Bokslutskommuniké januari-december 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Bokslutskommuniké januari-december 2024

Styrelsen och verkställande direktören i ECOMB AB (publ) får härmed avge följande

bokslutskommuniké för 2024.

 

Stark framtidstro trots svagt resultat i ett projekt 

  • Ecotube-projektet i Enköping avsevärt dyrare än budgeterat
  • PFAS-reduktion nytt fokus för dotterbolaget Ocean Recycle
  • Sammanläggning av aktier; 150 st gamla till 1 ny
  • Listbyte från Spotlight till NGM Nordic SME

 

1 januari - 31 december 2024

 

KONCERN:

  • Resultatet efter finansiella poster -9 159 TSEK (-2 388 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 18 800 TSEK (5 125 TSEK)
  • Likvida medel vid periodens utgång: -3 488 TSEK (-840 TSEK)

 

ECOMB AB (publ)

  • Resultatet efter finansiella poster -8 729 TSEK (-2 107 TSEK)
  • Nettoomsättningen för perioden uppgick till 18 775 TSEK (5 100 TSEK)
  • Resultat per aktie: -0,097 SEK ( -0,04 SEK)
  • Antal aktier: 90 002 469 st (38 422 802 st)
  • Likvida medel vid periodens utgång: -3 508 TSEK (895 TSEK)

 

Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år

 

 

VDs sammanfattning

 

Bästa aktieägare,

 

Bolagets ekonomi under 2024 har till stora delar präglats av projektet i Enköping med ett ordervärde på 17 MSEK. Omsättningen ökade därav markant jämfört med föregående år, från 5,1 till 18,8 MSEK. Kostnaderna för underleverantörerna i Enköpings-projektet har, på grund av sommarens avhopp av den största underleverantören, ökat till en helt annan nivå jämfört med de budgeterade projektkostnaderna, vilket påverkar resultatet negativt. Resultatet för helåret blev -9,1 MSEK jämfört med -2,4 MSEK föregående år. Kassan har också påverkats negativt av dessa oförutsedda ökade projektkostnader.

 

En företrädesemission om 9,2 MSEK beslutades av årsstämman den 4 juni 2024, i enlighet med styrelsens förslag. Nyemissionen tecknades till 67% och Bolaget tillfördes ca 5,5 MSEK efter emissionskostnader. Antalet aktier ökade därmed från 38 422 802 st till 90 002 469 st.  

Under hösten blev sen kassan alltmer ansträngd i takt med ökade oförutsedda kostnader i Enköpings-projektet. Därför kom vi i november 2024 i mål med en finansieringslösning tillsammans med våra större ägare och vår bank SEB. Finansieringslösningen innebar en kortsiktig kassaförstärkning på 5 MSEK, varav 2 MSEK som lån från ECOMBs större ägare och företagsledning och 3 MSEK som en tillfällig företagskredit från SEB, mot en företagsinteckning på samma belopp. Det här visar att ECOMBs innersta krets har en stark tro på en mycket intressant framtid för bolagets båda patenterade produkter.

 

ECOMB meddelade den 7 november 2024 att man ansökt om byte av handelsplats för bolagets aktier, från Spotlight Stock Market till NGM Nordic SME. ECOMBs aktie har sedan 2011 varit noterad på Spotlight Stock Market (tidigare Aktietorget). Ett viktigt skäl bakom ansökan om att byta lista var kostnadsbesparingar. Listbytet verkställdes och första handelsdag på NGM var den 25 november 2024.

 

Styrelsen beslutade i november om att kalla till en extra bolagsstämma den 30 december 2024. Skälet var att genomföra en sammanläggning av aktier. Stämmobesluten kan sammanfattas enligt följande;

a)      Sammanläggning av aktier, varvid 150 befintliga aktier sammanlades till 1 ny aktie. Sammanläggningen innebar samtidigt att aktiens kvotvärde ökade från 0,10 kr till 15,00 kr.

b)      Ändring av bolagsordningen, så att aktiekapitalet ska vara lägst 1 200 000 kr och högst 4 800 000 kr och att antalet aktier ska vara lägst 600 000 st och högst 2 400 000 st.

c)      Minskning av aktiekapitalet med ca 7,8 MSEK, varvid kvotvärdet uppgår till 2 kr per aktie, utan indragning av aktier, för täckning av upplupna förluster

 

Prospektlistan i Sverige är stor, men med utdragna införsäljningprocesser i tid kan det resultera i ytterligare kapitalbehov för att säkerställa bolagets fortsatta utveckling.

 

Dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB visade en låg omsättning under 2024, till stor del beroende på att det planerade syresättningsprojektet i Slätbaken tappade en av huvudfinansiärerna då regeringens negativa inställning till havsbaserad vindkraft drabbat denna bransch mycket hårt.

I den positiva vågskålen finns den nya produkten PFAS-rening av dricksvattensjöar, förgiftade kanaler och havsvikar, något helt okänt för ett år sedan. Ett patent för tekniken har också nyligen beviljats.

 

Det första avsnittet av ECOMB-podden spelades in i juni 2024 och det andra i januari 2025. En podcast med VD Ulf Hagström, styrelseordförande Göran Ernstson och styrelseledamot Angela Wulff. Susanna Baltscheffsky, vetenskapsjournalist, håller i trådarna bakom mikrofonerna.

Vi tror att ECOMB-podden som medialt forum är en kostnadseffektiv lösning för ECOMB, en ökad information till marknaden om våra produkter och affärsmöjligheter är väsentlig.

 

Ulf Hagström

VD

 

 

Marknaden

 

Sverige anmäls för att missa klimatmålen – riskerar böter

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler den svenska regeringen för att inte klara EU:s miljömål. De vill att EU-kommissionen granskar Sveriges nationella energi- och klimatplan.

-          Regeringen har fört en politik som är klimatfientlig, det är inte acceptabelt, säger Kristina Östman, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

-          Regeringens agerande är olagligt, vi befinner oss i en brinnande planetär kris, i det läget lyckas inte Sverige leva upp till ett enda av EU:s mål, säger Ida Edling på Miljöjuristerna.

Det handlar om 4 huvudpunkter som man inte kommer uppfylla fram till 2030;

-          Svensk skog och mark ska öka upptaget av koldioxid med 8 miljoner ton koldioxid

-          Utsläppen från transportsektorn, målet på en minskning med 4 miljoner ton koldioxid

-          Målet om ökad andel förnybar energi

-          Energieffektivisering, där Sverige ser ut att missa målet rejält

källa: SvT Nyheter, 7 nov 2024

 

Särskilt för den första och sista punkten finns uppenbara kopplingar till ECOMB, i synnerhet för det nya konceptet Ecotube Zero. Bränsleförbrukningen kan minska avsevärt jämfört med konventionella CCS (Carbon Capture and Storage)-tekniker, vilket i slutänden även kommer innebära en energieffektivisering. 

 

COP29

Klimattoppmötet COP29 i Baku i Azerbajdzjan är avslutat. Ett nytt klimatavtal blev klart – rika länder ska årligen betala 300 miljarder dollar till klimatinsatser i fattigare länder. Besvikelsen var stor bland de fattigare länderna efter att avtalet till slut kunde klubbas igenom. Det överenskomna beloppet var betydligt under de 1300 miljarder dollar som de krävt.

”COP29 kommer att bli ihågkommet som starten på en ny era för klimatfinansiering”, kommenterade Wopke Hoekstra, EU:s klimatchef. Framtiden får utvisa hur starka marknadskrafter för den gröna omställningen detta avtal i realiteten kommer att generera. 

Under det avslutande mötet kunde länderna även nå en slutlig överenskommelse om den kontroversiella ”Artikel 6” i Parisavtalet, som fastställer regler för internationella samarbeten kring handel med utsläppsrätter för att uppfylla klimatmålen. Ytterligare regler behöver fastställas nästa år, men beslutet är ett stort framsteg för förespråkare av utsläppshandel efter år av kontroverser.

 

källa: Aktuell Hållbarhet, Pressmeddelande 24 november 2024

 

Att snabbt få igång en fungerande global utsläppshandel, motorn i den gröna omställningen, är också något som kommer påverka ECOMBs affärsmöjligheter på ett positivt sätt.

 

Vätgas spelar en viktig roll för att uppnå netto-noll utsläpp inom EU 2050 

EU prioriterar utvecklingen av grön vätgas, producerad från främst elektrolysörer med el från sol, vind och kärnkraft. Produktion av 10 miljoner ton grön vätgas per år inom EU är målet till 2030. 2040 ska produktionen minst ha fördubblats då emissionerna ska minska med 90% jämfört med basnivån 1990. Importen av vätgas beräknas också öka under denna tidsperiod.

Råvarorna till en elektrolysör är vatten och el, där elektriciteten spjälkar upp vattenmolekylen i vätgas och syrgas. Det bildas 8 gånger mer av “biprodukten” syrgas jämfört med vätgas, för 1 kg vätgas får man alltså 8 kg syrgas ”på köpet”. Detta kommer innebära en gigantisk tillgång av billig syrgas på marknaden inom bara ett halvt decennium. 80 miljoner ton syrgas per år innebär en enorm potential för ECOMBs båda tekniker; Ecotube Zero för kraftverkspannor och Mobil syresättning av övergödda sjöar och hav.

 

Ecotube Zero kan accelerera den gröna omställningen!

Vi har i tidigare marknadskommunikation berättat om vårt nya patenterade koncept Ecotube Zero.

Det är en variant på Oxyfuel-tekniken, där syre blandas med recirkulerad rökgas som då koncentrerats med CO2 (över 90% koldioxid). Tekniken har ännu inte installerats i någon panna, men förutsättningarna att lyckas går från klarhet till klarhet. Uppenbara tekniska och ekonomiska fördelar med Ecotube Zero;

-          CCS (Carbon Capture & Storage), själva koldioxidinfångningen, blir väsentligt billigare

-          Utgående rökgasflöde från pannan reduceras med 70-80%

-          Koldioxidhalten i rökgasen ökar från 13-16% till >90%

-          Kan med fördel kombineras med elektrolysörer för produktion av vätgas, syrgasen (8 gånger mer än vätgas) får man på köpet då vattenmolekylerna spjälkas och blir då ”gratis”

-          Gasflödet genom eldstaden kan minska med 30-40% och regleras helt oberoende av övriga förbränningsparametrar, vilket innebär ett helt nytt optimeringsverktyg för värmebalansen i pannorna

-          Väsentligt förbättrade möjligheter att öka effekt och verkningsgrad

-          Emissioner av bl.a. NOx kommer minimeras utan användning av kemikalier (ammoniak etc)

-          Tekniken kan installeras i steg och byggas ut i etapper

 

Under hösten har vi arbetat intensivt med att marknadsföra Ecotube Zero och få ett kontrakt för en första Demonstrationsanläggning. Vi lever på en konservativ marknad där ingen vill vara först med att installera en ny revolutionerande teknik, men vi har flera intressanta spår att jobba vidare med. Stockholm Exergi har ju Sveriges största biobränsleeldade panna (380 MW) i Värtan och deras kostnader för BECCS-projektet (Bio Energy Carbon Capture Storage) med konventionell CCS-teknik har tidigare kommunicerats ligga på 5-6 miljarder SEK i CAPEX (Capital Expenditures). I januari 2025 beviljade Energimyndigheten BECCS-projektet ett stöd på totalt 20 miljarder SEK (totalt för både CAPEX och OPEX, Operational Expenditures, under 15 år) i den första s.k. omvända auktionen i Sverige. Då inställer sig den givna frågan om hur många pannor i Sverige som planerar att göra samma sak, använda samma teknik fast givetvis i mindre skala (anpassat till pannans storlek), dock icke ett linjärt samband mellan kostnader och pannstorlek. OPEX för den konventionella CCS-tekniken kostar en massa energi att driva, mao kommer ännu mer biobränsle/avfall (30-40% mer?) att behöva eldas för att kunna bibehålla samma el- och värmeproduktion som idag.

Resultatet av vår ”marknadsundersökning” för 60 st svenska pannor inom intervallet 5-240 MW som eldas med biobränsle (77%) och avfall (23%) är följande;

-          38% har genomfört förstudier i förberedande syfte om att installera CCS

-          90% anser att konventionell CCS-teknik är för dyr

-          5% har bestämt sig för att installera konventionell CCS-teknik

 

Resultaten är inget upplyftande för klimatet - det behövs krafttag för att styra skutan åt rätt håll! 

Vi arbetar därför fortsatt hårt för att Ecotube Zero ska bli en del av lösningen och att vi kan öka takten i den gröna omställningen!

 

Nya internationella kontakter om samarbete

Vår internationella affärsstrategi är tämligen enkel och rätt fram; Vi ska göra det vi är bäst på, så får våra partners ansvara för resten. Hjärtat i ett Ecotube-projekt är ju själva Ecotuberna med tillhörande kringutrustning, resten är av mer ”elementär” karaktär; installation av rör, kanaler, plattformar, elanslutningar och kabeldragningar mm som många företag kan genomföra. 

Strategin att hitta internationella samarbetspartners istället för att bygga upp egna organisationer på varje enskild global marknad är ett framgångskoncept som vi kommer fortsätta med. Men det är inte helt enkelt att hitta dessa samarbetspartners. Frankrike har varit vår i särklass starkaste marknad de senaste 15 åren med över 90% av den ackumulerade omsättningen, där har vårt partnerskap varit väldigt lyckat.

I Tyskland har vi haft flera olika partners genom åren och genomfört ett antal förstudier och andra mindre projekt, men aldrig lyckats komma i mål med ett Ecotube-projekt.

Med alla dessa lyckade och mindre lyckade affärsrelationer har vi idag ett stort internationellt kontaktnät, därför handlar det inte om att börja från scratch när vi nu åter ger oss ut på marknaden för att hitta nya samarbetspartners med Ecotube Zero i potten. Ändå lite som att börja om på nytt, men med en betydligt kortare startsträcka än tidigare.

 

Projekt

 

Ecotuberna under provdrift i Enköping

Vårt ordermässigt största projekt (17 MSEK) i Sverige har blivit avsevärt dyrare än den ursprungliga budgeten, istället för en projektvinst kommer det i slutänden handla om en rejäl projektförlust. Vi har tidigare kommunicerat om ett sämre projektetresultat än förväntat, vilket vi nu måste konstatera kommer bli det sämsta ekonomiska utfallet i bolagets över 30-åriga historia. Tidigare har vi, med några få undantag under 1990-talet, aldrig gått back på ett projekt!

Vår största underleverantör, som ansvarade för i princip allt mekaniskt installationsarbete på anläggningen hoppade plötsligt av projektet under slutet av sommaren. Goda råd var dyra i ett mycket kritiskt läge i projektet. Men vi lyckades på kort tid hitta ersättare, åtta olika bolag istället för ett.

Förutom dyra upphandlingar på löpande räkning innebar det, trots flera veckors nattarbeten, även förseningar av projektets tidplan. Men nu är detta en trist historia och all fokus har de senaste månaderna varit att få till en så bra anläggning som möjligt. Det här är ändå en viktig referensanläggning och alla spännande kundkontakter vi har, inte minst på den svenska marknaden, kommer vilja åka till Enköping för att se installationen.

Efter avslutade och godkända kalla och varma driftprov kunde Ecotube-systemet driftsättas i december 2024 och har efter jul-och nyårshelgerna varit i mer eller mindre kontinuerlig drift under intrimningsfasen. I mitten av februari gick vi in i provdrift - nästa milstolpe i kontraktet.

En stor del av besiktningarna har också genomförts och godkänts. Dokumentationen är ganska omfattande i den här typen av projekt, 95% är klart, överlämnat och godkänt av vår beställare ENA.

 

Nya Ecotuber levererade till Karlskoga

Karlskoga Energi & Miljö är en av våra allra äldsta anläggningar, Ecotube-systemet levererades till den avfallseldade pannan redan 1998. Därför var det extra glädjande med ännu en följdorder under våren 2024. Tillverkningen av de modifierade Ecotuberna blev klar under sommaren och leveransen skedde i början av Q3. Ordervärdet uppgick till 0,6 MSEK.

 

Impulse Cleaning av RJM och ECOMB - milstolpe i Kumla

Vår engelska partner RJM har licensrättigheterna att sälja och leverera den amerikanska produkten Impulse Cleaning i Europa. Under 2023 fick man den första beställningen i Europa, till en panna i England och i januari 2024 var den första affären i Sverige i hamn – till Fortums avfallseldade anläggning i Kumla.

Alla pannor som eldas med fasta och vissa flytande bränslen som biobränslen, kol och avfall har mer eller mindre problem med beläggningar på eldstadsväggar och eftereldytor (överhettare, ekonomiser mm). Beläggningarna minskar värmeöverföringen till ångsystemet i en ångpanna, ytorna måste därför rengöras med jämna mellanrum. Sotblåsare som drivs med ånga är den vanligaste rengöringsmetoden, men ångförbrukningen resulterar samtidigt i en lägre verkningsgrad på pannan. Om beläggningarna är särskilt svåra att avlägsna måste man ta till olika sprängningstekniker. Impulse Cleaning innebär att panndelarna istället rengörs med korta, upprepade tryckpulser. Rengöringstekniken kan dessutom komma åt ytor som inte är tillgängliga för vanliga ångsotblåsare, vilket kan resultera i en renare panna som ger en högre verkningsgrad. Tekniken har visat sig vara framgångsrik i USA, där fler än 350 system installerats, då den är mer effektiv än konventionell rengöring samtidigt som drift- och underhållskostnaderna är lägre.

 

Under hösten optimerades den installerade utrustningen i Kumla med gott resultat. Anläggningen godkändes av kunden och projektet kunde avslutas under Q4 2024. 

ECOMB hade en mindre del i affären med Fortum, ordervärdet uppgick till ca 0,5 MSEK.

-          ”En första installation i Sverige med denna nya teknik som löser komplexa beläggningsproblem är inget annat än en milstolpe för ECOMB och samarbetet med RJM. Det här är en mycket viktig referensanläggning som banar väg för fler projekt i Sverige där kunderna eldar olika typer av avfallsbränslen, menar försäljningschef David Eriksson.”

 

 

Kunderbjudanden i 3 steg till svenska pannägare

Våra kunderbjudanden på hemmaplan kan ofta sammanfattas i tre steg;

  1. Parameteranalys, där vi analyserar de viktigaste förbränningsparametrarna och hur de samvarierar
  2. Panndiagnos, där vårt team genomför mätningar, analyser och videofilmningar på plats hos pannägaren, vid olika inställningar på pannan
  3. Ecotube-systemet, ett komplett installationsprojekt med garantier på prestandaförbättringar och funktioner

Ett systematiskt sätt att bearbeta kunderna som vi utvecklat under årens lopp och som vi bedömer skapar en tydlighet mot kunderna, något som vi nu även kommer arbeta med internationellt. 

 

Parameteranalys till Västervik

Vi fick i januari 2025 en order på en parameteranalys från Västervik Miljö & Energi AB.

Det handlar om att analysera väsentliga driftdata från förbränningsprocessen i pannan; emissioner av NOx, CO, luftöverskott, panneffekt, luft- och rökgasflöden, eldstadstemperaturer, bränslevariationer mm. Ofta är det fråga om minutmedelvärden av dessa parametrar som loggats i kontrollrummets datorer under olika driftförhållanden.

2014 installerade vi Ecotube-systemet i den biobränsleeldade pannan på 25 MW. Pannan är utrustad med en s.k. bubblande bädd som förbränningsteknik. Under flera år gick pannan på låg- och mellanlast, men i takt med bl.a. utbyggnaden av fjärrvärmenätet har pannan börjat köras på allt högre effekter. Med dessa nya förutsättningar har vi nu fått ett uppdrag om att genomföra en parameteranalys. Ordern är värd 0,1 MSEK och kommer att genomföras under Q1 2025.

 

Förberedelser på Martinique

Vår hittills enda installation av Ecotube-systemet i en ny panna (alla andra installationer har gällt ombyggnader av befintliga pannor) är på Martinique i Västindien. 4 Ecotuber i den biobränsleeldade 120 MW-pannan driftsattes 2020. Likt på många andra öar i Västindien odlas sockerör, basen för produktionen av bl.a. rom. Restprodukten bagasse är ett trådigt biobränsle med stor andel fina partiklar. Eftersom detta är väsentligt billigare än importerade träpellets (basbränslet till pannan) vill man nu elda mer bagasse än tidigare. Men det innebär högre emissioner och överskridna gränsvärdena. Vi fick en förfrågan och hade i princip en överenskommelse om att åka över till Martinique för att trimma in pannan med den nya bränslemixen. Under hösten 2024 slog dock befolkningens våldsamma protester mot eskalerande matpriser(!) hårt mot all verksamhet på ön. Utegångsförbud nattetid och snudd på krigstillstånd rådde under hösten, därför blev vårt projekt framflyttat.

Under Teams-möten i december 2024 framkom att oroligheterna hade lugnat ner sig och att kunden ALBIOMA var beredda på att starta en genomgång av hela anläggningen. NOx-utsläppen har tidigare varit klart under gränsvärdena, vilket gjort att den interna produktionsanläggningen för urea-lösning som vi levererade aldrig togs i kontinuerlig drift. Tanken var att köpa urea-pellets i storsäck, blanda med vatten och producera urea-lösningen för NOx-reduktionen i pannan. Efter flera år i ”malpåse” och för-hållanden i korrosionsrik miljö är det en hel del komponenter som inte längre fungerar. Det kan därför bli så att färdigblandad urea-lösning istället kommer att köpas in.

Vår roll i detta uppgraderings-projekt är i dagsläget lite oklar, men vi förväntar oss att anläggningen kommer behöva trimmas in på nytt och att vi får leverera en del nyckelkomponenter som måste bytas ut.    

 

 

 

Dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB

 

 Kort historik

ECOMB Ocean Recycle AB är ett privat och ej publikt aktiebolag, grundades 2018 som fristående dotterbolag till ECOMB AB. Inom moderbolaget ECOMB AB används syre (tillsammans med kväve eller koldioxid) för att effektivisera förbränningsprocessen i stora kraftverkspannor. När vi sen kom på idén att utnyttja vår starka kompetens till att injicera syre även i vatten var det början på något nytt. Kunderna och marknaderna skiljer sig dock väsentligt åt och vi valde då att lägga satsningen med Ocean Recycle som ett fristående helägt dotterbolag.

 

Affärsidén

Affärsidén var ursprungligen att sälja syresättningsprojekt till våra nya kunder, i det korta perspektivet en tjänst till kommuner/länsstyrelser/vattenvårdsförbund i Sverige som har ansvar för vatten som drabbats av övergödning och negativa konsekvenser i form av syrefria bottnar till följd av massförekomst av alger och cyanobakterier. I ett lite längre perspektiv finns inga geografiska gränser, rent vatten är ett gigantiskt globalt problem som måste lösas.

Med den nya uppfinningen om PFAS-rening har läget förändrats. Nu ser vi att en rent fysisk produkt, inte en serviceprodukt som tanken har varit med syresättningen, kan vara den smartaste affärsidén och bästa vägen framåt. Då skulle vi tillverka färdiga enheter som sen säljs på den globala marknaden.

 

Nytt gränsvärde för PFAS 2026

Det nya gränsvärdet för PFAS i dricksvatten i Sverige är 4 ng/l, ett maxvärde som börjar gälla 2026. Danmark har satt motsvarande gränsvärde till 2 ng/l, vilket indikerar att ytterligare skärpningar kan bli aktuella i framtiden. Ju lägre gränsvärde desto dyrare reningsprocess i vattenverken, att sänka från 4 till 2 ng/l är betydligt dyrare än att sänka från t.ex. 6 till 4 ng/l.

Därför är det ofta ekonomiskt intressant att genomföra ett reningssteg redan vid källan. Ocean Recycle kommer därför att fokusera sin marknadsbearbetning på vattenverk som producerar sitt dricksvatten från insjöar, s.k. ytvattentäkter (hälften av dricksvattnet i Sverige kommer idag från ytvattentäkter). Många av dessa ytvattentäkter har även problem med övergödning och periodvis låga syrenivåer, vilket skapar ett utmärkt utgångsläge för vår teknik, där syresättning och PFAS-reduktion kan kombineras.

 

Modifierad syresättning eliminerar PFAS från sjöar  

Under våren 2024 har litteraturstudier och kontakter med forskare inom området PFAS (Per- and polyfluoroalkyl substances)-rening indikerat att den patenterade syresättningstekniken även skulle kunna fungera inom detta viktiga segment.

PFAS är en grupp extremt svårnedbrytbara ämnen som finns i bl.a. skor, möbeltyger, skidvalla, matförpackningar, brandskum, stekpannor, bekämpningsmedel, skönhetsprodukter mm. De har tillverkats och använts i dessa produkter sen 1950-talet, men det är först på senare år man har sett och förstått allvaret av de skadliga miljö- och hälsoeffekter som uppkommer.

PFOS (perfluoroktansulfonat) är den kanske vanligaste PFAS-föreningen, en mycket stabil förening som bryts ner naturligt under mycket lång tid eller inte alls. Den ansamlas i organismer, är kroniskt giftig och reproduktionsstörande. PFOS ingår bland de ämnen som används för att fastställa en vattenförekomsts kemiska status. Miljökvalitetsnormen för PFOS är för ytvatten i inlandssjöar 0,65 nanogram/liter och för kustvatten 0,13 ng/liter.

PFOS-halter mäts regelbundet i ytvattnet, t.ex. i Stockholms län, där mätningar från 20 utvalda sjöar, vikar och fjärdar under 2023 visade att det genomsnittliga värdet låg på 3,9 ng/liter och att inget av dessa vatten klarade miljökvalitetsnormen. 

Våra initiala tester och analyser av vattnet i sjön, där vi använt vår syresättningsteknik, visar att teorierna angående möjligheterna till PFAS-rening stämmer och att vi skulle kunna eliminera stora mängder PFAS från vattnet. Nyckeln är därför att åstadkomma en omfördelning i vattenmassan, att koncentrera upp PFOS i ytvattnet för att senare kunna destruera kemikalierna genom förbränning vid höga temperaturer, >1200 C plus lång uppehållstid och kraftig turbulens.

 

PFAS11 (summan av de 11 mest förekommande PFAS-molekylerna) analyserades av det ackrediterade laboratoriet Eurofins och halterna ökade  i snitt från 2,5 (PFAS) resp. 0,4 (PFOS) ng/l i ytvattnet – utan systemet i drift, till 240 (PFAS) resp. 203 (PFOS) ng/l i ytvattnet/skummet – med systemet i drift. PFOS-halten på 0,4 ng/l låg alltså från början över miljökvalitetsnormen 0,13 ng/l, men blev sen drygt 500 gånger högre när vår mikrobubbelteknik kördes på det modifierade sättet. Detta skedde utan att systemet var optimerat, det var mer ett screeningtest där diffusörerna låg på 6 m djup i ett område med 12 m djup. Med andra ord fanns all dokumenterad PFAS spridd i vattenmassan och hade ingenting med förmodade högre halter i bottensedimentet att göra.

 

Kan havsbaserad vindkraft förbättra Östersjöns miljö?

IVL har under året genomfört en förstudie om hur havsbaserad vindkraft skulle kunna förbättra Östersjöns miljö, där dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB deltog.

Vid flera av de havsbaserade vindkraftparker som planeras i Östersjön är tanken att den genererade energin ska lagras som vätgas. I denna process genereras stora mängder syrgas som biprodukt. Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt möjligheten att använda denna resurs för att förbättra miljösituationen längs Östersjöns djupa bottnar.

-          Tanken att på konstgjord väg syresätta Östersjön som en miljöförbättrande åtgärd är inte ny men i och med den planerade storskaliga satsningen på havsbaserad vindkraft har förutsättningarna ändrats radikalt då det vid vätgasproduktionen skulle genereras enorma mängder syrgas. I studien har vi räknat på vilket syrebehov Östersjön har och jämfört med de mängder syrgas som skulle genereras vid de planerade vindkraftparkerna och kan konstatera att potentialen är stor, säger Magnus Karlsson, projektledare vid IVL.

I Nordamerika är det en väl beprövad metod att med olika tekniska system syresätta sjöar och vattenreservoarer, men tekniken har inte testats i Östersjöns brackvattenmiljö och i den skala som nu är aktuell.

 

källa: IVL, Pressmeddelande 22 oktober 2024

 

”Det är olyckligt att regeringens politik skapar osäkerheter på energimarknaden och i princip bromsar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Östersjön. Med osäkra kalkyler om framtida elpriser är det alldeles uppenbart mer intressant med vätgas som energilagringsalternativ, särskilt för havsbaserad vindkraft. När det blåser mycket blåser det ju inte bara just där ett enskilt vindkraftverk är placerat utan ofta i en hel region eller på en hel kontinent. Med andra ord produceras inte sällan mest el från vindkraftverk till havs när elpriset är som lägst. Elektrolysörer, där elektriciteten spjälkar sjövatten till vätgas och syrgas, är sen länge en etablerad teknik. Idag pågår ett intensivt utvecklingsarbete mot allt större och allt effektivare elektrolysörer. För varje kg vätgas som produceras får man 8 kg syrgas ”på köpet”. Vätgasen kan med fördel användas i olika industriella processer som tillverkning av fossilfritt stål, produktion av nya gröna bränslen, användning direkt i förbränningsmotorer eller bara lagras för att producera ny el via bränsleceller när elpriserna är höga. Ekvationerna är tämligen enkla.

Men vad gör vi med syrgasen då? Givetvis kan man inte skicka upp den i atmosfären, den måste ju användas till något vettigt. Syrebristen i Östersjön, främst på grund av övergödningen, är på skrämmande nivåer och situationen blir bara värre och värre. Här finns då en ypperlig möjlighet med havsbaserade vindkraftparker i Östersjön; att maximalt kunna utnyttja all energi som vindkraftverken producerar, i form av vätgas och samtidigt använda syrgasen till att syresätta Östersjön. Vi har utvecklat en syresättningsteknik som kan skalas upp och användas storskaligt i större havsområden som t.ex. Östersjön. Tekniken är i grunden verifierad och väl fungerande, men givetvis måsta man skala upp den i flera steg. Därför är det oerhört viktigt att få komma igång med ett större projekt än vårt lilla referensprojekt i Dynestadsjön. Förstudien, med fokus på Slätbaken som ett pilotprojekt och lämpligt nästa steg understryker detta. Vi hoppas därför att våra styrande kan inse dessa uppenbara fördelar som skulle accelerera den gröna omställningen och samtidigt skapa ett friskt Östersjövatten med en livskraftig marin miljö och den biologiska mångfald som en gång i tiden fanns där, menar VD Ulf Hagström.

 

 

 

Nytt samarbete med Clean Nature AB

Vi har under 2025 startat ett nytt samarbete med Stockholmsbaserade Clean Nature AB. Clean Nature arbetar sen 2019 med fytosanering som är en biologisk saneringsmetod för att eliminera miljöstörande ämnen, t.ex. PFAS, från vatten. De odlade växterna, t.ex. olika starrväxter, har en förmåga att suga upp och binda dessa ämnen under tillväxtperioden. När sen växterna skördas kan de miljöstörande ämnena destrueras i en förbränningsanläggning, där höga temperaturer i kombination med turbulens och uppehållstid skapar sådana förhållanden att de svårnedbrytbara PFAS-molekylernas kolfluor-kedjor knäcks till mindre och ofarliga beståndsdelar. Vi ser uppenbara och stora fördelar med att kunna kombinera våra tekniker för att rena sjöar och vattendrag från PFAS och kommer inom kort teckna ett samarbetsavtal med Clean Nature.

 

Patentverket godkänner ny patentansökan

Vår senaste patentansökan gällande PFAS-rening godkändes under 2024 av patentverket. Det är givetvis ett viktigt steg med nya patent när man börjar en ny resa och mycket glädjande att vi kunnat komma i mål med även den här ansökan. En viktig pusselbit för den fortsatta utvecklingen och ökade möjligheter att kunna skapa nya affärer inom det nya PFAS-området.

 

Nyemission i Ocean Recycle under 2025 i planeringsstadiet

Med det nya affärsområdet PFAS-rening är det läge att trycka på gasen under 2025. Kassan är tunn, vilket idag begränsar möjligheterna att öka tempot. Vi kommer därför inom kort att initiera diskussioner med både stora och små investerare om intresse att vara med i en nyemission.

ECOMB ABs ägarandel i dotterbolaget uppgår till 95,1% av såväl röster som aktier. Det totala antalet aktieägare i ECOMB Ocean Recycle AB är 89 st. Bolagets marknadsvärdering post-money uppgick vid den senaste nyemissionen 2022 till 33,6 MSEK och under 2024 har det nya affärsområdet PFAS-rening adderats till den mobila syresättningstekniken. Våra kunders ansvar för att ta bort PFAS från sjöar, dricksvattentäkter, läckande deponier mm är tydligare jämfört med motsvarigheterna för potentiella syresättningsprojekt i övergödda sjöar och havsvikar. Rimligen kommer detta att korta ner ledtider och öka våra affärsmöjligheter på kort sikt.

Styrelsen i moderbolaget ECOMB AB har därför gjort en konservativ bedömning av det bokföringsmässiga värdet på dotterbolaget, vilket resulterat i att 6,98 MSEK är upptaget i moderbolagets balansräkning för 2024.

 

 

Organisationen

 

Personalen har under hela året fortsatt arbetat från hemmakontor, planerad nyetablering i södra Stockholm är fortfarande aktuell. Mindre varulager finns hos våra underleverantörer och en extern lokal. Kostnader för personal och lokaler har därför kunnat hållas på en låg nivå. Vissa arbetsuppgifter har utförts på konsultbasis, t.ex. ekonomin som skötts av Svärdbro Gård Företagsstyrning AB. 

Vid utgången av 2024 uppgick antalet anställda på heltid till 3 personer, oförändrat jämfört med föregående år. Periodvis har också 2 personer varit projektanställda under året. Planen är att det inom kort kommer bli aktuellt med nyanställningar i takt med att nya affärer genereras.

Vi har fortfarande ett nära och starkt samarbete med våra internationella partners, främst i Frankrike, England och Finland när det gäller både projektarbeten och marknadsföring. Men nya kontakter i t.ex. Österrike och Norge kan komma att utvecklas till mer nära samarbeten. Vi söker aktivt efter nya partners på den internationella marknaden, där utgångspunkten är att jobba på samma sätt som vi framgångsrikt gjort tidigare – ECOMB ska göra det vi är bäst på, resterande kringarbeten och entreprenader ska våra partners ta hand om på de olika marknaderna.

Det finns inga begränsningar för att kunna ro hem fler projekt inom vår kärnverksamhet. Vi är totalt sett en stark grupp med spetskompetens inom en rad olika områden.

När det gäller ECOMB Ocean Recycle AB har det hänt en hel del, främst det nya samarbetet med Clean Nature som är tänkt att ansvara för fytosaneringen i våra gemensamma PFAS-projekt.

Beroende på hur snabbt dessa projekt tar fart kan det bli fråga om nyanställningar i närtid.

 

Styrelsen med styrelseledamöterna Göran Ernstson (ordförande), Ulf Hagström (VD), Eric Norelius och Angela Wulff är oförändrad sedan 2021. Detsamma gäller även för styrelsen i dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB.

 

 

Händelser efter rapportperiodens utgång

 

Inga händelser av väsentlig karaktär utöver vad som ovan nämnts har inträffat efter rapportperiodens utgång.

 

 

Framtidsutsikter

 

Framtiden ser klart positiv ut för både våra verksamhetsområden; minska utsläppen från större kraftvärmepannor och minska kostnaderna för koldioxinfångningen samt rena sjöar, hav och dricksvattentäkter från PFAS och minska effekter av övergödning. Globalt sett är utmaningarna enorma de kommande åren och vi ligger väl framme på båda fronterna, även om man önskar att allt kunde gå snabbare. Vi både hoppas och tror att vi kommer se konkreta resultat 2025.

 

 

Ulf Hagström

VD

 

 

 

 

 

 

 

Nyckeltal och kort om övrigt i koncernen

 

Personal

Medelantalet anställda omräknat i heltidstjänster uppgick 2024 till 3 personer, 3 män.

 

Finansiell ställning och likviditet

Den 31 december 2024 uppgick bolagets likvida medel till -3 508 TSEK. Periodens kassaflöde uppgick till -2 613 TSEK. Soliditeten var 11,13% och det egna kapitalet uppgick till 1 522 TSEK. 

 

Skattemässiga underskott

Bolaget har per 2024-12-31 ett ackumulerat skattemässigt underskott på 56 781 TSEK. Någon uppskjuten skattefordran har inte redovisats.

 

Förslag till utdelning

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2024-01-01 – 2024-12-31

 

Investeringar

Årets investeringar i anläggningstillgångar uppgick till 127 TSEK.

 

Redovisningsprinciper

ECOMB AB tillämpar årsredovisningslagen som BFNAR 2012:1 (K3) vid upprättande av finansiell rapport.

 

Granskning

Denna rapport har ej blivit granskad av bolagets revisor.

 

Kommande rapporter, bolagsstämma

Kvartalsrapport Q1 den 28 maj 2025.

Halvårsrapport den 29 augusti 2025.

Kvartalsrapport Q3 den 28 november 2025.

 

 

Styrelsen och verkställande direktörens försäkran

 

Styrelsen och verkställande direktören intygar att årsrapporten ger en rättvisande bild av bolagets verksamhet, finansiella ställning och resultat samt att de risker och osäkerhets faktorer som bolaget står inför är belysta till bästa förmåga.

 

Södertälje den 28 februari 2025  

 

ECOMB AB (publ)

Styrelsen och VD  

 

Göran Ernstson (ordf)

Ulf Hagström (VD)

Eric Norelius (led)

Angela Wulff (led)

 

 

Vid frågor om denna kommuniké kontakta:

 

Ulf Hagström VD; tel. 08-550 12 550, [email protected]

 

Kommunikén finns tillgänglig på www.ecomb.se

 

ECOMB AB (publ)

Box 2017

151 02  Södertälje

Tfn.08-550 12 550

www.ecomb.se

 

 

Kort om ECOMB AB (publ)

ECOMBs kärnverksamhet är att sälja och leverera tekniska lösningar, företrädesvis det egenutvecklade Ecotube-systemet, för att förbättra prestanda och minska utsläpp, t.ex. kväveoxider (NOx), från fastbränsleeldade pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn på den internationella marknaden. Det nyutvecklade konceptet Ecotube Zero innebär att CCS-tekniken (koldioxidinfångning) blir väsentligt billigare samtidigt som skorstenarna kan stängas ner helt. I dotterbolaget ECOMB Ocean Recycle AB ska övergödda sjöar och hav med döda bottnar syresättas med en egenutvecklad mobil teknik, samtidigt som PFAS samlas upp för destruktion. ECOMB grundades 1992 och har ca 2000 aktieägare. Aktien är listad på NGM Nordic SME. Bolaget är lokaliserat i Stockholms län. Mer om bolaget: www.ecomb.se

 

 

 

 

Bifogade filer

ECOMB Bokslutskommuniké 2024 UH 28 feb 2025 finalhttps://mb.cision.com/Main/11614/4112493/3292138.pdf

Nyheter om ECOMB

Läses av andra just nu

Om aktien ECOMB

Senaste nytt