ABB Robotics utser T-Robotics och Mbodi till vinnare av AI Startup Challenge
- Startupföretagen T-Robotics och Mbodi har valts ut för samarbete om dialogrobotar och robotlösningar för adaptiv inlärning
- Båda vinnarna har valts ut bland över 100 globala pionjärer inom nästa generations automationsteknik
- Genom att arbeta tillsammans med T-Robotics och Mbodi kan ABB Robotics göra robotarna mer autonoma, intuitiva, adaptiva och effektiva
ABB Robotics har idag utsett T-Robotics och Mbodi till vinnare av 2024 års ABB Robotics AI Startup Challenge, vilket utgör en betydande milstolpe inom lösningar för industriell artificiell intelligens för industrirobotar. Startuppionjärerna har valts ut bland över 100 globala företagsansökningar och kommer att transformera hur industrirobotar förstår, lär sig och anpassar sig efter komplexa tillverkningsmiljöer genom banbrytande lösningar för artificiell intelligens.
”Dagens utmaningar inom tillverkning kräver lösningar som kombinerar enkelhet med sofistikerade AI-funktioner”, säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. ”T-Robotics och Mbodi har uppvisat nyskapande innovationer och genom att samarbeta med båda företagen kan vi påskynda utvecklingen av mer intuitiva, anpassningsbara och lättanvända robotlösningar som gör företagen effektivare, flexiblare och mer motståndskraftiga.”
T-Robotics har utvecklat nyskapande fysiska AI-modeller som innebär att operatörer kan programmera robotar genom naturlig dialog samtidigt som man upprätthåller precisionen genom industrispecifika kompetensmodeller. Den innovativa strategin minskar programmeringstiden avsevärt samtidigt som den säkerställer optimala prestanda i ett antal olika tillverkningsscenarier.
”Konvergensen mellan robotik och fysisk AI kommer att transformera hur tillverkning bedrivs”, säger Asad Tirmizi, grundare av T-Robotics. ”Vi är glada över att samarbeta med ABB och bana väg för övergången mot en framtid där robotar blir intelligenta assistenter som hjälper oss att tillverka bättre.”
Mbodis AI-plattform ger möjligheter till utveckling av färdigheter i realtid, vilket gör det möjligt för robotar att lära sig och anpassa sig efter nya arbetsuppgifter direkt, genom skriftligt och talat naturligt språk samt demonstrationer. Deras teknik representerar ett stort framsteg i att göra robotautomation tillgänglig för företag av alla storlekar, i synnerhet de som söker flexibla lösningar för produktionsmiljöer med stora variationer och små volymer.
”Vi förbättrar upplevelsen av industriell robotik genom banbrytande generativ AI som uppfyller kundernas föränderliga behov”, säger Sebastian Peralta, medgrundare och vd för Mbodi. ”Som industriledare kommer ABB:s intresse för disruptiva tekniker, som vår, att vara avgörande för att driva på denna omvandling.”
Båda vinnarna får 30 000 dollar i projektbidrag och kommer att samarbeta direkt med ABB:s teknikexperter för att ta fram marknadsfärdiga lösningar. De får även ett sex månaders medlemskap i SynerLeap, ABB:s acceleratorprogram för startupföretag. Både T-Robotics och Mbodi förväntar sig att kunna lansera den första kommersiella tillämpningen med ABB under 2025.
”Den disruptiva potentialen för generativ AI inom robotik är enorm, men kräver fokuserad granskning”, fortsätter Marc Segura. ”Genom att fokusera på tre huvudområden – programmering med naturligt språk, inlärning av färdigheter och autonomt beslutsfattande – har vi identifierat två nyckellösningar som positionerar oss för att kunna påskynda AI-drivna, marknadsfärdiga industriprodukter.” Strategin följer ABB:s vision att skapa robotar som är mer intuitiva, anpassningsbara och effektiva och banar väg för en ny epok av AI-drivna robotinnovationer.”
ABB stöttar engagemang, samarbete och investeringar i startupföretag genom det affärsdrivna initiativet ABB Robotics & Automation Ventures (ABB RA Ventures), som drar nytta av expertis inom robotik- och automationsindustrin för att engagera, samarbeta med och investera i ledande, disruptiva och innovativa unga företag som har strategisk relevans globalt.
ABB Robotics AI Startup Challenge är en del av ABB:s bredare innovationsekosystem som drivs av samarbete och den transformativa potentialen hos nya teknologier. Genom projekt som utformats för att identifiera, stötta och skala upp lovande startup-företag oavsett bransch samarbetar ABB med banbrytande företag i syfte att snabba upp innovationsarbetet. Samarbetssatsningarna innebär att nya lösningar kommer ut på marknaden och främjar ABB:s mål att skapa en mer hållbar och produktiv framtid.
ABB är globalt ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Genom att kombinera sin expertis inom ingenjörskunnande och digitalisering hjälper ABB industrier att prestera på en konstant hög nivå, samtidigt som de blir mer effektiva, produktiva och hållbara och kan öka sin konkurrenskraft. På ABB kallar vi detta för ”Engineered to Outrun”. Företaget har över 140 års historia och mer än 105 000 medarbetare över hela världen. ABB:s aktier är noterade på SIX Swiss Exchange (ABBN) och Nasdaq Stockholm (ABB). www.abb.com
ABB Robotics & Discrete Automation är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och det enda företaget med en omfattande och integrerad portfölj som innehåller robotar, autonoma mobila robotar och lösningar för maskinautomation, utformade och styrda av vår värdeskapande programvara. Vi hjälper företag av alla storlekar och sektorer – från fordonsindustri till elektronik och logistik – att öka sin konkurrenskraft genom att bli mer motståndskraftiga, flexibla och effektiva. ABB Robotics & Discrete Automation stöttar kunder i övergången till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken genom en mer resurseffektiv och hållbar drift för en bättre framtid. Affärsområdet har cirka 11 000 medarbetare på över 100 platser i cirka 53 länder. go.abb/robotics
Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 17 december 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.