Delårsrapport första halvåret 2023 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Delårsrapport första halvåret 2023

 

ANDRA KVARTALET 2023

  • Den 22 juni lämnade Mark- och miljödomstolen tillstånd för återstart av gruvverksamheten vid Dannemora gruva.
  • GRANGEX har ingått ett exklusivitetsavtal med OMF Fund II H Ltd för avseende förvärv av Sydvaranger Mining AS.
  • Dotterbolaget Grängesberg Exploration AB har inlett ett förvärv av Berg & Makadam i Grängesberg AB, med tillhörande mark om 126 hektar.
  • Nettoomsättningen uppgick till 10 049 KSEK (8 279).
  • EBITDA uppgick till -4 409 KSEK (-1 159).
  • Rörelseresultatet uppgick till -4 764 KSEK ( -1 489).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -1,48 SEK (-0,18).

 

Efter periodens utgång

  • Domen från Mark- och miljödomstolen vann laga kraft den 17 juli 2023.
  • GRANGEX har beställt utrustning för urpumpning samt vattenrening av vattnet i Dannemoragruvan.

FÖRSTA HALVÅRET 2023

  • Nettoomsättningen uppgick till 19 477 KSEK (12 850).
  • EBITDA uppgick till -6 139 KSEK (-5 603).
  • Rörelseresultatet uppgick till -6 649 KSEK (-5 982).
  • Likvida medel uppgick till 74 786 KSEK (37 105).

     


Jämförelsesiffrorna hänför sig till motsvarande period föregående år.


KOMMENTARER FRÅN VD

Framgångarna fortsätter för GRANGEX

Jag är glad och stolt över att kunna konstatera att utvecklingen för GRANGEX under 2023 har överträffat våra förväntningar så här långt. I juni avkunnade Mark- och miljödomstolen tillstånd för återstarten av gruvdriften i Dannemoragruvan. Detta är en mycket viktig milstolpe i GRANGEX utveckling och tack vare en mycket snabb och effektiv domstolsprocess ligger vi nu väl i fas med vår tidsplan för gruvans återstart under sommaren 2025.

 

Tidigare i år uppnåddes ytterligare en milstolpe när vi skrev avtal med det stora engelska gruvbolaget Anglo American avseende ett strategiskt partnerskap.

 

Avtalet med Anglo American innebar att vi säkrar viktig finansiering för Dannemora via ett royaltyavtal om USD 10 miljoner, samt ett leveransavtal med ett bedömt försäljningsvärde på ca 15 miljarder kronor över 11 år. Leveransavtalet som förutsätter Anglo Americans medverkan med ett definierat belopp i den kommande anläggningsfinansieringen. Med Anglo American som strategisk partner och det erhållna miljötillståndet har genomföranderisken i Dannemoraprojektet minskat väsentligt.

 

Under andra kvartalet har vi även ingått ett exklusivt avtal med OMF Fund II H (Orion), en investeringsfond med fokus på gruvindustrin, avseende förvärv av Sydvaranger Mining AS.

 

Det planerade förvärvet av gruvan i norska Sydvaranger, Kirkenes ger oss förutsättningar att även här återstarta produktionen av ultra-höganrikad järnmalmskoncentrat med en hållbar och kommersiellt sund framställning. Sydvaranger är Norges största järnmalmsgruva med en planerad nominell kapacitet på 4 miljoner per år av höghaltigt pelletskoncentrat och med mineralreserver som tillhör de största i Europa. Därtill har gruvan alla nödvändiga tillstånd, vilket väsentligt minskar genomföranderisken för GRANGEX när vi genomfört förvärvet.

 

Genom att förvärva gruvan i Sydvaranger kommer vi ta första steget i vår kommunicerade konsolideringsstrategi samt positionera GRANGEX som en kommande skandinavisk leverantör av betydande volymer av malmkoncentrat för den gröna omställningen av Europas stålindustri. Marknadsbedömare förväntar sig en ökande efterfrågan på högkvalitativa malmkoncentrat men en bristande tillgång. Baserat på detta bedömer jag att återstarten av Dannemora och framöver - för återstarten av Sydvaranger - är vältajmade. Ett resultat av detta är Anglo Americans medverkan i båda projekten, som strategiska partner.

 

Möjligheten att förvärva Sydvarangergruvan är ett resultat den framgångsrika utvecklingen i Dannemora och den trovärdighet som GRANGEX projektutvecklingskompetens medför, ett kvitto på vår styrka som en grön gruvutvecklare. Vi ser goda möjligheter att, precis som i Dannemora, anpassa den planerade nya produktionen och malmprodukten för att förstärka såväl klimatmässig som ekonomisk hållbarhet.

 

I januari gick Dannemoraprojektet in i genomförandefasen. Nu pågår konstruktionsarbete och upphandlingar. Exempelvis har tidskritiska utrustningar för vattenrening samt dränering av gruvan redan beställts. Aktivitetsnivån i Dannemoraprojektet är hög och ökande.

 

En viktig del av den fas vi nu befinner oss i rör anläggningsfinansieringen. Efter beskedet om miljötillståndet märker vi ett ökat intresse från potentiella långivare och har nyligen erhållit indikativa lånefinansieringsförslag från flera ledande europeiska banker. Tack vare vår hållbarhetsprofil och en malmprodukt, som är anpassad för den gröna omställningen av stålindustrin, riktas ett allt större intresse mot oss som bolag. Det är givetvis är mycket glädjande och jag ser med tillförsikt fram emot en spännande höst.

 

Christer Lindqvist

VERKSAMHETEN

GRANGEX utvecklar, genom dotterbolagen Grängesberg Exploration AB och Dannemora Iron AB, mineralfyndigheter som innehåller järnmalm, apatit och sällsynta jordartsmetaller (REE). De lönsamhetsstudier som genomförts under 2021 fördjupades under 2022 och den slutliga feasibility-studien (studien gällande projektets genomförbarhet ) för Dannemora publicerades i december 2022.

 

I juni 2023 erhölls tillstånd av Mark och miljödomstolen att bedriva gruvverksamhet vid Dannemoragruvan, därmed finns alla tillstånd på platsför att påbörja anläggningsarbeten inför en återupptagen produktion i Dannemora.

 

För apatitprojektet i Grängesberg beräknas miljöansökan kunna lämnas in i slutet av 2023. Som en del av förberedelserna inledde dotterbolaget Grängesberg Exploration ett förvärv av Berg- och Makadam i Grängesberg AB. Bolaget äger en fastighet på 126 hektar som innefattar det stora dagbrottet och omgivande mark. Förvärvet kommer innebära att rådighet är säkrad inför den kommande miljöansökan för lagring av resterande anrikningssand från apatitproduktionen.

 

Dotterbolaget Sala Bly AB är den enda producenten i Norden av blymanufaktur som levererar insatsvaror till industrin. Sala Bly är sannolikt även den första fossilfria producenten av produkter baserad på cirkulärt bly.

 

DANNEMORAPROJEKTET

Den 22 juni meddelade Mark- och miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken, en märkesdag i Dannemora historia. Domen vann laga kraft den 17 juli 2023.

 

Domen blev startskott för det praktiska upphandlingsarbetet. Pumpanläggning till tömning har upphandlats tillsammans med vattenreningsanläggning. Totalt beräknas ca 3,2 miljoner kubikmeter vatten pumpas ur gruvan och arbetet beräknas vara avslutat under 2024.

 

Arbetet med Dannemoras malmfyndighet

Det framgångsrika geologiska karteringsarbetet med befintliga borrkärnor har fortsatt och planeras pågå under resten av året.

 

Järnmalmsmarknaden första halvåret 2023

Hittills under 2023 har priserna på järnmalm med 62% Fe genomgått stora förändringar. Från att i början av januari legat på strax under 118 USD per ton har vi sett en uppgång till drygt 130 USD per ton i mars följt av en nedgång till ca 103 USD per ton i maj och därefter en återhämtning till 112 USD i slutet av juni.

 

Järnmalmsmarknaden, precis som allt annat i världsekonomin, präglas för närvarande av stora osäkerheter, till allra största del beroende på den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina. En förstärkande faktor i järnmalmsbranschen är oron de stora järnmalmsproducenterna i framför allt Australien känner inför den gröna omställningen. De allra flesta analytiker i branschen anser att det kommer råda en kraftig obalans mellan vad järnmalmsköparna vill köpa och vad producenterna kommer att kunna erbjuda, vilket föder möjligheter till ökade premier för högvärdiga produkter.

Arbetet med att reducera koldioxidutsläpp inom stålindustrin fortsätter och allt fler stålföretag satsar forskning- och utvecklingsresurser för att hitta miljövänligare produktionsprocesser. Många ställer om från syrgasbaserad konverterteknologi (BOF) och masugnar för att ersätta med elektrostålugnsteknologi (EAF). Järnråvaror till EAF-teknologin är skrot och DRI eller mixer av dessa råvaror. DRI'n är med fördel framställd från högvärdigt järnmalmskoncentrat vilket minskar det annars mycket stora behovet av grön el.

 

I februari lanserade Fastmarkets – tidigare Metal Bulletin - ett nytt prisindex för malmkoncentrat med 67,5% järn. Sedan tidigare publiceras dagliga prisindex för malmprodukter med 58%, 62% samt 65% järnhalt. Bakgrunden till det nya prisindexet är att efterfrågan på malmkoncentrat i marknadssegmentet för järnsvampstillverkning ökar.

 

APATITPROJEKTET I GRÄNGESBERG

Under juni månad ingick GRANGEX ett avtal att förvärva samtliga aktier i Berg & Makadam i Grängesberg AB . Bolaget äger fastigheten Ludvika Grängesberg 1:126 med en areal om 126 hektar. Köpeskillingen uppgår till 6 miljoner kronor och betalas i lika delar kontant och med aktier i moderbolaget GRANGEX. Tillträdet planeras ske i oktober i år.

 

Syftet med förvärvet är att dels inför apatitprojektets kommande ansökan till Mark och miljödomstolen säkra rådigheten över mark för slutdeponering av restprodukt efter den planerade anrikningen av sanden i JanMatts-dammen, dels att långsiktigt säkra marken inför den framtida utvecklingen av järnmalmsförekomsterna i Grängesberg.

Fosfat är en kritisk råvara - och priserna fortsätter att stiga

Under första halvåret 2023 har priserna ökat ytterligare med cirka 15 procent. Detta sker samtidigt som dollarkursen är stark.

 

Det viktigaste som har hänt under första halvåret 2023 för GRANGEX, som framtida leverantör av fosfatråvaror, är politiskt. Fosfat har länge funnits med på EU:s lista över kritiska råvaror, och i mars föreslog EU-kommissionen en ny lagstiftning för sådana råvaror. Som förslaget ser ut nu kommer EU-länderna att behöva utvinna 10 procent av alla kritiska råvaror från egna fyndigheter och återvinna 20 procent av all konsumtion. Medlemsländerna kommer att vara skyldiga att underlätta återvinning och återanvändning. Eftersom GRANGEX apatitprojekt bygger på återvinning från avfall kommer projektet att vara i särklass i Europa, eftersom det som en av få som kan bidra till återvinningskravet. 

 

SYDVARANGER

I slutet av juni tog GRANGEX det första steget i sin konsolideringsstrategi genom exklusivitetsavtalet för förvärvet av samtliga aktier i Sydvaranger Mining AS (Sydvaranger) med OMF Fund II H Ltd. Den totala köpeskillingen uppgår till 33 miljoner dollar. Avtalet innebär även ett fördjupat strategiskt och finansiellt samarbete med Anglo American och ett partnerskap med Tschudigruppen. Förvärvet planeras att genomföras under sista kvartalet 2023.

 

Sydvaranger är ett gruvbolag beläget i Kirkenes, Sør-Varanger kommun i Finnmark, norra Norge. Sydvaranger består av en sedan 1910 etablerad magnetitgruva och ett modernt anrikningsverk. Den planerade verksamheten innehar alla väsentliga tillstånd. Nuvärdesberäkningen av projektet per den senaste definitiva lönsamhetsstudien 2020, kalkylerad med en diskonteringsränta på 8% uppgick till cirka USD 550 miljoner baserad på den planerande nominella produktionskapaciteten på 4 miljoner ton per år. Gruvan har väsentlig infrastruktur och processinstallationer på plats och har en integrerad och strategisk relation med Tschudigruppen. Under de senaste 7 åren har gruvan befunnit sig i så kallat ”care and maintenance” läge med för närvarande 29 lednings- och nyckelmedarbetare. Under den senaste produktionsperiod 2009–2015 uppgick den totala produktionen av 68% magnetitkoncentrat till ca 8 miljoner ton.

 

GRANGEX avser att, i linje med bolagets gröna strategi, klimatanpassa produktionen av höganrikad järnmalmskoncentrat i Sydvaranger till den ökande efterfrågan på kvalitetskoncentrat för järnsvampstillverkning i omställningen av stålindustrin.

 

Under sommaren har en due-diligence process inletts.

 

SALA BLY

I koncernens enda bolag i drift, Sala Bly, fortsatte den positiva trenden från första kvartalet 2023 under andra kvartalet. Omsättningen uppgick till 10 018 KSEK (8 171). Ökningen har skett främst i segmenten formatplåt och blytegel, som framför allt vänder sig till den medicintekniska industrin samt i segmentet blytråd till ammunitionsindustrin. Bolaget har fått ett flertal nya kunder under 2023.

 

Arbetet med att förbättra arbetsmiljön fortsätter och ett nytt program initierades under första kvartalet i syfte att lyfta både säkerhet och arbetsmiljö. Detta har redan gett resultat då blyvärdena i blodet sänkts hos all personal.

 

Bolagets övergång till fossilfri olja för smältprocesserna innebär att verksamheten är den enda fossilfria producenten av blyprodukter i Europa.

 

KOMMENTARER TILL RESULTAT OCH FINANSIELL STÄLLNING FÖR KONCERNEN

Framtida likviditetsutveckling och finansiering

De olika projekten inom GRANGEX-koncernen har stora kapitalbehov.

 

Den slutgiltiga genomförandestudien för Dannemora anger totala kapitalkostnader på USD 178 miljoner exklusive kostnader för externa tekniska och finansiella rådgivare. Det kan också förväntas att GRANGEX behöver ett utökat rörelsekapital för att driva Dannemoraprojektet.

 

I juni 2023 ingick GRANGEX ett exklusivitetsavtal avseende en eventuell investering i Sydvaranger. En due-diligence arbete av Sydvaranger har inletts och kommer vara klar under september 2023. Givet ett positivt utfall av denna preliminära besiktning kommer GRANGEX att besluta om att genomföra förvärvet under fjärde kvartalet. Ett sådant beslut omfattar i sådant fall ett köp av aktierna i Sydvaranger och ett kapitalbehov för genomförande av projektet.

 

Utöver verksamheterna i Dannemora och Sydvaranger så bedömer GRANGEX att det också kan vara lämpligt att ta in ytterligare medel för allmänna affärsutvecklingsbehov och för genomförande av apatitprojektet i Grängesberg. I samarbete med finansiella rådgivare och AngloAmerican som strategisk partner arbetar GRANGEX med kapitalanskaffning för de olika projekten.

 

Kvartalet april-juni 2023

Nettoomsättningen uppgick till 10 049 KSEK (8 279). Ökningen hänför sig till Sala Bly. Rörelseresultatet uppgick till -4 409 KSEK (-1 159), de övriga externa kostnaderna är högre under kvartalet och halvåret, främst på grund av de ökade aktiviteterna med miljötillstånd och due-diligence processer i samband med finansiering.
 

Under kvartalet har utvecklingskostnader om 20 822 KSEK (9 796) hänförliga till Dannemoraprojektet och Apatitprojektet balanserats i enlighet med IFRS 6 ”Prospektering efter samt utvärdering av mineraltillgångar”. Det har främst varit kostnader som uppkommit i samband med miljöprövningen i rätten samt pilottester och konsultkostnader för förberedelser inför de slutgiltiga och kompletterande feasibility-studierna. Se även Not 4.

 

Första halvåret 2023
Under halvåret har likviditeten stärkts genom royaltyavtalet med AngloAmerican. Finansieringen av de förberedande stegen för återstarten av Dannemoragruvan fram till huvudfinansieringen bedöms därmed som tillräckliga. Redovisningsmässigt behandlas royaltyavtalet som en finansiell skuld till upplupet anskaffningsvärde med tillhörande ränta fram till dess att produktionen startat. Då inbetalning har skett och royaltybetalning kommer att ske i USD tillkommer även en valutakursjustering som redovisas som antingen en finansiell intäkt eller en finansiell kostnad. Bokföringsmässig amortering, det vill säga betalning av royalty, beräknas ske i takt med leverans- och försäljning av järnmalm från 2025 till och med 2036.

 

HÄNDELSER UNDER KVARTALET UTÖVER VAD SOM OVAN PRESENTERATS

Säkerhet och miljö

Inga arbetsplatsolyckor som lett till sjukskrivning eller någon incidentrapport har rapporterats under kvartalet.

 

Personal

Antal anställda i koncernen i slutet av rapportperioden var 12, varav två i moderbolaget. Därutöver finns en projektorganisation primärt bestående av utvalda specialistkonsulter.

 

Organisationsutveckling

Just nu pågår rekrytering av en Hållbarhets & Miljöchef till Dannemora.

 

HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN

  • Miljötillståndet för återstarten av gruvverksamheten i Dannemora vann laga kraft den 17 juli.
  • Beställning av pumpsystem och vattenreningssystem för en tömning av gruvan beställdes.

AKTIER OCH AKTIEHANDEL

Aktiedata

2023-06-30

2022-06-30

Antalet aktier

8 694 861

8 690 843

Aktiekapital SEK

43 474 307

43 454 216

 

Den 30 juni 2023 uppgick GRANGEX AB:s aktiekapital till 43 474 307 SEK och antalet aktier uppgick till 8 694 861. Det finns två teckningsoptionsprogram, TO5 riktat till personal och strategiskt viktiga konsulter samt TO6 riktat till styrelsen. Teckningskursen är 36,70 SEK per aktie i båda programmen, teckning av aktier ska ske från och med 2 juni 2025 till och med den 1 oktober 2025. Utestående teckningsoptioner är 57 310 optioner av serie TO5 och 57 264 optioner av serie TO6. Vid full teckning av de båda programmen ges en utspädning om 1,32% och bolaget tillförs 4,2 MSEK.

Grängesberg Exploration Holding AB:s aktier handlas på NGM Nordic SME. Bolagets ticker-kod är GRANGX. ISIN-nummer för aktierna är SE0018014243.

 

RISKFAKTORER

Finansiella och operationella risker har en påverkan på GRANGEX verksamhet. Bolagets verksamhet måste vägas mot bakgrund av risker, komplikationer och tillkommande kostnader som industriell verksamhet och planerad gruvdrift kan utsättas för. Bolaget kan kontrollera och agera mot dessa risker i varierande grad. För en mer detaljerad redogörelse av signifikanta risker, inklusive finansieringsrisker och osäkerheter samt hur GRANGEX hanterar dessa hänvisas till årsredovisningen för 2022 sid 28–29.

 

FINANSIELL KALENDER

  • Delårsrapport Q3 2023 publiceras den 9 november 2023.
  • Bokslutskommuniké för 2023 publiceras den 20 februari 2024.
  • Delårsrapport Q1 2024 publiceras den 16 maj 2024.
  • Delårsrapport Q2 publiceras den 22 augusti 2024.

 

 

ÅRSREDOVISNING OCH FINANSIELLA RAPPORTER

Rapporter är tillgängliga på Bolagets hemsida: www.grangex.se

 

Stockholm den 23 augusti 2023

Grängesberg Exploration Holding AB (publ.)

Styrelse och VD

 

Bifogade filer

Nyheter om Grangex

Läses av andra just nu

Om aktien Grangex

Senaste nytt