-01

 

2022-01-01

 

 

-2023-03-31

 

-2022-03-31

 

-2022-12-31

 

Nettoomsättning

1 483

 

1 172

 

9 684

 

Rörelseresultat

-17 441

 

-10 697

 

-64 413

 

Resultat efter finansiella poster

-17 476

 

-10 726

 

-64 155

 

 

Kassaflöde från den löpande verksamheten

-9 885

 

-17 962

 

-69 790

 

Periodens kassaflöde

-10 750

 

-21 714

 

-70 013

 

 

 

 

 

 

 

 

Balansomslutning

250 970

 

316 263

 

265 035

 

Soliditet

93%

 

94%

 

94%

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal aktier på balansdagen

50 490 843

 

50 160 388

 

50 490 843

 

Genomsnittligt antal aktier före utspädning

50 490 843

 

50 160 388

 

50 295 324

 

Genomsnittligt antal aktier efter utspädning

50 490 843

 

50 360 045

 

50 406 868

 

Resultat per aktie före utspädning

-0,35

 

-0,21

 

-1,28

 

Resultat per aktie efter utspädning

-0,35

 

-0,21

 

-1,28

 

Siffror inom parentes anger utfall för motsvarande period föregående räkenskapsår. De finansiella uppgifter som presenteras avser koncernen och uttrycks i TSEK om annat ej anges

Första kvartalet 1 januari – 31 mars 2023

     Bolaget bedömer att runt 4 - 5 tusen hästar hittills har vaccinerats med en till tre doser Strangvac vilket är viktigt för att bygga erfarenhet och förtroende för Strangvac från vaccination i fält. De initiala inrapporterade erfarenheterna är mycket goda både när det gäller skydd och säkerhet.

     Bolaget ser en lovande försäljningsutveckling i Storbritannien, där antalet sålda doser av vår distributionspartner Dechra under perioden februari till sista mars är högre än vad som sålts under perioden från lansering i mitten av augusti 2022 fram till sista januari 2023.

     Under 2023 har större uppmärksamhet riktats på kvarkautbrott. I bl.a. Sverige skedde ett kvarkautbrott på Rommetravets stallbacke, vilket resulterade i att V75 tävlingar fick flyttas och att kvarka som sjukdom fick mycket uppmärksamhet.

      Styrelsen beslutade att anta följande långsiktiga finansiella mål avseende Strangvac: Strangvac har potential att nå en årlig global försäljning överstigande en miljard SEK med en bruttomarginal på ca 65%.

Försäljning

Strangvac, bolagets första egenutvecklade vaccin, har i och med lanseringar under kvartal 4 2022 börjat säljas på de viktigaste marknader i Europa. Bolagets nettoomsättning under första kvartalet 2023 är dock fortfarande på en blygsam nivå och utgjorde 1,5 MSEK. Jämfört med samma period föregående år, då nettoomsättningen uppgick till 1,2 MSEK, är ökningen modest.

Resultat

Rörelseresultatet för första kvartalet 2023 uppgick till -17,4 MSEK vilket är en försämring jämfört med samma period förra året om -6,7 MSEK. Avskrivning av balanserade utvecklingskostnader påbörjades i mars 2022, och av försämringen avser -3,2 MSEK ökning av avskrivningar avseende immateriella anläggningstillgångar.

Rörelseresultaten under såväl 2022 som 2023 har vidare belastats med kostnader för de projekt som bolaget driver avseende produktionsförbättringar som syftar till att ge en större flexibilitet i tillverkningen och samtidigt säkerställa att produkter tillverkas och kontrolleras enligt gällande kvalitetsstandarder. Det kommer att förenkla såväl planering och produktion samt förbättra marginaler, och framför allt lägga grunden för de skalfördelar som följer med större kvantiteter i bolagets tillväxtinriktade affärsplan. Att i egen regi utveckla och sedan kommersialisera ett vaccin är kostsamt, och bolaget anser att det är naturligt att bolaget inte når lönsamhet i den fas bolaget nu befinner sig i. Det negativa rörelseresultatet förklaras således huvudsakligen av att kommersialiseringen av koncernens första egenutvecklade produkt, Strangvac, är i introduktionsfas med en blygsam försäljning.

Kassaflöde

Kassaflödet under första kvartalet 2023 innebar ett utflöde om -10,7 MSEK och är jämfört med samma period 2022 en förbättring om 11,0 MSEK (-21,7). De satsningar som Bolaget genomfört under räkenskapsåret 2022 innebar att rörelsekapitalet ökade och påverkade kassaflödet negativt med -26,5 MSEK. Huvuddelen av kapitalbindningen i rörelsekapital består av lager av de aktiva beståndsdelarna i Strangvac, antigenerna. Med de förlängningar av hållbarhet som skett, även efter marknadsgodkännande, kommer lager av antigener att vara tillräckligt för flera års tillverkning av vaccindoser i den tillväxtinriktade affärsplanen, och det kommer framgent att ha en positiv effekt på kassaflödet.

Finansiell ställning

På balansdagen 2023 uppgick eget kapital till 232,7 MSEK, vilket jämfört med samma balansdag 2022 är en minskning om 64,8 MSEK. Likvida medel, som på balansdagen uppgår till 34,9 MSEK (94,0), påverkas i stor utsträckning av kommersialiseringen av Strangvac i Europa och de satsningar som görs i forskning och utveckling, där våra nya och pågående projekt blir allt väsentligare. Projektportföljen avser vacciner mot S. suis infektioner i gris och S. aureus infektioneri mjölkkor (mastit). Forskning och utveckling inkluderar även kommande regulatorisk process med USDA (USA:s jordbruksdepartement) avseende Strangvac.

Bolaget genererar ännu inte ett positivt kassaflöde från affärsverksamheten. Styrelsen bedömer att Intervacc’s befintliga rörelsekapital inte är tillräckligt för att täcka Bolagets kapitalbehov under den kommande tolvmånadersperioden givet den befintliga tillväxtinriktade affärsplanen. I syfte att finansiera accelererad kommersialisering av Strangvac, regulatoriska processer för Strangvac i USA, Australien och Nya Zeeland i syfte erhålla marknadsgodkännande, samt vidareutveckling av produktkandidater i bolagets projektportfölj har styrelsen kommunicerat att de avser att genomföra en företrädesemission om ca 100 MSEK före emissionskostnader. Företrädesemission är fullt ut säkerställd av teckningsförbindelser, avsiktsförklaringar att teckna aktier och garantiåtaganden. Bolaget har kallat till en extra bolagsstämma för att bemyndiga styrelsen att slutligt besluta om företrädesemissionen och dess villkor. Genom nyemissionen är bolagets finansiering säkerställd under minst den kommande 12 månaders perioden.

 

VD har ordet

Ökad uppmärksamhet kring kvarka och positiva erfarenhet från vaccination med Strangvac i fält

Vi uppskattar att totalt runt 4 – 5 tusen hästar hittills har vaccinerats med en till tre doser av Strangvac i de marknader där vaccinet finns till försäljning (Sverige, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland, Luxemburg, Österrike, Irland, Polen och Italien). På dessa marknader finns nästan 4 miljoner hästar, så tillväxtpotentialen från dessa initiala volymer är mycket stor.

Vi ser lovande försäljningsutveckling i Storbritannien, där antalet sålda doser av vår distributionspartner Dechra under perioden februari till sista mars är högre än vad som sålts under perioden från lansering i mitten av augusti 2022 fram till sista januari 2023. I de marknader där det sedan tidigare finns ett äldre kvarkavaccin från en annan tillverkare ser vi att användare byter till Strangvac, men vi ser också att användare som aldrig vaccinerat mot kvarka tidigare börjar vaccinera med Strangvac. Den intramuskulära administrationen, vaccinets säkerhetsprofil och de höga skyddsnivåerna i våra publicerade studier är starka orsaker till att hästägare byter till att vaccinera med Strangvac och att fler hästägare börjar vaccinera mot kvarka.

Storbritannien och Sverige är de två marknader där flest hästar hittills har vaccinerats med Strangvac och de initiala erfarenheterna från vaccination i fält är mycket goda. I de fall som vi känner till där vaccinerade hästar utsatts för kvarka har skyddet mot kvarkainfektion redan efter två doser visat sig vara betydligt högre än i de så kallade challenge studier som vi genomförde inför godkännandet av Strangvac. Det ligger i linje med vad vi har förväntat oss eftersom hästarna i challenge studierna utsattes för väldigt höga doser kvarkabakterier.

Kvarkautbrott sker regelbundet runt om i Europa, och vi blir ofta kontaktade som experter vid utbrott. Det är ett utmärkt tillfälle för oss att introducera Strangvac för de hästar som befinner sig i riskzonen, men inte blivit utsatta för smitta. I Sverige skedde ett uppmärksammat kvarkautbrott på Rommetravets stallbacke, vilket resulterade i att V75 tävlingar fick flyttas. Utbrottet ledde till att kvarka som sjukdom fick mycket uppmärksamhet, och det accelererade vår dialog med travsportförbundet och veterinärer kopplade till travsporten. Ett kvarkautbrott bland travhästar kan få mycket stora ekonomiska konsekvenser och vi anser att vaccination med Strangvac är ett naturligt steg för att avsevärt minska den risken. Ledande veterinärer såsom tillförordnad statsveterinär för hästsjukdomar vid SVA Gittan Gröndal sa i en intervju med Travronden att ”-Jag tror inte att travhästvärlden har insett att kvarka är ett hot och en risk för deras säsong och ekonomi och att det finns ett vaccin.” och avslutar med att rekommendera ”...tre grundsprutor och sedan en dos om året”. Även Johan Hellander, ansvarig veterinär på travstallet Menhammar säger i en artikel i tidningen ridsport att ”det är önskvärt att vi vaccinerar så många som möjligt och att vi på Menhammar kan ses som ett gott exempel.” Johan Hellander har också i Veterinärmagazinet uttrycket att han ”har gott hopp om att Strangvac inte bara kommer att ingå i standardvaccinationsprogrammen, utan så småningom också bli obligatoriskt”. Vi delar den uppfattningen och arbetar för att de ska ske så snart som möjligt.

Under påsken inledde även Riksanläggningarna vaccination mot kvarka bland sina skolhästar. Ridsporten och hästnäringen har tre riksanläggningar, Ridskolan Strömsholm, Flyinge och Wången. Tillsammans förser de hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Ridskolan Strömsholm är Svenska Ridsportförbundets utbildningsanläggning. Här ges bland annat utbildningar för ridlärare, hippologer, hovslagare, hästskötare, och talangfulla och elitsatsande ryttare. På Flyinge har hästavelsverksamhet bedrivits sedan 1100-talet. Wången är travsportens riksanläggning, men har även fokus på islandshästen och är nationellt brukshästcentrum. På Wången arrangeras utbildningar för travtränare, travkuskar, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer, hovslagare och hästskötare. Vaccinationsstart med Strangvac på Wången fick stor uppmärksamhet i lokal-TV, Riksradio och i tidningar som Hippson och Veterinärmagazinet. Att Riksanläggningarna nu vaccinerar mot kvarka är ett viktigt led i att etablera Strangvac som en naturlig del av vaccinationsprogrammet för hästar i Sverige.

Vi befinner oss i en lanserings och uppstartsperiod. Strangvac är ännu relativt okänt som vaccin mot kvarka och vi ser att många hästägare och veterinärer väntar med att vaccinera tills dess att det finns mer erfarenhet från vaccination i fält. Vi förväntar oss att användningen av Strangvac kommer att fortsätta att växa i takt med att kunskapen om sjukdomen, vaccinet och dess fördelar blir mer kända bland hästägare, veterinärer, hästorganisationer och andra viktiga aktörer så som försäkringsbolag. En av hörnstenarna i vår marknadsstrategi är att skapa och utveckla marknaden för ett kvarkavaccin genom att sprida kunskap om hur vanligt förekommande, smittsam och allvarlig kvarka är för hästar. Sjukdomen är kraftigt underrapporterad i många europeiska länder och vi behöver arbeta för att kvarka blir en anmälningspliktig sjukdom i fler länder. Det är också viktigt att det etableras riktlinjer och rekommendationer för veterinärer och hästägare om hur man använder Strangvac och skapar trygghet i att använda produkten för att förebygga kvarka. Vi ser att fler ledande aktörer rekommenderar vaccination med Strangvac, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Under det gånga kvartalet har vi avvecklat vår verksamhet i Baltikum. Vi gör bedömningen att vår distributionsmodell, genom vilken vi når den globala marknaden genom ledande aktörer inom veterinärläkemedel, är bättre lämpad även för den baltiska marknaden och vi fokuserar vår direktförsäljningsverksamhet på de nordiska länderna.

Vår nettoförsäljning för det första kvartalet 2023 ökade något jämfört med det första kvartalet 2022, men är lägre än fjärde kvartalet 2022 vilket beror på att vi inte haft någon försäljning av Strangvac till vår distributör under kvartalet. Vi förutspår en stadig tillväxt i antalet vaccinerade hästar, men försäljningsintäkterna kan variera från kvartal till kvartal på grund av att vi säljer till distributör på de flesta av våra marknader. Det negativa kassaflödet förbättrades både i jämförelse med det senaste kvartalet och i jämförelse med första kvartalet 2022. Vi har haft kostnader avseende produktionsförbättringar som syftar till att ge en större flexibilitet och robusthet i tillverkningsprocessen. Det kommer att förenkla såväl planering och produktion samt förbättra marginaler, och framför allt lägga grunden för de skalfördelar som följer med större kvantiteter i vår tillväxtinriktade affärsplan. Tack vare förlängd hållbarhet av de ingående komponenterna i vaccinet, så kommer vi i stor utsträckning kunna använda de antigenerna som vi producerade under föregående år.

Tim Wood som har det övergripande ansvarat för regulatoriska frågor, tillverkning och kvalitet kommer att lämna bolaget under juni månad. Tims ansvarområden fördelas på interna resurser och Tim kommer även fortsättningsvis att finnas tillgänglig i begränsad omfattning i en konsultroll. Jag vill rikta ett stort tack till Tim för de insatser han gjort under sin tid på Intervacc. I samband med detta minskar vi ledningsgruppens sammansättning med en person.

Den nittonde april meddelade styrelsen i Intervacc att man avser att genomföra en företrädesemission om ca 100 MSEK före emissionskostnader. Företrädesemission är fullt ut säkerställd av teckningsförbindelser, avsiktsförklaringar att teckna aktier och garantiåtaganden. Styrelsen har kallat till en extra bolagsstämma, att hållas den femte maj, för att bemyndiga styrelsen att slutligt besluta om företrädesemissionen och dess villkor. Syftet med företrädesemissionen är att finansiera accelererad kommersialisering av Strangvac, regulatoriska processer för Strangvac i USA, Australien och Nya Zeeland i syfte att erhålla marknadsgodkännande, samt vidareutveckling av produktkandidater i projektportföljen.

Vi är övertygade om att Strangvac är ett fantastiskt vaccin och att vi bara är i början på den S-kurva som försäljningstillväxten för veterinärvaccin vanligtvis följer. Med fler goda exempel som vi redan ser från fältet och med det ökande stöd från ledande aktörer inom hästhälsa, är vi övertygade om att Strangvac® kommer att bli ett av de vaccin som hästägare och veterinärer inkluderar i de årligt återkommande vaccinationerna. Kvarka är en globalt förekommande, vanlig, potentiellt dödlig och mycket smittsam sjukdom. Konsekvenserna av ett kvarkautbrott är stora, både i termer av lidande för hästarna och i ekonomiska konsekvenser för hästägare, stallägare, försäkringsbolag och andra aktörer som är beroende av friska hästar för sin verksamhet.

Vår ansökningsprocess för att få Strangvac godkänt för försäljning i USA har gått in i en intensivare fas. Vi har haft digitalt möte med USDA beträffande vår tillverkning inklusive information för våra Master Seedlots. Vi hoppas att vi snart har klarat av detta steg och vi ser fram emot och är förberedda på att kunna diskutera nästa steg som omfattar validering av Potency, Efficacy och säkerhet.

Första veckan i maj pågår kampanjen Strangles Awareness Week i en rad europeiska länder. I Sverige går kampanjen under namnet Stoppa kvarkan och leds av SVA tillsammans med en rad viktiga aktörer inom hästsverige. Redan under slutet av april smygstartade kampanjen och fick stor uppmärksamhet i press, radio och TV. Vaccination nämns i många inslag som en viktig del av att bekämpa kvarka och rekommenderas av ledande veterinärer. Vi stöttar kampanjen och ser den som ett viktigt led i att sprida kunskap kvarka och vaccination mot kvarka.

Utöver detta har vi ett kunnande och en teknikplattform som vi anser positionerar oss i absolut framkant i utvecklandet av nya veterinärvaccin mot streptokock och stafylokocksjukdomar. Vi har redan lovande resultat i våra pilotprojekt mot S. suis och S. aureus infektion hos gris respektive mjölkkor, vilket kommunicerats i tidigare pressmeddelanden.

I kampen mot globala bakteriella sjukdomar, och i ljuset av ökad förekomst av antibiotikaresistens, är framtagandet av säkra och effektiva vaccin mycket prioriterat. Vi är verksamma inom ett viktigt och växande område där vi har alla förutsättningar till långsiktig, hållbar tillväxt och lönsamhet.

Ett stort tack till alla anställda, partners och aktieägare!

Andreas Andersson, VD

 

Väsentliga händelser under perioden 1 januari – 31 mars 2023

Styrelsen har i samband med bokslutskommunikén 2022 beslutat att anta följande långsiktiga finansiella mål avseende Strangvac:

Strangvac har potential att nå en årlig global försäljning överstigande en miljard SEK med en bruttomarginal på ca 65%.

 

Väsentliga händelser efter rapportperioden

Styrelsen i Intervacc avser att besluta om en fullt säkerställd företrädesemission om cirka 100 miljoner kronor

Intervacc meddelade den 19 april att styrelsen avser att besluta om en fullt säkerställd företrädesemission av aktier motsvarande cirka 100 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader (”Företrädesemissionen”). En extra bolagsstämma den 5 maj 2023 (se kallelse) för att besluta om bemyndigande för styrelsen att besluta om Företrädesemissionen. Företrädesemissionen, inklusive fullständiga villkor, förväntas, med stöd av bemyndigandet, beslutas av styrelsen omkring den 9 maj 2023. Bolaget har erhållit teckningsförbindelser och avsikter om att teckna aktier från vissa befintliga aktieägare, bland annat Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur, Fjärde AP-fonden, Aktie-Ansvar Sverige och Aktia Asset Management, styrelseledamöter och ledande befattningshavare om sammanlagt cirka 29 miljoner kronor, motsvarande cirka 29 procent av Företrädesemissionen, varav cirka 15 miljoner kronor avser teckningsförbindelser och cirka 14 miljoner kronor avser avsiktsförklaringar om att teckna aktier, motsvarande cirka 15 procent respektive cirka 14 procent av Företrädesemissionen. Utöver styrelseledamöter och ledande befattningshavare som avser teckna minst sina respektive pro rata andelar i Företrädesemissionen har samtliga övriga aktieägande styrelseledamöter och ledande befattningshavare åtagit sig att teckna ett antal aktier motsvarande minst den likvid de erhåller från försäljning av teckningsrätter. Externa garanter har lämnat garantiåtaganden på sedvanliga villkor som sammanlagt uppgår till cirka 71 miljoner kronor, motsvarande cirka 71 procent av Företrädesemissionen. Följaktligen är Företrädesemissionen fullt ut säkerställd av teckningsförbindelser, avsiktsförklaringar att teckna aktier och garantiåtaganden.

Kallelse till extra bolagsstämma i Intervacc AB (publ)

Styrelsen i Intervacc AB (publ) har kallat aktieägarna till extra bolagsstämma fredagen den 5 maj 2023 klockan 10.00 på Good Morning Hotel, Västertorpsvägen 131, i Hägersten. Fullständig kallelse och tillhörande dokumentation finns tillgänglig på bolagets hemsida.

Certified adviser

Eminova Fondkommission är Intervaccs Certified Adviser.

Eminova Fondkommission AB
Biblioteksgatan 3, 3 tr.
114 46 Stockholm
Tel: +46 8 684 211 10
[email protected]

Kommande rapporttillfällen

31 augusti, 2023

Delårsrapport Q2 1 januari - 30 juni 2023

16 november, 2023

Delårsrapport Q3 1 januari - 30 september 2023

16 februari, 2024

Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2023

Extra bolagsstämma

En extra bolagsstämma hålls den 5 maj 2023.

Årsstämma

Årsstämma hålls den 7 juni 2023.

För mer information vänligen kontakta

Andreas Andersson, VD

Tel:   +46 (0)8 120 10 601

Mob: +46 (0)73 335 99 70

[email protected]

 

Fullständig delårsrapport för perioden januari – mars 2023 bifogas detta pressmeddelande samt finns tillgänglig på intervacc.se/rapporter.

 

Denna information är sådan information som Intervacc AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 3 maj 2023 kl. 08:30 CET.

 

Om Intervacc

Intervacc AB (publ) är en koncern inom djurhälsa som utvecklar vaccin för djur. Bolagets vaccin och vaccinkandidater bygger på mångårig forskning vid Karolinska Institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Intervacc aktien är sedan i april 2017 noterad på NASDAQ First North Growth Market med Eminova Fondkommission AB, [email protected], +46 (0)8–684 211 10 som Certified Adviser.

Bifogade filer

Nyheter om Intervacc

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Om aktien Intervacc

Senaste nytt