Bokslutskommuniké för Attana AB för perioden 1 januari-31 december 2022
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Bokslutskommuniké för Attana AB för perioden 1 januari-31 december 2022

Väsentliga händelser under rapportperioden

Bolaget tecknade ett forskningssamarbetsavtal med ett av USA:s främsta universitetssjukhus inom biomedicinsk forskning. Målsättningen med samarbetet är att gemensamt identifiera och utveckla unika forskningsverktyg baserat på bolagets teknik inom forskning och utveckling av nya vacciner och terapeutiska antikroppar.

Bolaget har sålt två Attana CellTM 250 instrument under året. Ett till ett europeiskt Life Science bolag som därmed införskaffade sitt andra Attana instrument och ett till ett amerikanskt universitet.

Bolaget har tecknat ett 5-årigt service- och supportavtal med ett ledande hälsoinstitut i USA. Beställningen är ett resultat av den strategiska affärsplan som bolaget lanserade innan Covid-19-pandemin, men som har varit pausad under pandemin. Ordern avser ett 5-årigt ”Guld”-service – och supportavtal, vilket inkluderar både teknisk support och underhåll samt applikations- och analysstöd.

Bolaget har under året fortsatt samarbete inom diagnostik med Linnéuniversitetet. Samarbetet är pågående och fortsätter under 2023.

Bolaget påbörjade ett samarbete inom hemprovtagning med Capitainer AB för enklare och distribuerad provtagning inom diagnostik. Attanas CE IVD-märkning utökades under perioden med provtagning tillsammans med Capitainers qDBS kit. Konceptet har även god förutsättning inom affärsområdet Life Science.

Bolaget har bedrivit mjukvaruutveckling för att införa nya funktioner och förbättra användarupplevelsen samt effektivisera arbetet i vår egen uppdragsforskning. Arbetet har pausats under hösten, men har resulterat i mjukvara som även används inom bolagets diagnostik verksamhet.

Bolaget har under året lämnat in två patentansökningar gällande den neutraliserande kapaciteten hos blod mot en given sjukdom, d.v.s. kunna uppskatta immuniteten hos individen. Den andra ansökan är en vidareutveckling av den första patentansökan som lämnades in tidigare i år. Patenten är applicerbara för båda Attanas affärsområden – Life Science och Diagnostics.

Bolaget beviljades och upptog lån om 2MSEK från Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB. De ansamlade lånen uppgick per den 31 december lån 6,3 MSEK.

Bolaget genomförde en företrädessemission om maximalt 25MSEK som stängde 29 december. Emission tecknades till 46% vilket motsvarande 11,4 MSEK. Emissionskostnader uppgick till 2,4 MSEK vilket gör att bolaget tillfördes 9,0 MSEK efter emissionskostnader.

  • Bolagets nettoomsättning ökade till 7,6 MSEK jämfört med 1,6 MSEK föregående år.

  • Övriga rörelseintäkter minskade till 0,1 MSEK jämfört med 0,6 SEK föregående år.

  • Kassaflödet var -13,0 MSEK jämfört med -24,5 MSEK föregående år.

  • Det operativa kassaflödet var -7,8 MSEK jämfört med -14,9 MSEK föregående år.

Väsentliga händelser efter rapportperioden.

Bolaget har amorterat 1 MSEK på befintliga lån.

Bolaget och Triolab AB har gemensamt avslutat distributionsavtalet som tecknades hösten 2021. Utfallet av samarbete har inte blivit i enlighet med förväntan.

Bolaget och 19 Plus AB (Testmottagningen.se by Zample) har tecknat samarbetsavtal om marknadsföring och försäljning av individuella immunitetsprofiler. Från och med torsdagen den 16 februari utför Testmottagning.se Attanas individuella immunitetsprofiler. Följande information ges:

✓ Totalt immunsvar
✓ Antikroppskvalitet
✓ Koncentration av IgG-antikroppar
✓ Totalt specifikt immunsvar

Bolaget har lämnat in en internationell patentansökan (PCT) av det första patentet angående metoder för att bedöma antikroppars neutraliserande förmåga i biologiska prover. Innovationen är applicerbar för båda Attanas affärsområden – Life Science och Diagnostics.

Finansiell översikt (ej reviderat av bolagets revisor):

  • Nettoomsättning 7,6 (1,6) MSEK

  • Övriga rörelseintäkter 0,1 (0,6) MSEK

  • Rörelseresultat -14,2 (-16,5) MSEK

  • Resultat efter finansiella poster -14,6 (-16,7) MSEK

  • Resultatet efter skatt -5,6 (-5,6) MSEK

  • Resultat per aktie – 0,0700 (-0,0798) SEK

VD-kommentar: Nya tag 2023

Första halvan av 2022 gick bra och vi ökade försäljningen till både befintliga och nya kunder. Efter sommaren tog det tvärstopp. Vi fick besked att inköp skjutits på framtiden med oklar tidsplan och dessutom fick vi inte betalt av vissa kunder, vilket gjorde att vi fick tänka om. Bl.a. fick vi pausa utvecklingen av mjukvara och även dra ner på antalet aktiviteter. Vi bedömde det också som nödvändigt att genomföra en företrädesemission för att säkerställa en operativ kassa. Hösten blev således inte som vi tänkt oss. Men för att summera året.

Vi ökade nettoomsättningen från 1,6MSEK till 7,6MSEK

Vår teknik har använts i sammanhang där kombinationen Life Science och Diagnostics har fått tydliga genomslag. Te.x för selektion och validering av läkemedel, diagnostik av sjukdomar och companion diagnostics, dvs vilken behandling ska man ge en given patient. Det ligger helt i linje med Attanas värde erbjudande och vi använder redan dessa referenser i vår säljprocess.

National University of Singapore har studerat neutraliserande effekt i blod hos Hepatit B infekterade patientet och därefter valt ut de humana antikroppar som har hög neutraliserande effekt för vidare utvecklingen till ett läkemedel.

University of Westminster har på humana vävnadsprover visat att Attanas teknik är lovande för att på ett tidigare stadium detektera och diagnosticera cancer. Detta genom att se på skillnaden i interaktions kinetiken mellan molekyler och vävnad.

Helsingfors universitet har studerat extracellulära vesiklar från human blodplasma. Man tror att dessa har en viktig roll inom flera sjukdomar och interaktionen däremellan ger en förhoppning att sjukdomar kan både upptäckas tidigare och behandlas mer effektivt.

Northwest A&F University har visat hur interaktionen mellan bakterier och deras specifika målreceptorer på celler kan förändras. Detta kan möjliggöra framtida utveckling av effektiva läkemedel eller vacciner mot infektion av bakterier, i synnerhet E. Coli K1.

College of Chemistry & Pharmacy, Northwest A&F University, har visat hur celler kan fångas och släppas från Attanas sensorytor. Det innebär att man t.ex. kan fånga cirkulerande cancer celler i blodet och därmed detektera och diagnosticera, men också att man kan test direkt på patient vilket eller vilka läkemedel som fungerar bäst på just de cancer specifika cellerna hos en individ.

Samarbetet med Linnéuniversitet har resulterat i flera viktiga framsteg. Först och främst att Testmotagningen.se nu marknadsför och säljer test för konsumenter att få sin immunitetsprofil från Attana, vilket vi förväntar oss ökande intäkter från inom de kommande åren. Även våra nya patent samt diverse olika kundprojekt samt annan kunskap som kommit till användning i t.ex. publikationerna som nämns ovan har bidragit till framstegen. Linnéuniversitet bedriver också egen forskning med vår teknik. Bland annat studerar de hur nanoteknik potentiellt baserat på majs kan ersätta fossila ämnen eller metaller i viktig produktionsteknik. Detta exempel ligger inte inom Attanas fokusområden, men med partners kan även detta skapa intäkter.

Vi har också gått vidare med vårt patent kring piezoelektriska material. Vår bedömning är att det har ett stor kommersiellt värde, främst inom IT-sektorn, men att det under pandemin varit svårt att introducera när komponentbristen varit den främsta utmaningen. Vi har i dagsläget inte resurser att utveckla detta men vi söker efter lämpliga partners för att ta det till marknaden.

Vi har tre långsiktiga kommersiella samarbeten i USA. Bolagets målsättning är att ha fem referenskunder, för att sedan söka partnerskap för vidare expansion. 

2022 levererade vi riktigt mycket, men nådde inte lönsamhet. Världen är fortsatt osäker och det försvårar för små högteknologiska bolag som Attana, samtidigt som det också öppnar upp möjligheter. Jag är mer övertyga än någonsin över att Attanas teknik och erbjudande är framtiden, men vägen dit är inte spikrak. Säljer vi exempelvis två instrument mer i år än i fjol eller fem forskningssamarbeten enligt konceptet med det amerikanska universitetet når vi break even.  Det står lite och väger just nu. Får vi in de affärer vi har i pipelinen ser det ljust ut. Dröjer det så blir det tuffare. Det vi gör är att sänka kostnaderna och fokusera på befintliga kunder för att förbättra kassaflödet. På så vis är vi uthålligare tills de större affärerna, som är på väg, kommer!

Teodor Aastrup, VD Attana AB

Bifogade filer

Nyheter om Attana

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Om aktien Attana

Senaste nytt