Bokslutskommuniké för AB Igrene (publ), 556027-1305, 1 september 2020 – 31 augusti 2021
Rörelseresultatet för perioden uppgår till – 5 744 KSEK (-7 047).
Resultat efter finansiella poster – 5 744 KSEK (-7 324).
Bolagets soliditet uppgår till 69,7 % (85).
Resultat per aktie -0,26 SEK (-0,32).
Styrelsen avser att föreslå årsstämman att ingen utdelning lämnas för 2020/2021.
Väsentliga händelser under räkenskapsåret
Bolagets strategiska inriktning
Bolaget planerar i ett första steg att naturgasförekomsterna i Siljansringen skall vidareförädlas till flytande metangas, LNG, och försörja i första hand regionala industrikunder. Detta kommer att stödja det globala arbetet med att reducera utsläpp av växthusgaser och omedelbart bidra till Sveriges möjlighet att uppnå sina miljömål inom transportsektorn och industrin.
Ett långsiktigt alternativ till LNG är att omvandla naturgasen till vätgas med ny teknik som gör det möjligt att avlasta atmosfären från växthusgaser. Metangas från inhemsk produktion har potential att vara en betydande klimatneutral källa till vätgas som behövs för landets energiomställning.
Produktion av vätgas
Igrene har tecknat avtal med kanadensiska Proton Technology Inc. (Proton) och dess svenska licensinnehavare All Natural Swedish Energy AB (ANSE), om rätten att använda Protons patenterade teknik för omvandling av metangas till vätgas.
Tekniken handlar om att med relativ liten energiinsats omvandla metangas till vätgas direkt nere i borrhålen och samtidigt låta koldioxiden stanna kvar i marken.
Ansökan om bearbetningskoncession och miljöprövning
Bearbetningskoncession enligt Minerallagen
Igrene ansökte i juni 2019 hos Bergsstaten om bearbetningskoncession (produktionstillstånd) enligt Minerallagen för utvinning av naturgas inom det s.k. Morafältet i Siljansringen. Efter omfattande kompletteringar senast i augusti 2020 avvisade i mars månad 2021 Bergsstaten Igrenes ansökan utan vidare kommunikation i ärendet.
Bergsstaten har under sju månader inte kommunicerat med Igrene och inte velat ha några personliga möten. Myndigheten har inte presenterat någon handläggare med erfarenhet av djupgas.
Bergsstatens beslut överklagades till Förvaltningsrätten i Luleå, som efter Igrenes över-klagande av den förvaltningsrättsliga hanteringen hos Bergsstaten valde att avslå överklagandet.
Igrene har beslutat att inge ny ansökan till Bergsstaten med krav på att bolagets bevisning om fyndigheter och kommersiella möjligheter skall prövas av sakkunnighet vad gäller djupgas, vilket myndigheten inte har i sin organisation. Igrene anser att Bergsstaten har brustit i sin myndighetsutövning härvidlag.
Tillstånd enligt Miljöbalken
I november 2019 ansökte Igrene hos Länsstyrelsen Dalarnas Miljöprövningsdelegation, MPD, om miljöprövning enligt Miljöbalken. Sedan bolaget besvarat delegationens frågor i anledning av ansökan har ärendet remitterats till berörda myndigheter och markägare.
De remissyttranden som inkommit till MPD har Igrene bemött i yttrande till MPD den 1 oktober 2021.
Igrenes rätt att bedriva fortsatta fältarbeten
I juni 2020 beslutade Miljönämnden stoppa alla vidare fältarbeten (undersöknings-) trots den rätt Igrene har enligt gällande undersökningstillstånd. Detta beslut överklagades till Länsstyrelsens rättsenhet, som beslöt att inhibera (stoppa) beslutet varmed arbetena kunde fortsätta.
Senare har Länsstyrelsens rättsenhet ånyo tagit upp frågan och meddelar i beslut i juni 2021 att den avslår Igrenes överklagande, att dess beslut om inhibition upphäves samt att den fastställer Miljönämndens beslut att förbjuda djupborrningar efter naturgas inom Morafältet.
Igrene överklagar Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen och yrkar att Länsstyrelsens beslut skall inhiberas (stoppas) och att beslutet skall upphävas.
Mark- och miljödomstolen beslutade omgående om inhibition och därefter beslöt domstolen av avslå Länsstyrelsens beslut.
Härmed har Igrene rätt att fortsätta med sina borrningar och övriga fältarbeten.
Produktionstester och borrningar
Arbetet med att slutföra Produktionsbrunn 4, benämnt PB4, beläget cirka 200 meter från PB1 och PB2 har i tidig september 2020 temporärt avslutats på 481 meters djup på grund av brister i borrningsteknik och utrustning.
Enligt den berggrundsmodell (reservoar-) som Igrene utarbetat skall borrplatsen för detta hål vara optimal för att träffa de underliggande gasreservoarerna.
Det lock som håller djupgasen instängd är på denna plats 600 meter i tjocklek så alltjämt återstår att borra åtminstone cirka 150 meter för att nå de underliggande reservoarerna.
I avvaktan på att fördjupningen av PB4 kan återupptas startades i oktober test med produktion av naturgas i PB2. Sett över tid ökade mängden gas successivt men inte till de volymer som tidigare kunnat uppvisas.
Vid rensning av hålet före produktionstestet har förmodligen borrkax och slam inte bara pumpats upp till ytan utan också tryckts in i sprickor i berget och därigenom försvårat inträngning av gas i brunnen.
Gasmängderna ökade långsamt under testets gång i takt med att sprickorna i berget öppnades upp.
Den gas som producerades bestod mestadels av fri gas med 98 % metan. Testet avslutades den 23 december då Miljönämndens medgivande för verksamheten löpte ut.
Finansiering och likviditet
Brygglån
I avvaktan på en senare företrädesemission tar Igrene i december 2020 upp ett brygglån om 5 MSEK med bland annat stöd från befintliga aktieägarna Ragnar Krefting och Mats Budh med bolag. Detta lån skall senare konverteras till aktier i samband med nyemissionen.
Samtidigt arbetar Igrene internationellt med finansieringen av en produktionsanläggning för LNG i Morafältet samt med att tillsammans med Proton/ANSO utveckla tekniken för konvertering av djupgas till vätgas.
Undersökningstillstånd
Igrenes undersökningstillstånd gäller enligt nedan varefter de kan förlängas:
Område och reg.nr Areal hektar t.o.m Avser
1 Ryssa nr 3, Mora, 198/2011 21 2022-12-06 Gas och olja
2 Hansjö, Orsa, 211/2018 13 268 2022-09-13 Gas
3 Stenberg, Orsa, 114/2009 5 2022-09-13 Gas
4 Ryssa, Mora, 107/2009 3 766 Ansökan om tillstånd för kommersiell
produktion av naturgas har inlämnats
Styrelse och VD
Vid bolagsstämman i januari 2021 omvaldes hela styrelsen med Karl-Åke Johansson som styrelseordförande samt Annette Berkhahn Blyhammar, Carin Nises och Mats Budh som ledamöter. Andreas Gidlund omvaldes som suppleant.
I september 2020 meddelade vd Per Ahlenbäck (63) att han avgår av hälsoskäl. Styrelsen utsåg tidigare vd, numera styrelseledamoten Mats Budh, som tillförordnad vd.
Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång
Finansiering och likviditet
Styrelsen beslutar att en företrädesemission skall genomföras i november månad 2021.
Emissionsvillkor
Det handlar om en nyemission av units med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Varje unit består av fyra (4) aktier och en (1) teckningsoption av serie TO2.
Varje ingående teckningsoption TO2 medför rätt att teckna en ny aktie till kursen 2,75 kr fram till den 10 juni 2024 enligt särskilt schema. TO2 planeras efter emissionen att upptas till handel.
Varje på avstämningsdagen den 9 november 2021 innehavd aktie ger en uniträtt. Det krävs åtta uniträtter för att teckna en unit. Teckningskursen per unit är 4,00 kr. Teckningsoptionen av serie TO2 medföljer vederlagsfritt.
Teckningsperioden löper från och med den 12 november till och med den 26 november 2021. Handel med uniträtter sker från och med den 12 november till och med den 23 november 2021.
Igrene kommer vid full teckning att utöka antalet aktier med 11 262 110 stycken och tillföras cirka 11,2 Mkr före emissionskostnader. Efter emissionen uppgår då antalet aktier till 33 786 330 aktier och aktiekapitalet till 3 378 633. Härutöver kommer totalt 2 815 528 nya aktier att fram till 2024 kunna tecknas vid fullt utnyttjande av TO2 och den tidigare utgivna TO1, vilket skulle medföra ytterligare kapitaltillskott om totalt cirka 7,7 Mkr.
Nyemissionen kommer att omfattas av teckningsförbindelser och kan även komma att omfattas av garantier. Förväntade emissionskostnader och omfattningen av förhandsutfästelser kommer att redovisas närmare inför teckningsperiodens inledning.
Preliminär tidplan för företrädesemissionen
5 november 2021 Sista handelsdag inklusive rätt att erhålla uniträtter
8 november 2021 Första handelsdag exklusive rätt att erhålla uniträtter
9 november 2021 Avstämningsdag för deltagande i Företrädesemissionen
12 november – 23 november 2021 Handel med uniträtter
12 november – 26 november 2021 Teckningsperiod
12 november 2021 - Handel med BTU pågår till dess att Företrädesemissionen är registrerad hos Bolagsverket vilket beräknas ske senast i slutet av december 2021
30 november 2021 Offentliggörande av utfall i Företrädesemissionen
Bakgrund och motiv till nyemissionen
Igrene har funnit metangas av hög kvalitet i några av de områden som bolaget undersökt. I ett av dessa områden bedöms tillgången på gasen så riklig att Igrenes styrelse funnit det motiverat att ansöka om tillstånd enligt Minerallagen och Miljöbalken för kommersiell utvinning av denna gas. Det handlar om ett område sydväst om Mora centralort, Morafältet.
Avnämare av gasen kommer att utgöras av företag i Mellansverige inom en radie om femton mil från Mora och som sedan länge är beroende av flytande naturgas. Idag utvinns denna gas utomlands, främst i Ryssland och Nordsjön. De positiva effekterna på bla miljö, säkerhet och industriell självförsörjningsförmåga som uppstår när Igrene kan inleda kommersiella leveranser av inhemskt producerad naturgas torde vara lätta att inse.
Igrene har även inlett ett strategiskt samarbete med det kanadensiska företaget Proton Technology, som utvecklat en teknik för att konvertera metangasen redan i berggrunden. Härvid transporteras ren vätgas upp till markytan medan koldioxiden stannar kvar i underjorden.
Igrene har emellertid erfarit att tillståndsgivande myndigheter och politiska beslutsfattare ännu inte insett den mycket viktiga nationella resurs som den svenska metangasen kan utgöra inför omställningen till ett fossilfritt samhälle. Denna senfärdighet och bristande insikt har medfört att Igrenes ansökningar om vissa myndighetstillstånd avslagits eller fördröjts. Igrene har tvingats överklaga beslut och i vissa fall påpeka uppenbara felhanteringar av pågående ärenden, vilket vid flera tillfällen under Igrenes historia påverkat Bolagets operativa och finansiella planering.
I syfte att minska de politiska riskerna och oförutsägbarheten i processerna har Igrene under hösten 2021 inlett åtgärder för att öka förståelsen hos myndigheter och politiker. Det är styrelsens bedömning att denna kampanj kommer att ge positiva resultat för Bolagets verksamhet redan under innevarande år.
Det är styrelsens uppfattning att Igrenes verksamhet omfattar mycket stora potentiella värden i såväl kommersiella som miljömässiga termer, och att fortsatta satsningar är klart motiverade förutsatt ökad förståelse för Igrenes verksamhet hos vissa instanser. Medlen från den föreliggande emissionen skall bl.a. användas för:
- fortsatt arbete med att erhålla tillstånd för utvinning av metangas i kommersiell skala,
- förbereda för utvinning av vätgas utan utsläpp av koldioxid,
- fortsatt informationsverksamhet om fördelarna med inhemskt och miljöanpassat tillvaratagande av Siljansringens metanfyndigheter,
- kvittning av upptagna brygglån.
Ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken
De remissyttranden som inkommit till MPD har Igrene bemött i yttrande till MPD den 1 oktober 2021. Den 21 oktober meddelar Länsstyrelsen Dalarnas Miljöprövningsdelegation, MPD, att man avslår Igrenes ansökan om miljöprövning enligt Miljöbalken.
Igrene har inte beretts tillfälle att förtydliga/komplettera sin ansökan däremellan och överväger nu vilka åtgärder som skall vidtas – begäran om omprövning eller överklagande av beslutet.
Årets resultat
Bolaget redovisar intäkter om 1 453 KSEK (17) avseende vinst vid avyttring av materiella tillgångar. Resultat efter finansnetto uppgår till – 5 744 KSEK (- 7 324) varav en väsentlig del av förlusten avser kostnader för anställda och konsulttjänster, produktionstester och analyser samt för att driva bolagets ansökningar om produktionstillstånd och miljöprövning.
Svårigheterna att i ett prospekterande företag bedöma vilka poster som har ett varaktigt värde och som således kan aktiveras och investeringsbokföras har medfört att bolaget valt att redovisa alla fältarbeten och omkostnader, dock ej borrningar, över resultaträkningen.
Avskrivningar och nedskrivningar av anläggningstillgångar uppgår till – 1 269 KSEK (-1 131). Bolagets resultat motsvarar -0,26 SEK per aktie (-0,32).
Likviditet och finansiering
Den 31 augusti 2021 uppgick Bolagets likvida medel till 945 KSEK (2 780). Bolaget har inga långfristiga skulder.
Eget kapital, aktiekapital och soliditet
Den 31 augusti 2021 uppgick Bolagets eget kapital till 16 199 KSEK (21 944) varav 2 252 KSEK (2 229) utgjordes av aktiekapital, 1 118 KSEK (1 141) av bundna reserver och resterande
12 829 KSEK (18 574) av fritt eget kapital.
Aktiekapitalet i Igrene uppgår till 2 252 422 SEK fördelat på 22 524 220 aktier.
Bolagets soliditet uppgick den 31 augusti 2021 till 69,7% (85%).
Styrelsen värderar löpande det egna kapitalets utveckling. Styrelsens bedömning per bokslutsdatum är att tillgångarnas värde går att återvinna och att det egna kapitalet därmed är intakt.
Ledningen är fullt medveten om att tillgångarnas värdering är beroende av att nödvändiga tillstånd erhålls och att detta är avgörande för den framtida verksamheten. Om bolaget inte erhåller tillstånd finns det en risk för att tillgångarna behöver omvärderas. Det kan i första hand påverka värderingen av immateriella och materiella anläggningstillgångar
Anställda
Bolaget har 3 (3) personer anställda. Därutöver finns en inhyrd verkställande direktör och tidvis inhyrda konsulter.
Aktien
Aktiekapitalet är fördelat på 22 524 220 aktier med ett kvotvärde om 0,10 SEK. Samtliga aktier ägs med samma rätt till röst och vinst i bolaget.
Aktien handlas sedan den 22 augusti 2014 på Spotlight Stock Market under kortnamnet ABI och med ISIN-kod SE0006091476.
Förslag till utdelning
Styrelsen avser föreslå årsstämman att ingen utdelning skall lämnas för 2020/2021.
Bolagets årsredovisning kommer att finnas tillgänglig 2021-12-22 på www.igrene.se samt www.spotlightstockmarket.com
Redovisningsprinciper
Från och med räkenskapsåret 2014/2015 upprättas årsredovisningen med tillämpning av Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 (K3). Redovisningen har upprättats utifrån att verksamheten skall fortgå såsom hittills.
Denna rapport har ej varit föremål för granskning av Bolagets revisor.
Miljö och säkerhetsarbete
För Igrene går omtanke och respekt för människor och miljö hand i hand med frågor kring säkerhet, hälsa och miljö. Såväl ägare, medarbetare, samhället i stort och framtida kunder gynnas av att vår verksamhet bedrivs på ett ansvarsfyllt och effektivt sätt.
Syftet med vårt hållbarhetsarbete är att ytterst skapa lönsamhet för bolaget. Vi är övertygade att då måste vi integrera hållbarhetsfrågor i våra processer i så hög utsträckning som möjligt.
För oss på Igrene är hållbarhet att:
- ta ansvar för att alla lagliga krav ska vara uppfyllda där vi verkar
- kontinuerligt arbeta för att minimera de miljömässiga konsekvenserna i kölvattnet av våra aktiviteter
- bedriva vårt arbete så säkert som möjligt. Ingen ska skada sig när man jobbar för Igrene
- Vi erbjuder våra medarbetare rättvisa villkor
- Vi har nolltolerans mot mutor och korruption
- Hållbarhetsaspekter utgör del i beslutsunderlaget inför affärer och uppgörelser med kunder och partners.
Igrene arbetar målmedvetet med att våra insatser ska genomföras med hög kvalitet, utan arbetsskador och med marginal till rådande krav och förordningar. Det är mycket glädjande att kunna konstatera att bolagets verksamhet genomförts utan arbetsskador på varken egen eller inhyrd personal.
Igrenes prospekterande verksamhet ryms inom Minerallagens och Mineralförordningens regelverk. Verksamheten kräver inte miljötillstånd men det åligger verksamhetsutövaren att fortlöpande och systematiskt undersöka och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt. Miljövårdsenheten inom Länsstyrelsen i Dalarna liksom Mora kommuns Miljökontor är samrådsmyndigheter och AB Igrene skall samråda med enskilda markägare före borrningar och dylikt. Länsstyrelsen har gjort bedömningen att provpumpningar av borrhål bör kunna genomföras utan att allmänna intressen skadas. Beroende på omfattningen av provpumpningarna kan tillstånd för vattenverksamheten enligt Miljöbalken erfordras.
Genom att utvinna naturgas och producera LNG så kommer Igrene kunna bidraga till en minskad global uppvärmning genom att:
- Avlasta och dra nytta av okontrollerade växthusgasutsläpp från Siljansringen. Diffusa utsläpp av metangas pågår kontinuerligt i Siljansringen. Metan är 30-80 gånger mer potent växthusgas än koldioxid
- Erbjuda närproducerat naturgasalternativ till kunder i regionen och därmed eliminera tusentals lastbilstransporter från gasterminalerna på öst- och västkusten
- Erbjuda ett miljövänligare alternativ till kol, bensin och diesel genom att reducera koldioxidutsläppen med 25% och eliminera problemen med NOX och småpartiklar
- Lägga en hörnsten till vätgassamhället – framtidens energilösning – genom att konvertera metangas till vätgas
Covid-19
Igrene har haft måttliga olägenheter av rubricerade. De består av dröjsmål med material- och reservdelsleveranser.
Kommande rapporttillfällen
Bolaget kommer att lämna återkommande ekonomisk information enligt följande plan:
21 januari 2022 Kvartalsrapport Q1
24 januari 2022 Årsstämma, plats Mora Parken i Mora
19 april 2022 Halvårsrapport
18 juli 2022 Kvartalsrapport Q3
24 oktober 2022 Bokslutskommuniké 2022
Vid ytterligare frågor, kontakta tf vd Mats Budh, [email protected], 070-650 62 26
Om Igrene
AB Igrene prospekterar efter gas i Siljansringen i Dalarna. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har cirka 3 000 aktieägare.
Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater.
Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser i Siljansringen. Ett stort antal provborrningar har genomförts, och i flertalet av dessa hål förekommer kraftiga flöden av ren metangas.
Igrene har ansökt hos Bergsstaten och Länsstyrelsen Dalarna om rätt att gå i kommersiell produktion av naturgas enligt Minerallagen respektive Miljöbalken.
AB Igrene (publ) | |||||||||||||
2021-06-01- | 2020-06-01- | 2020-09-01- | 2019-09-01- | ||||||||||
Resultaträkning (KSEK) | 2021-08-31 | 2020-08-31 | 2021-08-31 | 2020-08-31 | |||||||||
3 mån | 3 mån | 12 mån | 12 mån | ||||||||||
Rörelseintäkter | 1 420 | 13 | 1 453 | 17 | |||||||||
Summa intäkter | 1 420 | 13 | 1 453 | 17 | |||||||||
Rörelsens kostnader | |||||||||||||
Externa kostnader | -768 | -752 | -3 624 | -3 187 | |||||||||
Personalkostnader | -560 | -782 | -2 304 | -2 746 | |||||||||
Avskrivningar/nedskrivningar | -291 | -556 | -1 269 | -1 131 | |||||||||
Summa rörelsens kostnader | -1 619 | -2 090 | -7 197 | -7 064 | |||||||||
Rörelseresultat | -199 | -2 077 | -5 744 | -7 047 | |||||||||
Finansiella poster | |||||||||||||
Ränteintäkter | 0 | 0 | 0 | 0 | |||||||||
Räntekostnader | 0 | -66 | 0 | -277 | |||||||||
Resultat efter finansiella poster | -199 | -2 143 | -5 744 | -7 324 | |||||||||
Periodens resultat | -199 | -2 143 | -5 744 | -7 324 | |||||||||
AB Igrene (Publ) | |||||||||||||
Balansräkning | (KSEK) | 2021-08-31 | 2020-08-31 | ||||||||||
Tillgångar | |||||||||||||
Anläggningstillgångar | |||||||||||||
Immateriella anläggningstillgångar | 238 | 306 | |||||||||||
Materiella anläggningstillgångar | 19 829 | 21 923 | |||||||||||
Finansiella anläggningstillgångar | 50 | 50 | |||||||||||
Summa anläggningstillgångar | 20 117 | 22 279 | |||||||||||
Omsättningstillgångar | |||||||||||||
Kortfristiga fordringar | 2 180 | 761 | |||||||||||
Kassa och bank | 945 | 2 780 | |||||||||||
Summa omsättningstillgångar | 3 125 | 3 541 | |||||||||||
Summa tillgångar | 23 242 | 25 820 | |||||||||||
Skulder och eget kapital | |||||||||||||
Eget kapital | |||||||||||||
Bundet eget kapital | 3 370 | 3 370 | |||||||||||
Fritt eget kapital | 12 829 | 18 574 | |||||||||||
Summa eget kapital | 16 199 | 21 944 | |||||||||||
Skulder | |||||||||||||
Kortfristiga skulder | 7 043 | 3 876 | |||||||||||
Summa skulder | 7 043 | 3 876 | |||||||||||
Summa skulder och eget kapital | 23 242 | 25 820 | |||||||||||
AB Igrene (publ) | |||||
2020-09-01- | 2019-09-01- | ||||
Kassaflödesanalys (KSEK) | 2021-08-31 | 2020-08-31 | |||
Rörelseresultat | -5 744 | -7 047 | |||
Avskrivningar och nedskrivningar | 1 269 | 1 131 | |||
Övriga poster som ej ingår i kassaflödet | -1 129 | -22 | |||
Betald ränta | 0 | -277 | |||
Ökning/minskning av kortfristiga fordringar | -1 419 | -454 | |||
Ökning/minskning av kortfristiga skulder | 371 | 1 796 | |||
Kassaflöde från den löpande verksamheten | -6 652 | -4 873 | |||
Investeringsverksamheten | |||||
Investering i immateriella anläggningstillgångar | |||||
Investering i materiella anläggningstillgångar | -1 633 | -6 171 | |||
Försäljning materiella anläggningstillgångar | 1 450 | ||||
Förvärv av dotterbolag | |||||
Kassaflöde från investeringsverksamheten | -183 | -6 171 | |||
Finansieringsverksamheten | |||||
Nyemission efter emissionskostnader | 0 | 13 313 | |||
Amortering av lån | 0 | -6 000 | |||
Upptagna lån | 5 000 | 6 000 | |||
Kassaflöde från finansieringsverksamheten | 5 000 | 13 313 | |||
Årets kassaflöde | -1 835 | 2 269 | |||
Likvida medel vid periodens början | 2 780 | 511 | |||
Likvida medel vid periodens slut | 945 | 2 780 |