Clavister vinner projekt med Försvarsmakten och Vinnova
Örnsköldsvik, Sverige – 31 oktober 2024 - Clavister, en ledande leverantör av europeisk cybersäkerhet för verksamhetskritiska tillämpningar, meddelar idag att man vunnit ett forskningsprojekt med Försvarsmakten och Vinnova gällande AI-teknik för drönaroperationer.
Det nya forskningsprojektet syftar till att möjliggöra drönaroperationer och öka deras överlevnadsförmåga genom AI-driven cybersäkerhet i miljöer med radiostörningar, liknande de som rapporteras från Ukraina.
Projektet finansieras genom ett samarbetsprogram mellan Vinnova och Försvarsmakten, kallat “Samverkansprojekt för civil-militära synergier”, med fokus på att nyttja teknik för både civil och militär användning. Projektet kommer att genomföras av Clavister i samarbete med det svenska företaget Wireless P2P Technologies AB.
Clavister kommer att studera avancerade AI-metoder för störningsdetektering ombord på drönare, med hjälp av Clavisters egenutvecklade AI-teknik och erfarenhet från tidigare kommersiella och forskningsrelaterade projekt. Projektet kommer att omfatta studier och fälttester med en befintlig kognitiv radioplattform baserad på mjukvarudefinierad radio (SDR) som tillhandahålls av projektpartnern Wireless P2P Technologies.
"Jag är stolt över att vi kan bidra till att lösa akuta utmaningar inom försvarsdomänen genom att använda vår teknik och erfarenhet, både från civila och militära områden. Vi fortsätter att hitta nya användningsområden för vår patenterade AI-teknik, och genom att arbeta med domänexperter som Wireless P2P Technologies kan vi tillföra värde till nya områden där cybersäkerhet börjar bli kritiskt," kommenterar John Vestberg, VD för Clavister.
Den ökande användningen av drönare i moderna konflikter åtföljs av en ökning av motåtgärder som exempelvis radiostörning, även kallat elektromagnetisk krigföring. Detta skapar utmaningar för fjärrstyrning och kommunikation, vilket kan leda till att drönare kraschar. För att kunna använda tilldelat radiospektrum på ett effektivt sätt, behöver drönare kunna övervaka spektrumet i komplexa miljöer, framför allt genom att upptäcka avsiktliga störningar av de frekvenser drönarna är beroende av.
Detta projekt kommer att undersöka användningen av avancerade AI/ML-algoritmer för att upptäcka just avsiktliga störningar från tekniskt kompetenta motståndare. Fokus ligger på att utrusta drönaranvändare med avancerade förmågor för att detektera och identifiera störningar samt kartlägga fientliga störsändare, för att på så sätt minska drönarförluster och förbättra situationsmedvetenheten inom det elektromagnetiska området. Genom dessa förmågor kan drönare navigera bättre i utstörda radiomiljöer och därmed förbättra deras operationella effektivitet och motståndskraft i modern krigföring.