Bergsstaten beviljar bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Levi K nr 1 i Vilhelmina kommun i Västerbottens län
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Bergsstaten beviljar bearbetningskoncession enligt minerallagen för området Levi K nr 1 i Vilhelmina kommun i Västerbottens län

Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") har som tidigare meddelats via dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB ansökt om bearbetningskoncessioner för fyndigheterna Stekenjokk K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten och Strömsunds kommun i Jämtland, samt Levi K nr 1 beläget i Vilhelmina kommun i Västerbotten. Länsstyrelsen i Västerbotten krävde 2019 att ett Natura 2000-tillstånd för gruvverksamhet skulle vara på plats innan slutlig bedömning av sökta bearbetningskoncessioner kunde ske. I november 2022 erhöll Vilhelmina Mineral slutligt fastställt Natura 2000-tillstånd. Bergsstaten återförvisade slutligen ärendet till Länsstyrelsen i Västerbotten under våren 2024. Länsstyrelsen i Västerbotten valde då att skicka ärendet och på ny remiss till Vilhelmina kommun, Sametinget och bägge de berörda samebyarna Voernese sameby i Jämtland och Vilhelmina Södra sameby i Västerbotten som samtliga inkommit med svar. Även Bolaget har yttrat sig. Länsstyrelsen i Västerbotten meddelade i augusti att de tillstyrker att Bergsstaten godkänner bägge sökta bearbetningskoncessioner Stekenjokk K nr 1 och Levi K nr 1. Den andra berörda länsstyrelsen i Jämtland har redan 2019 tillstyrkt bearbetningskoncession för den sydliga mineralisering Stekenjokk K nr 1 som är lokaliserad på bägge sidor om länsgränsen mellan Jämtland och Västerbotten. Bergsstaten har nu beslutat att bevilja bearbetningskoncession för Levi med en giltighetstid av 25 år. Baserat på den mineraltillgång som finns i Levi bedömer Bolaget att det finns underlag för ytterligare upp till sju års gruvdrift i Bolagets planerade gruvverksamhet i norska Joma. Vad gäller ansökan om bearbetningskoncession för Stekenjokk avslår dock Bergsstaten Bolagets ansökan med hänvisning till att mineraliseringen anses för lite undersökt och att den s k malmbevisningen därför ej kan godkännas. Bolaget anser dock att Bergsstaten redan tidigare godkänt malmbevisning för Stekenjokk och att denna del av förvaltningsrättsliga principer ej kan ändras. Denna uppfattning bygger bl a på rättsutlåtande från av sveriges ledande experter inom förvaltningsrätt. Bolaget avser därför sannolikt att överklaga denna del av Bergsstatens beslut.

Som tidigare meddelats avslog Bergsstaten Bolagets ursprungliga ansökan om bearbetningskoncession med hänvisning till konflikt med rennäringen om markanvändningen. När regeringen 2017 återförvisade ärendet till Bergsstaten för ny bedömning skedde detta efter att Bolaget hade justerat ansökan till att endast omfatta säsongsbrytning vintertid då renar vanligtvis ej finns i området. 2019 tillstyrkte Länsstyrelsen i Jämtlands län bolagets ansökan i enlighet med denna justering och 2022 beviljades Natura 2000-tillstånd för den planerade verksamheten. Efter att även Länsstyrelsen i Västerbottens län i augusti tillstyrkte ansökan har nu även Bergsstaten beslutat godkänna den sökta koncessionen för Levi K nr 1 vilket innebär rätt till utvinning och tillgodogörande av koppar, zink, bly, guld och silver. Bearbetningskoncessionens giltighetstid ät 25 är från och med den dag då beslutet vinner laga kraft. Beslutet är även förenat med följande villkor.

  1. Gruvverksamhet i form av brytning, hantering av lagrad malm ovan jord samt borttransport av utbruten malm får endast ske vintertid under perioden från och med november till och med april varje år.
  2. Samebyn ska under april varje år ha möjlighet att stoppa hela eller delar av verksamheten när renskötsel bedrivs i området
  3. Bolaget ska årligen i god tid samråda med berörda samebyar inför uppstart och avslut av verksamhetsperioden, samt samråda med berörda samebyar varje år för att diskutera försiktighetsåtgärder som ska vidtas för att minska stötningar på rennäringen under april månad

Bergsstaten har däremot avslagit Bolaget ansökan avseende Stekenjokk, trots att myndigheten konstaterar att det inte föreligger hinder mot att bevilja ansökan med utgångspunkt från den bedömning som har gjorts i fråga om arronderingsförhållandena, fyndighetens art samt hushållnings-bestämmelserna i miljöbalken. Skälet till avslaget är att Bolaget enligt Bergsstaten inte har visat att fyndigheten sannolikt kan tillgodogöras ekonomiskt - s k malmbevisning. Bolaget har dock Bergsstaten redan tidigare beslutat godkänna malmbevisningen för Stekenjokk och att detta stöds av rättsutlåtande från en av Sveriges ledande experter inom förvaltningsrätt professor Olle Lundin - se bilaga1.

"Beslut om godkänd koncession för Levi är ett mycket viktigt steg på väg mot gruvetablering av vårt koppar- och zinkprojekt Joma och Stekenjokk-Levi där Levi skapar förutsättningar för upp till ytterligare sju års gruvdrift i Joma. Tillsammans med mineraltillgångar i norska Joma och Gjersvik har vi därmed mineraltillgångar för minst 15 års gruvdrift. Med detta beslut på plats kan vi nu påbörja arbetet med ansökan om miljötillstånd även i Sverige.  Avslagsbeslutet för Stekenjokk är dock mycket förvånande. Utöver att malmbevisningen bör anses visa att fyndigheten kan tillgodogöras ekonomiskt, strider avslagsbeslutet mot förvaltningsrättsliga principer. Bergsstaten har redan tidigare godkänd samma malmbevisning. Det finns inget utrymme för myndigheten att i detta skede ändra sin bedömning i denna fråga. Avslagsbeslutet kommer därför att överklagas och vi känner oss förhållandevis trygga med att beslutet kommer att ändras" säger Peter Hjorth, VD i Bluelake Mineral och dotterbolaget Vilhelmina Mineral.

Offentliggörande av information

Denna information är sådan information som Bluelake Mineral AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 17 oktober 2024 klockan 13.20 CEST.

Ytterligare information

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25

Email: [email protected]

Information om Bolaget

Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.

Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).

Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.

Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.

Bifogade filer

Nyheter om Bluelake Mineral

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Om aktien Bluelake Mineral

Senaste nytt