Clavister vinner utlysning från Europeiska försvarsfonden
Clavister, en ledande leverantör av AI-baserade cybersäkerhetslösningar med hög prestanda, har utsetts som en av vinnarna i Europeiska försvarsfondens (EDF) utlysning för ”teknik för obemannade markfordon” 2021. Utöver Clavister utgjorde General Dynamics European Land Systems, Leonardo, Indra, Sener, Iveco Defence Vehicles och 14 andra europeiska försvarsföretag det vinnande konsortiet. Clavister kommer att erhålla ungefär 530 000 euro i finansiering.
Den 20 juli 2021 offentliggjorde EU-kommissionen planer på att förmedla EU-finansiering om totalt nästan 1,2 miljarder euro till stöd för 61 samarbetsprojekt för försvarsforskning och -utveckling. Projekten valdes ut efter den allra första utlysningen från Europeiska försvarsfonden (EDF 2021). Fondens övergripande syfte är att stärka EU:s tekniska kunnande och utveckling av nyckelförmågor för att uppnå strategisk autonomi och försvarsförmåga hos EU och dess medlemsstater, och att därmed främja medborgarskyddet.
Bland de utvalda projekten kommer ”COMMANDS” (Convoy Operations with Manned-unManneD Systems) att kretsa kring utveckling av ny teknik för obemannade markfordon. Clavister kommer att försäkra att fordonen skyddas mot cyberattacker. Projektet kommer att pågå i tre år och EU-finansieringen förväntas uppgå till cirka 25 miljoner euro.
”Det känns fantastiskt att ses som en uppskattad medlem och cybersäkerhetsspecialist i det här EDF-konsortiet som består av viktiga aktörer inom försvarsindustrin. Projektet låter oss jobba i nära samarbete för att utveckla nästa generations teknik för att skydda Europa. Det är även en chans för Clavister att visa upp våra förmågor och fördjupa våra relationer med de här företagen”, säger Stefan Brodin, Head of Defence Solutions vid Clavister.
”Försvarsindustrins intresse för obemannade fordon ökar snabbt. Inom flygområdet, till exempel, har vi sett hur användningen av drönare snabbt har gått från test till drift. Nu börjar samma sak hända på land. Obemannade markfordon kanske inledningsvis används för att röja minfält och för logistik, men även för att stödja marktrupper med fjärrstyrda vapensystem. Faktumet att obemannade fordon är starkt beroende av sensorer och kommunikation gör cybersäkerheten ännu viktigare. Därför är Clavisters bidrag till projektet väsentligt och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med våra försvarsallierade för att hjälpa till att bygga upp ett ekosystem av europeiskt cyberförsvar”, avslutar Brodin.