Bokslutskommuniké 2021
Sammanfattning
AlphaHelix redovisar en omsättningstillväxt på 94% jämfört med föregående års fjärde kvartal 12 106 KSEK(6 237). Omsättningsökningen på årsbasis var 88%, 44 652 KSEK(23 712). Resulta-tet efter skatt uppgick till 5 156 KSEK(1 513). Förvärvet av Cybergene belastade kvartalsresulta-tet med avskrivningar om 440 KSEK, på årsbasis uppgick dessa avskrivningar till 1 247 KSEK.
Vinstmarginalen ökade på årsbasis från 7% till 12% med en bruttomarginal om 41%(39).
Koncern 1 januari – 31 december 2021
• Intäkter 44 652 KSEK (23 712)
• Resultat efter skatt uppgick till 5 156 KSEK (1 513)
• Resultat per aktie uppgick till 0,08 SEK (0,03)
• Soliditet 69 % (30 %)
• Kassaflödet var 4 442 KSEK (1 008)
Koncern 1 oktober - 31 december 2021
• Intäkter 12 106 KSEK (6 237)
• Resultat efter skatt 115 KSEK (-246)
• Resultat per aktie uppgick till 0,00 SEK (0,00)
Siffrorna inom parentes gäller föregående år.
Rapporten är upprättad enligt K3. Se redovisningsprinciper för vidare information.
VD KOMMENTERAR
Det är glädjande att kunna presentera det bästa resultatet i koncernens historia. En omsättningsökning med 88% på årsbasis där Techtum står för huvuddelen av intäkterna med en omsättning om 42 302 KSEK med en vinst på 7 371 KSEK.
Resultatet för fjärde kvartalet belastades av bonuslöner för anställda i Techtum om 334 KSEK samt en större affär med lägre marginal. Valuta förändringar under december påver-kade också negativt. Sammantaget så blev vinsten inte helt i paritet med omsättningen.
Året har präglats av pandemin, både gällande efterfrågan på pandemi relaterade produkter och effekter av minskad aktivitet på kliniska och forskningslaboratorier. När det gäller pandemi relaterade produkter så har vi sett en minskning under 2021 av enklare förbruk-ningsprodukter medan försäljningen av PCR-baserade kit ökade under året. Det är ett re-sultat av att vår satsning på diagnostik i Nor-den med nya produkter för patient-nära dia-gnostik sammanföll med behovet av snabba covid testningar på flygplatser och resein-tyg.
PCR-baserade kit för covid kommer fortsatt att generera försäljning då vi reser till länder där pandemin fortfarande pågår. Instrumen-ten är dock i huvudsak avsedda för klinisk diagnostik av virus och bakterier. Vi räknar med att de fortsätter att generera försäljning i framtiden inom andra områden än covid. Jag vill också förtydliga att vi valt att inte mark-nadsföra snabbtester eller personlig skydds-utrustning trots att marknaden expanderade snabbt under en begränsad tid. Den typen av produkter är inte är förenlig med vår dia-gnostik satsning.
Vi ser också positivt på den blygsam ökningen för Techtums produkter för forskning trots att många av våra kunder inte arbetat i labo-ratorierna under långa perioder. Vi ser det som ett bevis på styrkan hos Techtums pro-duktportfölj. Vi fortsätter att expandera sor-timentet med högteknologiska produkter som också ger hög omsättning av förbrukningsva-ror för forskning samt expandera vår diagnos-tiska portfölj.
Techtum har under året förstärkt dess orga-nisation med två personer vilket var nödvän-digt både för att möta den ökade försäljningen samt satsningen på Norden. Bolaget söker fortsatt efter kompetent personal framförallt för diagnostikförsäljning i Norden.
Cybergenes produkter är beroende av klinik besök varför en minskad försäljning inte hade varit förvånande med tanke på restriktioner-na. Det är glädjande att se ett resultat helt i paritet med föregående år. Under den senare delen av året anställdes två personer, en för-säljnings och marknadschef samt en person för utvecklings- och kvalitetsarbete. De stär-ker Cybergene under första kvartalet 2022.
Cybergene har fört diskussioner med ett fler-tal potentiella samarbetspartners under året. Det är primärt samarbeten där Cybergenes plattform möjliggör certifiering men även att produkter marknadsförs genom Cybergenes distributörer. Det förs diskussioner med de av AlphaHelix Technologies distributörer som arbetar med genetisk testning.
Alphahelix Technologies har enbart sålt för-brukningsvaror under året. Det beror delvis på att vi inte avser att satsa vidare på Rob™. Beslutet beror primärt på att komponenter i konstruktionen ofta inte fungerat efter trans-port. Vi använde tillverkarens design av dis-penseringshuvudet för att minska utveckl-ingskostnaden och ett byte av komponenter-na hade inneburit en helt ny konstruktion. Det bedömde vi inte vara försvarbart både ur ett tids- och kostnadsperspektiv.
Techtum har tecknat avtal med Karolinska för BugScreener™ under 2022. Kommande regler innebär att BugScreener™ måste genomgå CE IVDR certifiering för att säljas efter maj, 2024. Det är numera möjligt för koncernen genom Cybergenes plattform.
Vi ser mycket positivt på 2022. Koncernen har genererat resurser som möjliggör expans-ion inom alla affärsområden. Distributions-verksamheten förväntas utvecklas positivt beroende på ökade försäljningsresurser fram-förallt genom de nya produkterna och den planerade etablering i Norden. Vi ser även att forskningsprodukterna har god tillväxtpot-ential även om vi inte tror att tillväxten blir lika snabb inom det området.
Koncernens egna produkter kommer att ut-vecklas positivt under 2022, mycket bero-ende på att vi tillfört Cybergene nödvändiga resurser för att intensifiera marknadsföring och produktutveckling. Marknaden är långt ifrån bearbetad varför potentialen får anses var mycket god. Det finns också goda för-hoppningar att utöka sortimentet genom samarbetsavtal med nordiska diagnostik till-verkare. Det finns bolag som inte har något distributionsnät eller möjlighet att certifiera produkterna. Nya EU direktiv ställer betydligt högre krav på diagnostik bolag som vill certi-fiera sina produkter. Certifieringen är nöd-vändig för att säljas i Europa.
Jag vill passa på att skicka ett stort tack till alla medarbetare som med mod, uthållighet och ett starkt engagemang tagit sig an den utmaning och belastning som koncernens omsättningsökning inneburit. De har varit ute hos kunder helger och julafton för att sup-porta våra kunder. Tack och åter tack!
I Nacka under februari,
Mikael Havsjö Verk-ställande Direktör
MARKNAD OCH UTVECKLING
Koncernen arbetar med både distributions-verksamhet och koncernens egna produkter. Den primära marknaden för distributionen är Norden medan den egna produktionen har en marknad i alla världens länder.
Vi har tidigare meddelat att vi avser att eta-blera lokala försäljningskontor i Norge, Dan-mark och Finland. Initialt så kommer försälj-ningen ske från Sverige. Etableringen i de andra länder sker stegvis, antingen genom anställning av etablerade säljare alternativt genom förvärv av bolag. Vilken strategi vi använder beror helt på de alternativ vi ser i varje land. Historiskt så har AlphaHelix agerat förnuftigt och långsiktigt där lönsamhet varit en nödvändighet. I och med den starka tillväx-ten samt ökat intresse för koncernen så har vi idag bättre möjligheter att expandera koncer-nens distributionsverksamhet.
Cybergene, som tillverkar koncernens egna produkter, står inför ett mycket spännande verksamhetsår. Marknaden växer kontinuer-ligt beroende på två skilda orsaker. Den ena är att vi ser att föräldrarna blir alltmer äldre när de får barn. Det andra är att den ökade NIPT screeningen genererar försäljning av diagnostik för att verifiera screeningen. Vi ser att Cybergenes produkter säljs tillsammans med NIPT i många länder. Där erbjuds kunder gratis verifiering när de köper en NIPT scre-ening. Eftersom Cybergenes QF-PCR teknologi är väsentligt billigare och enklare att använda än konkurrerande tekniker så är potentialen mycket god i de länderna.
Det är främst länder utanför Europa och USA där vi ser den största potentialen. Där finns en snabbt växande övre medelklass som har råd att försäkra att det barn de bär på inte har avvikelse i kromosomerna. Intressant är att länder där abort inte är helt accepterat har hög förbrukning av tester. Vi ser ett ökat in-tresse från Asien inklusive Kina, Mellan-Östern, Syd-Amerika och Afrika.
Den amerikanska marknaden har problem med att provtagningen teoretiskt kan skada ett foster. Kliniker som utför fostervattens-tester måste därför vara högt försäkrade då det legala systemet innebär stora risker för mycket höga anspråkskrav vid skada.
EKONOMI
Koncernen har en god soliditet. Vi har fyllt på kassan under året och koncernen har en bra intjäning. Kassan belastades av ovanligt höga kundfordringarna som ökade från 2 637 KSEK tredje kvartalet till 8 565 KSEK vid årsskiftet. Koncernen har inga kundförluster med kun-derna som har god betalningstid. Bolagets egna finansiella risk har minskat. Den löpande likviditeten är också god. Det ger oss möjlig-heter att växa utan tillskott av externt kapital vilket i sig inte förhindrar att vi är öppna för att använda externt kapital om vi anser att det är rätt väg för koncernen.
AKTIEN
Bolagets aktie har haft relativt volatil kurs under perioden med successivt avtagande medelvärde. Minsta dagshandelsvolym har dock förbättrats kontinuerligt varför det finns förhoppning att se en stabilare kurs i framti-den. Sammantaget gör detta att såväl kurs- som likviditetsrisken minskat. Antalet ägare är har minska något medan antalet större ägare har ökat.
Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har ca 1 300 aktieägare.
Kortnamn: ALPH
ISIN-kod: SE0000885501
Antal aktier: 63 398 901
VERKSAMHETEN
AlphaHelix Molecular Diagnostics AB är mo-derbolag till de helägda bolagen Techtum Lab AB, AlphaHelix Technologies AB och Cyber-gene AB. I moderbolaget finns bolagets paten-terade teknologi avseende superkonvektion samt ett metodpatent för signalmätning. Tek-niken möjliggör identifiering av virus och bakterier snabbare och känsligare än annan teknologi på marknaden. Den operativa rörel-sen ligger i huvudsak i dotterbolagen.
Techtum Lab är sedan över 40 år en etablerad distributör i Sverige och Norden. Bolaget säl-jer utrustning för PCR/QPCR, NGS, diagnostik samt vätskehantering/lagring med tillhö-rande förbrukningsmaterial. Bolaget är också starka inom produkter för biobanker.
AlphaHelix Technologies utvecklar, tillverkar och säljer egna produkter och system via dis-tributörer inom PCR/QPCR-tekniken; baserat bland annat på befintliga patent i moderbola-get.
Cybergene utvecklar, producerar och säljer genetisk fosterdiagnostik samt genetisk miss-falls- och infertilitetsdiagnostik i huvudsak baserad på QF-PCR.
PRODUKTER
Techtum marknadsför via distributionsverk-samhet produkter för PCR/QPCR/NGS forsk-ning och diagnostik med fokus på precision, effektivitet och ekonomi för användarna.
AlphaHelix Technologies utvecklar och säljer ett system för screening av multiresistenta bakterier inom klinisk verksamhet; BugScreener™.
Cybergene tillverkar och säljer CromQuant™, den första kommersiella forsterdiagnostik testen baserat på QF-PCR för detektion av kromosom förändring hos foster.
NÄRSTÅENDE
Inga transaktioner mellan AlphaHelix och närstående har ägt rum som väsentligen kan påverka bolagets resultat och finansiell ställ-ning.
INSYNSPERSONER
Bland registrerade insynspersoner har nedan förändringar i aktieinnehav anmälts sedan årsskiftet.
Insynsperson Aktieinnehav
2021-12-31 2020-12-31
Labkompaniet* 19 873 619 27 831 490
Active Healthtech**
Artur Aira 3 478 936
333 333 3 478 936
0
* Insynspersonerna Mikael Havsjö och Ulrica Karlsson kontrollerar 50% var av rösterna i detta bolag.
** Insynspersonen Artur Aira kontrollerar 100% av rösterna i detta bolag.
NÄSTA RAPPORT
Delårsrapport för Q1 publiceras 2022-04-21.
ÅRSREDOVISNINGEN
Årsredovisningen publiceras 2022-05-03 på Spotlight Stockmarket.
STÄMMA
Årsstämman hålls i bolagets lokaler i Nacka den 24:e maj, 2022. Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2021.
REDOVISNINGSPRINCIPER
Delårsrapporten har upprättats i enlighet med Spotlight Stockmarkets regler. Denna rapport upprättas i enlighet med K3. Likvida medel definieras som kassa och bank minus checkkredit. Rapporten har inte granskats av bolagets revisorer.
Nacka i februari 2022
AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (publ)
Styrelsen
För ytterligare information kontakta:
Mikael Havsjö 070-788 12 08
Resultaträkning i sammandrag - koncern (kSEK)
Q4 2021 Q4 2020 Helår 2021 Helår 2020
Intäkter 12 106 6 237 44 652 23 712
Rörelsekostnader -11 581 -6 495 -38 134 -21 952
Avskrivningar -440 25 -1 261 -211
EBIT 85 -233 5 257 1 549
Finansiella poster -9 -6 -44 -28
EBT 76 -239 5 213 1 521
Skatt 39 -7 -57 -7
Resultat efter skatt 115 -246 5 156 1 514
Balansräkning i sammandrag - koncern (kSEK)
2021-12-31 2020-12-31
Imm. Anläggningstillgångar
Mat. Anläggningstillgångar 9 322
75 93
Fin. Anläggningstillgångar 975 0
Lager 6 619 4 850
Kundfordringar 8 565 3 067
Övriga omsättningstillgångar 645 472
Kassa och bank 5 862 1 420
Summa tillgångar 32 063 9 902
Eget Kapital 22 114 2 999
Avsättningar 1 199 0
Långfristiga skulder 600 900
Kortfristiga skulder 8 150 6 003
Summa eget kapital och skulder 32 063 9 902
Ställda säkerheter
3 400
3 400
Nyckeltal
2021 2020
Soliditet, % 69 30
Antal aktier 63 398 901 52 832 418
Resultat per aktie SEK 0,08 0,03
Medeltal anställda 9 8
Koncernens kassaflödesanalys
2021 2020
Resultat efter finansiella poster 5 213 1 520
Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet
Avskrivningar och nedskrivningar 1 260 211
Realisationsvinst -253 -100
Övriga poster 746 677
Skatt -120 -44
Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 6 846 2 264
Förändring av rörelsekapital
Förändring av varulager -2 035 -1 492
Förändring av fordringar -5 185 338
Förändring av kortfristiga skulder 2 000 730
Kassaflöde från den löpande verksamheten 1 626 1 840
Investeringsverksamheten
Förvärv av immateriella anläggningstillgångar 0 0
Förändringar av långfristiga fordringar 0 0
Försäljning av materiella anläggningstillgångar 300 300
Förändring av långfristig vpr-innehav -175
Förvärv av verksamhet -4 465 0
Kassaflöde från investeringsverksamheten -4 340 300
Finansieringsverksamheten
Nyemission 8 100 0
Emissionskostnader -644 0
Förändring av checkkredit 0 -2 207
Upptagna lån 0 1 200
Amorteringar av lån -300 -125
Kassaflöde från finansieringsverksamheten 7 156 - 1 132
Årets kassaflöde 4 472 1 008
Likvida medel vid årets början 1 420 412
Likvida medel vid årets slut 5 862 1 420
Resultaträkning i sammandrag - Moderbolaget (kSEK)
Q4 2021 Q4 2020 Helår 2021 Helår 2020
Intäkter 75 50 250 200
Rörelsekostnader -117 -48 -713 -971
Avskrivningar
EBIT -42 2 -463 -771
Finansiella poster
EBT -42 2 -463 0
Koncernbidrag 6 649 2 260 6 649 2 260
Skatt 6 -167 -
Resultat efter skatt 6 613 2 262 6 019 1 489
Balansräkning i sammandrag - Moderbolaget (kSEK)
2021-12-31 2020-12-31
Immat.anläggningstillgångar 0 0
Mat. Anläggningstillgångar
Fin. Anläggningstillgångar 20 020 6 993
Kundfordringar
Övriga omsättningstillgångar 8 025 1 342
Kassa och bank 410 106
Summa tillgångar 28 455 8 441
Eget Kapital 28 203 8 225
Långfristiga skulder
Kortfristiga skulder 252 216
Summa eget kapital och skul-der 28 455 8 441
Nyckeltal
2021 2020
Soliditet, % 99 97
Antal aktier 63 398 901 52 832 418
Resultat per aktie SEK 0,10 0,03
Denna information är sådan information som AlphaHelix Molecular Diagnostics AB(publ.) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17:e februari 2022.