Bättre finansiell hälsa trots tuffa tider – kvinnor ökar mest
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Bättre finansiell hälsa trots tuffa tider – kvinnor ökar mest

Det ekonomiska läget har fått fler att bry sig om sin ekonomi – och nu ökar den finansiella hälsan bland svenskarna. Mest ökar den bland kvinnor. Bland personer i fyrtioårsåldern backar dock den finansiella hälsan. Det visar en rapport från Swedbank.

Index för finansiell hälsa mäter människors förmåga och kunskap om privatekonomi. I januari 2023 hade 76 procent av svenskarna god eller stark finansiell hälsa, i år är andelen 80 procent. 

– Även om det är ekonomiskt utmanande tider så är det positivt att många blivit mer insatta i sin privatekonomi. Det ekonomiska läget verkar framför allt ha skapat en större medvetenhet om vikten av försäkringar. Det är den främsta förklaringen till att den finansiella hälsan ökat, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Sparande, förmåga att hantera sina lån, balans mellan inkomster och utgifter och kunskapsnivå är kvar på ungefär samma nivå som förra året.

Äldre har bäst finansiell hälsa
77 procent av kvinnorna är finansiellt hälsosamma jämfört med 71 procent för ett år sedan. Bland män är den finansiella hälsan 83 procent.

– Med kontroll på ekonomin ökar förutsättningarna för ett tryggt och självständigt liv. Därför är det positivt att kvinnors finansiella hälsa ökar, även om det fortfarande är lite kvar till männens nivå, säger Madelén Falkenhäll.

Bäst finansiell hälsa har dock de som är 60 år och uppåt. Många äldre har hunnit bygga en trygg privatekonomi med sparande och försäkringar, och är dessutom skuldfria. 

Kostnadsökningarna känns för 40-åringarna och ensamstående föräldrar
Bland 40-49 åringarna har den finansiella hälsan dock försvagats. 

– I fyrtioårsåldern kan de ekonomiska marginalerna vara mindre. Många har hemmaboende barn vilket kan innebära större utgifter, samtidigt som man eventuellt har högre boendekostnader. Äger man sitt boende kan också räntehöjningarna påverkat den här gruppen mer än andra, säger Madelén Falkenhäll. 

En annan grupp som har det tufft är ensamstående föräldrar. 54 procent av dem har behövt ta av sitt sparande till löpande utgifter det senaste halvåret. 18 procent har lånat för att täcka sina utgifter.

Privatekonomin påverkar hur man mår
Av de som har en bra finansiell hälsa uppger 57 procent att de mår bra eller väldigt bra. Bland de som har en sårbar eller ansträngd finansiell hälsa är det bara 27 procent som mår bra eller väldigt bra. 22 procent mår dåligt eller väldigt dåligt.

– Privatekonomin påverkar hur man mår i övrigt. De som känner att de inte har kontroll över sin ekonomi mår sämre och är oftare ledsna och deprimerade, säger Madelén Falkenhäll.

För mer information:    
Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom, tfn 076-790 16 38
Charlotte Nilsson, presskommunikatör, tfn 076-534 66 12
www.swedbank.se/privatekonomi
www.swedbank.se/livet
www.swedbank-aktiellt.se/blogg/falkenhall/

Bifogade filer

Index för finansiell hälsa 2024https://mb.cision.com/Main/67/3944743/2664628.pdf
Bättre finansiell hälsa trots tuffa tiderhttps://mb.cision.com/Public/67/3944743/8f94d3767f94240e.pdf

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Om aktien Swedbank

Senaste nytt