Backkameror finns nu på svenska tåg - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Backkameror finns nu på svenska tåg

Bibehållen trafiksäkerhet med mindre resurser – samtidigt som olyckor med dödlig utgång kan undvikas. Det är resultatet när en nyutvecklad backkamera för tåg lanserats på marknaden av svenska Railway Metrics and Dynamics.

Backkameror har funnits länge i personbilar. Men på järnvägen har de under lång tid lyst med sin frånvaro, då backkameror i långa tåg kräver tekniskt mer avancerade lösningar än i en bil. Samtidigt är behovet av sådan teknik stort. Inte minst eftersom det inträffat flera dödsolyckor för oskyddade signalgivare, vilka ibland står på utvändiga trappsteg längst bak på ett tåg och håller uppsyn bakåt. Därför utvecklade det svenska bolaget Railway Metrics and Dynamics – som en del av bolagets systemplattform för realtidsövervakning av järnväg och järnvägsfordon – en trådlös och magnetmonterad backkamera för tåg.

 

Köpt av flera svenska järnvägsoperatörer

Produktionen av Railway Metrics and Dynamics backkamera initierades under slutet av kvartal tre 2023. Redan innan årets slut har flera svenska järnvägsoperatörer köpt in kameror. En sådan aktör är växlings- och terminaltjänst-bolaget Väte Rail.

 

– Med dessa backkameror ser vi möjligheten att bibehålla en hög trafiksäkerhet, samtidigt som vi sparar resurser. Vi håller på att testa kamerorna, och det ser lovande ut. Backkameror är teknik för framtiden, ju mer det används och testas desto mer etablerat kommer det bli, säger Jan G Forslund, vd på Väte Rail.

 

Testar i Trelleborg

Initialt testar Väte Rail att använda de inköpta backkamerorna i Trelleborg, där bolaget lastar och lossar färjor med cirka 600 meter långa tågsätt. Processen sker i etapper, där tåget ömsom backas till och ömsom körs framåt, för att på så sätt kunna lasta och lossa alla vagnar som står på olika spår i färjan. Utan backkamera behövs en person som står intill färjan och fjärrstyr tåget – och som sköter allt egentligt arbete med körning och växling – samt en som sitter i loket enbart för att vara förarens ögon i andra riktningen. Genom att använda en backkamera räcker det med en person.

 

– Med en backkamera så frigörs växlingspersonal till andra, mer kvalificerade uppgifter. Att ersätta tråkiga arbetsuppgifter med en kamera vinner alla på, säger Jan G Forslund.

Bifogade filer

Nyheter om Railway Metrics & Dynamics

Läses av andra just nu

Om aktien Railway Metrics & Dynamics

Senaste nytt