Bokslutskommuniké 01 januari – 31 december 2021
Koncernen sammanfattning perioden oktober – december 2021
- Nettoomsättningen uppgick till 13 430 (9 976) Tkr
- Rörelseresultat på EBITDA-nivå uppgick till 4 154 (652) Tkr
- EBITDA-marginal uppgick till 30,9 (6,5) %
- Rörelseresultat på EBIT-nivå uppgick till 3 598 (-31) Tkr
- EBIT-marginal uppgick till 26,8 (-0,3) %
- Periodens resultat uppgick till 3 539 (-45) Tkr
- Periodens resultat per aktie uppgick till 0,9 (0,0) kr
Koncernen sammanfattning perioden januari – december 2021
- Nettoomsättningen uppgick till 33 733 (34 574) Tkr
- Rörelseresultat på EBITDA-nivå uppgick till 2 803 (3 049) Tkr
- EBITDA-marginal uppgick till 8,3 (8,8) %
- Rörelseresultat på EBIT-nivå uppgick till 829 (318) Tkr
- EBIT-marginal uppgick till 2,5 (0,9) %
- Periodens resultat uppgick till 740 (280) Tkr
- Periodens resultat per aktie uppgick till 0,2 (0,1) kr
- Eget kapital per aktie uppgick till 5,3 (5,1) kr
VD har ordet
Julens firande med covidanpassade samkväm är till ända, nyårsklockorna klingar sakta av och vi på Gomero stänger böckerna för 2021 och tar oss an ett nytt år i ödmjukhetens och förhoppningens tecken.
Vi presenterar ett fjärde kvartal med god tillväxt, gott resultat och en gynnsam produktmix.
Den svenska marknaden levererar enligt plan. Internationellt passerade vi en viktig milstolpe på den tyska marknaden och har kommit i gång med volymleveranser under kvartalet. Vi tog dessutom ett viktigt steg i vår kommersiella strategi genom att knyta till oss en återförsäljare i UK.
Kort sagt, vi har, trots pandemi, fortsatt att leverera enligt plan på samtliga marknader förutom i Australien som varit mer eller mindre stängt.
Fyra kvartal i korthet
Vi stänger det fjärde kvartalet med en nettoomsättning på 13 430 (9 976) Tkr, dvs en förbättring med 35% jämfört med föregående år. Resultatet på EBITDA-nivå blev 4 154 (652) Tkr, en ökning med över 530% jämfört med föregående år. Ökningen på EBITDA är främst hänförbar till en god produktmix men även intäkter av engångskaraktär (utbetalt stöd för arbetstidsförkortning på en miljon kronor) har påverkat under perioden.
Jag är glad att kunna konstatera att siffrorna för fjärde kvartalet speglar ett kvartal där vi i huvudsak kunnat arbeta utan restriktioner med möjlighet att träffa kunder vilket direkt gett positiv effekt. Vi ser förbättringar inom alla stora affärsområden och en bra balans mellan värde och volym.
För perioden 1 januari – 31 december blev nettoomsättningen 33 733 (34 574) Tkr och resultatet på EBITDA-nivå blev 2 803 (3 049) Tkr, dvs i paritet med föregående år. Efter rådande omständigheter bra siffror och ett bevis på att vi bedriver en hållbar och lönsam affär.
Digitala säljmöten i fokus
Året har präglats av digitala möten och vi har lärt oss nya sätt kommunicera med både befintliga och nya kunder. Vårt kunderbjudande kring prediktivt underhåll tas emot väl och gör oss alltmer till en viktig strategisk partner.
På svenska marknaden flyttar vi kontinuerligt fram vår position genom en bred bearbetning av både befintliga och potentiella kunder. Några kunder har under pandemin drivit färre projekt än beräknat men det kompenseras av andra med mer aktivitet. Vi har indikationer på att antalet projekt kommer att öka under 2022.
I övriga Norden har svårigheten att träffas fysiskt varit hämmande för bearbetning av nya kunder men under fjärde kvartalet lättade det och speciellt Norge har kommit i gång bra.
Tyska marknaden har utvecklats väl med flera nya kunder med stor potential de kommande åren. Under året tecknades bland annat ramavtal med Deutsche Bahn.
Australien har varit i ”lock down” under hela 2021, men vi räknar med att kunna vara igång igen under våren.
I vårt arbete med att etablera oss på nya marknader har vi tecknat ett återförsäljaravtal med det brittiska ingenjörsföretaget Cairn Cross. Den brittiska marknaden står, liksom resten av världen, inför omfattande investeringar i smarta elnät som gör det möjligt att klara en ökad elektrifiering. Marknaden är stor och liknar i flera avseenden Sverige och Tyskland.
Kundnära hållbar utveckling
Produktutvecklingen har under året har fokuserats hållbarhet, säkerhet och användarvänlighet. Inom dessa tre områden har vi jobbat nära våra kunder för att möta nya kundkrav och vara redo för kommande krav.
Resultatet av vårt arbete syns kanske tydligast i uppdateringen av SIPP web och SIPP app. Men det som användaren ser är bara en liten del av de förändringar som skett under året.
Vi har lagt mycket resurser på vidareutveckling av vår IoT-plattform, där vi flyttat fokus från miljösäkrad tranformatorgrop till hela stationen och uppkoppling av nya sensorer. Detta skapar ytterligare värde för våra kunder och möjliggör prediktivt underhåll för hela stationen.
Goda utsikter framåt
Om vi tittar framåt förväntar vi oss fortsatt god aktivitet i Norden och Tyskland samt att Australien öppnar upp under våren. Vi fortsätter vår etableringsprocess i UK och räknar med att tillsammans med vår nya partner göra ett antal pilotinstallationer under året.
Vi planerar för att förstärka både sälj och marknad under 2022 för att öka aktivitet och närvaro både i Sverige och internationellt.
Nu med alla duktiga kollegor tillbaka på kontoret, ser jag än mer fram emot att arbeta vidare mot uppsatta mål.
Jan-Eric Nilsson
Verkställande Direktör
Väsentliga händelser under fjärde kvartalet
- I slutet av oktober tecknar Gomero nytt återförsäljaravtal med Cairn Cross för större satsning i Storbritannien.
- I mitten på november förvärvar finanschefen Nils Lindgren 6 190 aktier, styrelseledamot och grundaren Fredrik Östbye 5 000 aktier och tekniska chefen Malin Giselsson 1 000 aktier, för 16,3 SEK/aktien, affärer på totalt 0,2 mkr.
- Tysk myndighet för byggteknik ger Gomero Group AB (publ) ett 5-årigt utökat tekniskt godkännande för att gälla samtliga stationära modeller av SIPP. DIBt (Deutsches Institut für Bautechnik) besitter teknisk expertis och erfarenhet inom forskning, industri och offentlig förvaltning. Myndigheten har samarbete och dialog med partner och experter - på nationell, europeisk och internationell nivå
- Gomero Group AB har via sina tyska partner Karberg & Hennemann erhållit en order för installation av kontrollutrustningen SIPP. Beställare är Avacon Netz GmbH, ett dotterbolag till E.ON och ett av de största regionala energiförsörjningsföretagen i Tyskland. Ordern är värd cirka 2 mkr och har föregåtts av en omfattande utvärdering av såväl Avacon som Bayernwerk (bägge dotterbolag till E.ON i Tyskland) som genomförts under 2021.
- Valberedning i Gomero Group AB (publ) inför årsstämma 2022 utses och består av : Jan-Eric Nilsson, som företrädare för Resight AB, Fredrik Östbye, som företrädare för Black&White Ventures AB, Pontus Ottosson, som företrädare för Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola samt de mindre aktieägarna. Valberedningens ordförande är Pontus Ottosson.
- I december får Gomero en order på cirka 2 mkr avseende SIPP kontrollutrustning från Deutsche Bahn. Detta är den största ordern hittills under ramavtalet som tecknades i maj 2021.
- I mitten på december flaggar Chalmersstiftelsen att de kommer göra en koncernintern transaktion, av sina aktier i Gomero, till sitt helägda dotterbolag Chalmers Venture AB. Bakgrunden är att de internt önskar få en tydlighet i att Chalmers Ventures verksamhet, även fortsätter att utveckla och bygga bolag även efter en notering.
Väsentliga händelser efter periodens utgång
- I januari så verifierar en oberoende australisk myndighet SIPP:s noggrannhet. I en rapport utförd av det NATA-ackrediterade ChemCentre i Perth verifieras och valideras att Gomeros kontrollutrustning SIPP har noggrannheten och kapaciteten att detektera mineralolja och esterolja ner till 1 PPM.
- Ingen av de 166 000 teckningsoptioner som fanns utstående i Bolaget med rätten att teckna en ny aktie om 35 SEK nyttjas under teckningsperioden 1 januari 2022 till 31 januari 2022.
Påverkan från covid-19
Vi följer fortsatt Folkhälsomyndigetens rekommendationer och börjar fr o m den 9 februari återgå till att arbeta i allt större utsträckning på kontoret. Vi planerar för att träffa kunder fysiskt igen, både i Sverige och internationellt. Efter närmare två år med restriktioner är det tydligt att våra kunder uppskattar, i lika stor utsträckning som vi, att kunna träffas fysiskt igen. Vi kommer givetvis att fortsätta ha en hel del möten digitalt men ser fram emot att under 2022 kunna besöka både nya och befintliga kunder igen.
I november fick vi beslut och utbetalning från Tillväxtverket angående vår ansökan om stöd för arbetstidsförkortning för första halvåret 2021 och erhöll en ersättning på 1 044 Tkr.
Nettoomsättning och resultatutveckling
Nettoomsättningen under fjärde kvartalet uppgick till 13 430 (9 976) Tkr.
Rörelseresultatet på EBITDA-nivå stärktes under samma period till 4 154 (652) Tkr, en EBITDA-marginal om 30,9%. Rörelseresultatet på EBIT-nivå ökade till 3 598 (-31) Tkr, en EBIT-marginal om 26,8%. Finansnettot uppgick under kvartalet till -11 (-7) Tkr. Periodens resultat förbättrades till 3 539 (-45) Tkr.
För perioden januari – december uppgick koncernens nettoomsättning till 33 733 (34 574) Tkr.
EBITDA-resultatet uppgick under samma period till 2 803 (3 049) Tkr och EBIT-resultatet uppgick till 820 (318) Tkr. Finansnettot uppgick till -41 (-31) Tkr och periodens resultat uppgick till 740 (280) Tkr.
Finansiell ställning
Koncernens egna kapital ökade under året och uppgick vid periodens slut till 20 842 (20 103) Tkr och soliditeten minskade till 69 (71) %.
Koncernens räntebärande skulder uppgick till 0 (0) Tkr och vid periodens slut var koncernens nettokassa 10 763 (10 019) Tkr.
Likviditet
För det fjärde kvartalet ökade kassaflödet från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital till 4 563 (569) Tkr. Inklusive förändringar i rörelsekapital var kassaflödet från den löpande verksamheten 5 664 (2 252) Tkr, tack vare det förbättrade resultatet och bra balans i förändring av rörelsekapital.
Under perioden januari – december var kassaflödet från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital 3 187 (2 838) Tkr.
Inklusive förändringar i rörelsekapital uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till 2 950 (5 929) Tkr. Detta som en följd av att under föregående period så var förändringen i rörelsekapital starkt positiv och under perioden januari – december 2021 har den varit mer balanserad.
Vid periodens slut uppgick koncernens likvida medel till 10 763 (10 019) Tkr och inklusive checkräkningskredit uppgick koncernens tillgängliga likviditet till 14 763 (14 019) Tkr.
Investeringar och avskrivningar
Under fjärde kvartalet uppgick investeringarna till 885 (383) Tkr. Under kvartalet har materiella anläggningstillgångar avyttrats för 0 (0) Tkr.
Avskrivningar uppgick under samma tid till 556 (683) Tkr, varav 48 (38) Tkr avser materiella tillgångar, 469 (495) Tkr avser balanserade utgifter för utvecklingsarbete och 39 (150) Tkr avser avskrivning på goodwill.
Under perioden januari – december uppgick investeringarna till 2 206 (1 566) Tkr. Periodens investeringar avser i huvudsak vidareutveckling av befintliga tjänster och produkter för att möta framtida krav och behov från marknaden avseende säker informationsbehandling i en uppkopplad miljö. Under perioden har materiella anläggningstillgångar avyttrats för 0 (430) Tkr.
Avskrivningar uppgick under samma period till 1 974 (2 731) Tkr, varav 176 (134) Tkr avser materiella tillgångar, 1 553 (1 955) Tkr avser balanserade utgifter för utvecklingsarbete och 245 (602) Tkr avser avskrivning på goodwill.
Moderbolaget
Verksamheten består i att driva koncernövergripande frågor samt att äga aktier i dotterbolag.
För fjärde kvartalet uppgick nettoomsättningen till 893 (1 023) Tkr. Rörelseresultatet på EBIT-nivå uppgick till 238 (290) Tkr och kvartalets resultat uppgick till 1 228 (1 175) Tkr.
För perioden januari – december uppgick nettoomsättningen till 2 459 (2 648) Tkr. Rörelseresultatet uppgick till 11 (0) Tkr och periodens resultat uppgick till 1 000 (885) Tkr.
Moderbolagets egna kapital uppgick vid periodens slut till 29 373 (29 373) Tkr.
Soliditeten uppgick till 99 (98) %.
Moderbolagets likvida medel uppgick vid periodens slut till 4 669 (4 702) Tkr.
Aktien
Antal utestående aktier vid periodens slut uppgick till 3 942 000 (3 942 000)
Aktiekapitalet uppgår till 19 710 000 kr. Kvotvärde 5 kr per aktie.
Aktien är listad på Spotlight Stockmarket sedan 11 juni 2018.
Utdelning
Styrelsen föreslår att ingen utdelning ska lämnas för verksamhetsåret 2020.
Redovisningsprinciper
Gomero Group koncernen tillämpar årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).
Revisor
Delårsrapporten har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.
Finansiell kalender
Bokslutskommuniké 2021 Q4 onsdag 23 februari 2022
Delårsrapport januari – mars Q1 torsdag 19 maj 2022
Årsstämma AGM torsdag 19 maj 2022
Delårsrapport januari – juni Q2 torsdag 25 augusti 2022
Delårsrapport januari – september Q3 onsdag 9 november 2022
Bokslutskommuniké 2022 Q4 onsdag 22 februari 2023
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jan-Eric Nilsson, VD telefon +46 (0) 73 519 10 11 E-post: [email protected]
Nils Lindgren, CFO telefon +46 (0) 722 03 19 49 E-post: [email protected]
Denna information är sådan information som Gomero Group AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 23 februari 2022 kl. 08.30.
Göteborg februari 2022
Styrelsen
Gomero Group AB (publ)
Allmänt om verksamheten
Gomero Group AB (publ) är ett bolag som erbjuder innovativa lösningar till kunder inom energisektorn för långsiktig hållbar ekonomisk tillväxt genom utveckling av system och tjänster för prediktivt underhåll – ett område med en mycket stark global tillväxt. Med Gomeros uppkopplade produkter, sensorer, AI och dataanalys ser vi till att underhållsarbetet kan utföras optimalt och med en ökad grad av automatisering.
Gomeros SaaS-baserade processtöd, IoT och en ökad digitalisering gör det möjligt att arbeta effektivt med autonoma, uppkopplade enheter – exempelvis på transformatorstationer och ställverk. För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta med ett behovsstyrt underhåll. Det skapar också bättre förutsättningar för en ökad elektrifiering och ett effektivt miljö- och hållbarhetsarbete. Bland Gomeros kunder finns Ellevio, Vattenfall, Skagerak Energi, Fingrid och Deutsche Bahn.
Gomero Group AB (publ) – koncernen, med säte i Göteborg, består av två helägda dotterbolag, Gomero Nordic AB och Gomero Pty. Ltd.