Aktias chefsekonom: Även om ekonomin går trögt, köper finländarna aktier och fonder som tidigare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Aktias chefsekonom: Även om ekonomin går trögt, köper finländarna aktier och fonder som tidigare

Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
22.11.2023 kl. 8.00

Aktias chefsekonom: Även om ekonomin går trögt, köper finländarna aktier och fonder som tidigare

Den ekonomiska osäkerheten, den höga inflationen och de stigande räntorna har inte dämpat finländarnas placeringsvilja. Enligt Aktias chefsekonom Lasse Corin har historien lärt oss att de bästa placeringarna görs i svåra tider, och lärdomen verkar ha gått hem.

Löntagarnas köpkraft har försämrats kraftigt i takt med att inflationen tilltagit, men trots det har hushållens sparkvot blivit positiv i år. Vändningen beror på både ökade inkomster och en långsammare konsumtionstillväxt. Enligt Lasse Corin ökar den ekonomiska osäkerheten viljan att spara.

”Det är naturligt att hushållen sparar mer när den ekonomiska osäkerheten är stor. Så var fallet under bankkrisen på 1990-talet, finanskrisen 2008 och coronakrisen.”

Åtgång på fondplaceringar och aktier

Hushållen har fortsatt att placera i fonder exceptionellt livligt under hela 2023. Sedan 2010 har nettoteckningarna av fonder bara varit större en gång, och det var 2021. I slutet av september 2023 överskred värdet av hushållens alla fondplaceringar 32 miljarder euro.

”Intresset för att spara i fonder är uppenbart, eftersom tidpunkten för att spara i konsumentförtroendeenkäterna inte har bedömts vara lika dålig som nu sedan 1990-talet”, påpekar Corin.

Helsingforsbörsen har utvecklats svagt under 2023 och utvecklingen av det allmänna indexet har varit klart sämre än i Europa och USA. Trots marknadsfluktuationen har finländarna placerat aktivt.

”Under 2023 har antalet aktieplacerare ökat med över 26 000, och i juli ägde över 995 000 finländare börsaktier. Under januari–juni i år var skillnaden mellan de aktier som finländska hushåll sålde och köpte cirka 600 miljoner euro, vilket innebär att fler aktier köptes än såldes”, säger Corin.

Finländarna föredrar finländskt, också i sina aktieköp

Det påfallande med aktieplacering i Finland är den höga graden av inhemska aktier. Nästan 90 procent av värdet på aktieinnehaven kommer från aktier på den inhemska börsen.

”Bolagen på Helsingforsbörsen representerar dock endast 0,3 procent av alla börsbolag i världen. Genom att enbart fokusera på inhemska aktier kan placerare missa intressanta företag, för att inte tala om diversifieringsfördelar. Siffrorna talar också för utländska placeringar: På Helsingforsbörsen finns 195 bolag noterade, medan det globalt sett finns nästan 65 000 börsnoterade bolag”, konstaterar Corin.

Det finns också en tydlig branschkoncentrationsrisk på den inhemska börsen. 20 procent av marknadsvärdet för bolagen i Helsingforsbörsens HEX25-index kommer från banker och försäkringsbolag då andelen av dem globalt är betydligt mindre.

Ändringen i räntenivån minskade drastiskt efterfrågan på placeringsbostäder

Placeringsbostäder har blivit en konkret del av finländarnas placeringsförmögenhet. De senaste åren har inte varit lätta för bostadsplacerare, för bostadshandeln har stagnerat, och kostnaderna för underhåll av fastigheterna har ökat. Hyrorna har stigit måttligt och följaktligen har placerarna inte kunnat kompensera för de ökade underhållskostnaderna med höjda hyror. Enligt Corin togs det ca 40 procent färre lån för placeringsbostäder i början av året jämfört med 2022.

”Det är vanligare att använda lånade pengar vid bostadsplacering jämfört med andra placeringssätt, vilket innebär att räntehöjningarna belastar bostadsplacerare betydligt mer. Det är delvis också därför som osäkerheten syns tydligast i bostadsplacering.”

Det gäller att placera också under sämre tider

Historien har lärt oss att de bästa placeringarna görs under svåra tider, då till exempel aktiepriserna är låga. Enligt Corin är det bra för alla placerare att komma ihåg det då placeringsmarknaden lyser rött.

”Aktieplacering är långsiktig verksamhet och det är oerhört viktigt att placera under både bättre och sämre tider. Enskilda fluktuationer på marknaden borde inte påverka den långsiktiga placeringsplanen.”

Mer information:


Lasse Corin, chefsekonom, tfn 040 8080 635, lasse.corin(at)aktia.fi

Anne-Mari Smolander, kommunikationschef, tfn 050 563 9496, anne-mari.smolander(at)aktia.fi

Aktia är en finländsk kapitalförvaltare, bank och livförsäkrare som har skapat välstånd och välfärd generation efter generation redan under 200 års tid. Vi tillhandahåller våra kunder digitala tjänster i ett flertal kanaler och ger personlig service på våra verksamhetsställen i huvudstadsregionen samt i Åbo-, Tammerfors-, Vasa- och Uleåborgsregionerna. Vår prisbelönta kapitalförvaltnings fonder säljs även internationellt. Vi sysselsätter cirka 860 personer på olika håll i Finland. Aktias förvaltade kundmedel (AuM) 30.9.2023 uppgick till 13,3 miljarder euro och balansomslutningen till 11,9 miljarder euro. Aktias aktie noteras på Nasdaq Helsinki Oy (AKTIA). aktia.com

Bilaga


Bifogade filer

Nyheter om Aktia Bank

Läses av andra just nu

Om aktien Aktia Bank

Senaste nytt