Clavister och Europeiska Investeringsbanken har undertecknat ny amorteringsplan
Örnsköldsvik, Sverige, den 5 februari 2024. Clavister, en ledande leverantör av högpresterande cybersäkerhetslösningar, meddelar idag att man idag undertecknat ett tilläggsavtal avseende en ny amorteringsplan avseende sitt lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Detta i enlighet med det pressmeddelande som publicerades den 22 november 2023 då den nya amorteringsplanen beslutades.
Clavister och EIB har sedan en tid förhandlat om att förändra återbetalningsprofilen på lånet, och nådde i november 2023 en överenskommelse om en ny återbetalningsplan som betydligt bättre harmoniserar med Clavisters tillväxt- och kassaflödesprofil och därmed minskar utmanande likviditetspåfrestningar.
Partnerna har nu formaliserat den nya amorteringsplanen i ett tillägg till nuvarande låneavtal.
Enligt den nya amorteringsplanen ska lånet amorteras under perioden 2024 till 2028 – vilket innebär en utsträckning i tid med 24 månader jämfört med tidigare gällande plan.
Den nya amorteringsplanen innebär vidare att majoriteten av återbetalningarna sker mot slutet av återbetalningsperioden med betydligt mer begränsade amorteringar under åren 2024 och 2025. Under dessa två år amorteras totalt ca 2,2 miljoner euro att jämföra med 15 miljoner euro enligt tidigare villkor.
Räntevillkoren lämnas oförändrade liksom avsaknaden av covenanter. EIB erhåller en moderbolagsgaranti från Clavister Holding AB, samt pant i aktierna i dotterbolaget PhenixID AB.
Clavister AB, helägt dotterbolag till Clavister Holding AB, har sedan 2017 ett lån med den Europeiska Investeringsbanken (EIB), per idag uppgående till 19,5 miljoner euro. Lånet har varit en viktig komponent för att kunna finansiera Clavisters utveckling av avancerade cybersäkerhetsprodukter. Låneavtalet möjliggjordes ursprungligen tack vare Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi), som är kärnan i Investeringsplanen för Europa. Investeringsplanen inrättades av EIB-gruppen och Europeiska kommissionen för att öka den europeiska ekonomins konkurrenskraft. Området cybersäkerhet har särskilt pekats ut som ett område där inhemska europeiska leverantörer behövs för att kunna säkerställa en europeisk digital suveränitet.