ContextVision AB: Delårsrapport Q2 2024 - Stark kassaposition stöder fortsatta investeringar i bild- och datakvalitet
Händelser Q2
- Nya kunder signerade i Asien och Nordamerika. ContextVision har nu potential att utöka sin marknadsandel i Nordamerika inom olika segment.
- Stabilt kassaflöde och god kassaposition möjliggör fortsatta investeringar i bildkvalitet och datakvalitet.
- Framsteg inom Point-of-Care Ultrasound (POCUS) då ContextVision går in i de tidiga stadierna av utvecklingen av en ny produktportfölj för organspecifika applikationer.
- Slutskedet av att teckna ett avancerat utvecklingspartnerskap avseende POCUS.
Finansiell information Q2
- Nettoomsättning uppgick till 31,7 MSEK (33,8), en nedgång om -6,2%.
- Justerad EBITDA uppgick till 9,0 MSEK (16,0) med en justerad EBITDA-marginal om 28,4% (47,4).*
- Justerat rörelseresultat uppgick till 6,7 MSEK (13,8) med en justerad rörelsemarginal om 21,1% (40,8).*
- Justerad vinst per aktie var 0,07 SEK (0,14).*
- Kassaflöde från den löpande verksamheten var 11,8 MSEK (20,6).
Finansiell information Q2
- Nettoomsättningen uppgick till 66,4 MSEK (66,2).
- Justerad EBITDA uppgick till 23,0 MSEK (29,2) med en justerad EBITDA-margin om 34,6% (44,0).*
- Justerat rörelseresultat uppgick till 18,8 MSEK (24,6) med en justerad rörelsemarginal om 28,4% (37,2).*
- Justerad vinst per aktie var 0,20 SEK (0,25).*
- Kassaflöde från den löpande verksamheten var 44,7 MSEK (25,9).
* Justerad för investeringar i Point-of-Care Ultrasound uppgående till 1,2 MSEK in Q1 and 1,6 in Q2 .
Stark kassaposition stöder fortsatta investeringar i bild- och datakvalitet
Under det andra kvartalet 2024 har vi tecknat nya kunder i Nordamerika och Asien, och vi fortsätter våra investeringar i både bildkvalitet och datakvalitet. Vårt kassaflöde förblir stabilt, med en god kassaposition, och vi är övertygade om att de investeringar vi nu gör kommer att driva långsiktig tillväxt.
Det andra kvartalet i år visade en minskning i nettoomsättning jämfört med samma kvartal föregående år. Vi nådde en nettoomsättning på 31,7 MSEK, vilket motsvarar en minskning med 6,2%. Denna minskning kan till stor del tillskrivas de mycket gynnsamma förhållandena under det andra kvartalet 2023, där en valutakursmedvind förra året vändes till en valutakursmotvind under detta kvartal. Dessutom, som vi nämnde under föregående kvartal, hade vi fördelaktig timing på ordrar under första kvartalet i år, vilket påverkade försäljningen under detta kvartal.
EBITDA uppgick till 9,0 MSEK med en EBITDA-marginal på 28,4%, justerat för investeringar i POCUS uppgående till 1,6 MSEK (5,0% av nettoomsättningen). Minskningen i lönsamhet kan förklaras av flera faktorer. Sedan förra året har vi rekryterat flera erfarna nya medarbetare samt sett ökade administrativa kostnader och 1 MSEK i transaktionsvaluta. Dessutom har en förändring i kapitaliseringspolicyn i slutet av 2023 lett till att inga kostnader har kapitaliserats i år. Dessa faktorer har alla påverkat vår nuvarande lönsamhet, och vi förväntar oss att kostnaderna förblir höga när vi fortsätter att driva vår tillväxtagenda inom både bildkvalitet och datakvalitet.
Under kvartalet tecknade vi flera nya kundkontrakt. Vår marknadsandel i Nordamerika är positionerat för betydande tillväxt med strategiska kunder, vilket möjliggör snabbare
intäktsströmmar tack vare kortare regulatoriska processer. Samtidigt som vi ser en nedgång i vissa delar av Asien, vilket i sin tur kan påverka oss, ser vi också tillväxtpotential i andra marknadssegment, särskilt i USA, inklusive handhållna enheter, där ett nytt kontrakt har säkrats.
När det gäller datakvalitet, särskilt våra utveckling inom Point-of- Care Ultrasound (POCUS), gör vi framsteg med att ta fram en utökad produktportfölj för organspecifika applikationer. Målsättningen är att det ska effektivisera uppföljningen av sjukdomsförlopp. Detta initiativ är en förlängning av vår nuvarande portfölj inom bildkvalitet och har enorm potential. Vi närmar oss också slutförandet av ett avancerat utvecklingspartnerskap med ett världsledande universitet inom detta område, samt ett samarbete med en tillverkare av medicintekniska produkter för att påskynda utveckling och klinisk validering.
Framåt ser vi att vi har god kapacitet att fortsätta investera i både bildkvalitet och datakvalitet för att driva långsiktig tillväxt.
Avslutningsvis vill jag uttrycka min tacksamhet till medarbetare, kunder, partners och andra intressenter. Vi kommer att fortsätta vår resa med att leverera teknik för bildkvalitet i världsklass samtidigt som vi innoverar inom nya, banbrytande områden, och positionerar oss som en nyckelaktör i den pågående omvandlingen av hälso- och sjukvården. Jag ser fram emot att dela fler uppdateringar om våra framsteg när vi fortsätter att nå nya milstolpar.
Dr. Dr. Gerald Pötzsch
Chief Executive Officer, ContextVision AB
För mer information, vänligen kontakta:
Richard Hallström, Chief Financial Officer, ContextVision,
Om ContextVision
ContextVision är ett medicintekniskt mjukvaruföretag specialiserat på bildanalys och artificiell intelligens. Som global marknadsledare inom bildförbättring är vi en pålitlig partner till ledande tillverkare av ultraljuds-, röntgen- och MR-utrustning världen över. Vår expertis ligger i att utveckla kraftfulla mjukvaruprodukter baserade på egenutvecklad teknik och artificiell intelligens för bildbaserade applikationer. Vår banbrytande teknik hjälper kliniker att tolka medicinska bilder med hög noggrannhet, vilket är en avgörande grund för bättre diagnos och behandling. Företaget, som grundades 1983, har sitt huvudkontor i Sverige med lokal representation i USA, Japan, Kina och Korea. ContextVision är noterat på Oslo-börsen under tickern CONTX.
Denna information är insiderinformation enligt EU marknadsmissbruksförordning och omfattas av offentliggörandekrav enligt avsnitt 5-12 i den norska värdepappershandelslagen. Informationen lämnades för offentliggörande, genom kontaktpersonen som anges ovan, klockan 08.00 CET den 26 augusti 2024.