Bokslutskommuniké januari - december 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Bokslutskommuniké januari - december 2024

Bokslutskommuniké januari - december 2024

Kvartalet oktober -- december 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till kSEK 57 828 (0).
  • Rörelseresultatet uppgick till kSEK 13 663 (-1 976).
  • Resultat efter skatt uppgick till kSEK 42 959 (-1 627).
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 1,05 (-0,04).

Räkenskapsåret januari -- december 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till kSEK 57 828 (0).
  • Rörelseresultatet uppgick till kSEK -6 532 (-7 563).
  • Resultat efter skatt uppgick till kSEK 22 558 (-7 277).
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 0,56 (-0,18).
  • Ingen utdelning föreslås.       

Viktiga händelser under fjärde kvartalet

  • Bolaget levererade sin första historiska guldtacka med cirka 75% guld, en så kallad dorétacka, till kund.
  • Bolagets rörelseresultat under fjärde kvartalet uppgick till kSEK 13 663 vilket motsvarar en EBIT marginal om 23,6%.
  • Bolaget avslutade det första diamantborrningsprogrammet av Fäbodtjärn med syftet att förlänga driften vid gruvan. 
  • Bolaget ansökte den 22 november om undersökningstillstånd för området Fäbodtjärn nr 2. Inom det sökta området finns det upphörda undersökningstillståndet Stenberget nr 3 som omfattades av förbudsår. För att ansökan om undersökningstillstånd ska kunna prövas krävs undantag från förbudsår och den 19 december beviljade Bergmästaren Bolagets ansökan om undantag från förbudsår. Prövningen av Bolagets ansökan om undersökningstillstånd pågår därför och handläggningstiden hos Bergsstaten ligger normalt på mellan 2–3 månader.
  • En valberedning formerades inför årsstämman 2025. Den består av de fyra största aktieägarna per den sista september 2024 samt bolagets styrelseordförande, Thomas Söderqvist. De fyra största aktieägarna är Need Invest AB, Ramab Iggesund AB, Akilakonsulting AB, och Anders Ljung.

Viktiga händelser tidigare under året

  • Den första anrikningskampanjen av guldmalm från Fäbodtjärn startade enligt plan under sista veckan i september.
  • Bolaget sköt den första malmsalvan i Fäbodtjärn som omfattade cirka 260 ton malm.
  • Bolaget har under året tagit upp ett nytt lån om 12 MSEK, enligt det lånelöfte som utfärdats från de tre största aktieägarna, Need Invest AB, Ramab Iggesund AB, och Akilakonsulting AB. Lånet har en giltighetstid om 12 månader från utförandedatum med en ränta om Stibor+2,5% (5,99%) per år.
  • Bolaget publicerade en uppdaterad genomförbarhetsstudie för Fäbodtjärn.
  • Bolagets tre största aktieägare, Need Invest AB, Ramab Iggesund AB och Akilakonsulting AB, konverterade det konvertibla skuldebrev om 5,2 MSEK de anskaffade från Norrlandsfonden. Ökning av aktiekapitalet och aktier registrerades hos Bolagsverket den 4 juli 2024. Konvertering skedde till den i skuldebrevet fastställda konverteringskursen om 4,19 SEK per aktie med ett kvotvärde om 0,75 SEK per aktie. Genom konvertering emitterades 1 231 384 nya aktier. Totalt antal aktier i Botnia Exploration Holding AB (publ) uppgår efter konverteringen till 40 805 028 och aktiekapitalet till 30 603 771 SEK.
  • Organisationen förstärktes då ny VD, Fredrik Bergsten, ny CFO, Robert Johansson och gruvgeolog, Jessica Sidenmark tillträdde under året.
  • Bolaget invigde guldgruvan Fäbodtjärn den 2 maj 2024 och underjordsarbeten påbörjades.
  • Bolaget undertecknade i januari ett anrikningsavtal med Dragon Mining (Sweden) AB.

Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång

  • Bolaget har presenterat en uppdatering av mineralreserver och mineraltillgångar för Fäbodtjärn. Resultatet blev att mineralreserven ökat till 172 kton (116 kton) sannolik malm, samtidigt som den genomsnittliga guldhalten i reserven uppgår till 7,56 g/t (7,7). Mängden guld i malmreserven uppgår efter uppdateringen till 1 299 kg (896 kg).

Framtidsutsikter

  • Botnia Exploration är numera ett guldproducerande bolag, den första nya svenska gruva som lyckats starta på över 12 år.
  • Botnia Explorations gruva Fäbodtjärn, är i dag ett framgångsrikt gruvprojekt och en producerande guldgruva. Fäbodtjärn tillreds idag och produktionskapaciteten byggs ut med målsättningen att nå sin planerade produktionskapacitet (årstakt) under första kvartalet 2025. Detta är i linje med, eller något tidigare, än de planer som bolaget tidigare arbetat fram. Med ett långsiktigt anrikningsavtal, dagens guldpriser och aktuell dollarkurs ser bolaget stora möjligheter till att vidareutveckla verksamheten i Vindelgranseleområdet.
  • Bearbetningskoncession Fäbodtjärn K nr 1 är giltig till och med 2041-09-06. Fäbodtjärn är en höghaltig guldfyndighet och numera en producerande gruva. Bolaget presenterade 2024-09-04 en uppdatering av genomförbarhetsstudien avseende Fäbodtjärn, vilket stärkt vår bedömning om god lönsamhet under hela gruvans livslängd, beräknat på ett guldpris motsvarande 643 KSEK/kg. De höga guldhalterna i gruvans blockmodell har bekräftats genom de tre anrikningskampanjer som genomförts under fjärde kvartalet. De genomförda kampanjerna bekräftar även att de i genomförbarhetsstudien uppskattade utbytena kommer uppnås eller överträffas. Botnia Exploration bedömer att mineraliseringen har stor potential att fortsätta mot djupet, vilket kan leda till ökad livslängd för gruvdriften i Fäbodtjärn.
  • Bearbetningskoncession Vargbäcken K nr 1 är giltig till och med 2028-10-13. Vargbäcken innehåller lägre guldhalter men större volym jämfört med Fäbodtjärn. Guldet i Vargbäcken sitter i väldefinierade kvartsgångar vilket möjliggör optimering av produktionen genom att sortera bort ofyndigt gråberg och generera lönsamhet. Vargbäcken är, som Fäbodtjärn, inte avgränsad mot djupet vilket innebär ytterligare prospekteringspotential. Botnia Exploration planerar för att uppdatera sina planer avseende Vargbäcken K nr 1 under 2025.
  • Botnia Explorations bedömning är att potentialen för ytterligare brytbara tillgångar i Vindelgranseleområdet, lämpliga för småskalig brytning, är hög. Området innehåller ytterligare flera satellitfyndigheter som kräver fortsatt prospektering.

VD har ordet                 

Det fjärde kvartalet 2024 har varit Botnia Explorations första kvartal med intäkter från försäljning av guld från gruvan i Fäbodtjärn. Q4 2024 är även första gången bolaget redovisar ett positiv EBIT samt ett kassaflöde i balans. Sammantaget är detta en mycket positiv utveckling för bolaget och överträffar våra tidigare prognoser, i allt väsentligt på grund av ett högre marknadspris för guld.

Under det fjärde kvartalet färdigställdes det planerade borrprogrammet i Fäbodtjärn, vilket presenterades i ett pressmeddelande den 9 december. Syftet med borrprogrammet var att undersöka den djupare delen av den idag kända mineraliseringen i syfte att kunna inkludera den i bolagets malmreserv. För detaljer kring den uppdaterade kännedomen hänvisar jag till Botnia Explorations rapport om mineralreserver.

Produktionen i gruvan har under kvartalet fortlöpt enligt bolagets planer och totalt har 13 850 ton malm losshållits (19 502 för  helåret), vilket är i nivå med gruvans planerade produktionsnivå. Produktionen kommer främst från ortdrivning i malm i ett förhöjt tempo i syfte att snarast kunna etablera en stabil och kostnadseffektiv produktionsmix bestående av såväl malmbrytning via ortdrivning som rillbrytning. Gruvans malmproduktion planeras sjunka något under första kvartalet 2025 fram tills den första rill-positionen är etablerad och i produktion. När den första rill-positionen är i produktion anser vi att gruvan har uppnått sin planerade uthålliga produktionsnivå på 50 000 ton per år. Produktionsvolymen kommer även i fortsättningen att variera mellan kvartalen, från ca 22 000 ton ned till ca 10 000 ton per kvartal.

Hanteringen av vatten inom industriområdet har fortsatt haft stort fokus. Under hela kvartalet har allt avbördat vatten från  anläggningen uppnått, eller överträffat, de kvalitetsnormer som definieras i Botnias miljötillstånd. Avseende innehållet av metaller har det avbördade vattnet under kvartalet i genomsnitt uppnått de hygieniska gränsvärdena för dricksvatten.

Under kvartalet har totalt 17 658 ton (17 658 ton för helåret) malm anrikats vid Dragon Minings anrikningsverk i Svartliden fördelat på tre kortare kampanjer, varav den första inleddes under de sista dagarna av september. Valet att dela upp kvartalets produktion i tre mindre kampanjer skedde i syfte att utvärdera anrikningsverkets prestation för att på kort tid kunna optimera processen för  Fäbodtjärnmalmen. Det normala förfarandet för framtiden är att köra en större kampanj om 13 000–16 000 ton per kvartal. Nästa anrikningskampanj är planerad att starta i mars 2025.

Bolaget står fast vid sin tidigare kassaflödesprognos där vi räknar med att uppnå positivt kassaflöde i slutet av Q1 2025 alternativt början av Q2 2025. Även om bolagets resultat- och kassaflödesutveckling under Q4 2024 varit bättre än förväntat kvarstår ett antal stora utgiftsposter kopplade till investeringar i gruvan som planeras genomföras Q1 2025, vilket kortsiktigt medför påfrestningar på bolagets likviditet.

Under Q4 har Botnia Explorations produktionsgeolog, Jessica Sidenmark och nya CFO Robert Johansson tillträtt sina tjänster med önskad effekt. Som tidigare informerats har Thomas Ljung efter 14 år i bolaget lämnat sin operativa roll för att framgent fortsätta sitt engagemang som styrelseledamot i Botnia Exploration samt som konsult avseende affärs- och fyndighetsutvecklingsprojekt.

Jag anser att Botnia Exploration idag står starkt med en gruva som uppnått sina initiala produktionsmål med goda förutsättningar till positiva resultat. Vi har samtidigt nära samarbeten med våra underleverantörer Bergteamet AB och Dragon Mining AB som tillsammans med vår stärkta interna organisation ger oss spännande möjligheter att fortsätta Botnia Explorations utveckling som guldproducent.

Fredrik Bergsten, VD

Bifogade filer

Botnia Exploration Bokslutskommuniké 2024https://mb.cision.com/Main/6229/4101377/3251633.pdf

Nyheter om Botnia Exploration

Läses av andra just nu

Om aktien Botnia Exploration

Senaste nytt