Tips vid köp av bostadsrätt för den försiktige | Intervju med Mikael Goldstein om BRF | #313
Att köpa en bostadsrätt är ett av de största ekonomiska beslut vi tar i livet. Därför tycker jag att det är viktigt att göra det som man kan för att det ska bli rätt. Förutom de uppenbara sakerna att gilla boendet, att se att det passar ens situation de kommande åren och så vidare är det viktigt att se på den ekonomiska aspekten och minimera den finansiella risken.
I dagens avsnitt intervjuar vi Mikael Goldstein som för drygt 10 år sedan skulle köpa en bostadsrätt till sin son. Frustrerad kring att det fanns så lite information och att uppgiften var så svår, gjorde han det som vi alla gör i den situationen. Han sätter sig ner, gör research och skriver två böcker på ämnet på 400 sidor var. 🙂
I intervjun försöker vi vaska fram guldkornen från hans bok "Köp rätt bostadsrätt". Det blir ett samtal som berör väldigt många punkter och områden, bl.a.:
▸ Egenskaper att hålla utkik efter
▸ Fallgropar att undvika och saker se upp med
▸ Nyckeltal
▸ Undersökningsplikten
▸ Relation mellan avgift och pris
▸ Viktiga juridiska aspekter
▸ etc.
Avsnittet är på intet sätt heltäckande, men det är ett bra ställe att börja på. Jag tror även att det kan ge lite inspel kring t.ex. om man bor i en förening och vill få en djupare förståelse för styrelsens jobb och vad som är rimligt, värdeskapande och vad som borde prioriteras.
Står man inför att köpa en BRF så rekommenderar jag att köpa den ena eller båda av hans böcker. Det är i alla fall vad jag skulle gjort om jag skulle köpa en BRF. Jag tänker nämligen som så att om det kan minska risken för mig att göra ett felköp, att missa något, så är det lätt värt kronorna och tiden man lagt ner. Och nej, vi har inte fått en krona för avsnittet. 😉
Jag skriver ovan, för min upplevelse är att många underskattar den ekonomiska risken som man faktiskt tar när man köper en bostadsrätt. Man tar ju en "marknadsrisk" där priset kan variera, men det är en risk som man inte kan påverka särskilt mycket. Däremot kan man ha en stor påverkan på det som vi i aktiesparande skulle kalla för "bolagsrisken" eller i det här fallet BRF-risken.
Om man kan göra precis som med aktier, att göra research och skaffa sig en skyddande vallgrav som minskar risken, då är det värt jobbet. I det enklaste fallet kan det vara att se vilket betyg ens BRF har på sajter som t.ex. allabrf.se men det kan även värt att förstå vad som ligger bakom och se de dolda tillgångarna eller skulderna som inte dyker upp i en sådan översikt.
Tack för att du hänger och följer oss!
Jan, Caroline och Mikael
Böckerna
Mikaels två två böcker finns att köpa på nätet eller att låna på välsorterade bibliotek.
▸ Köp rätt bostadsrätt
▸ Köpa osett - bostadsrättsköp i planerad nyproduktion. En handbok för den försiktige.
Checklista & saker att tänka på
I forumet och den tillhörande diskussionen hittar du en sammanfattning och checklista med viktiga saker att tänka på och frågor att ställa sig:
https://rikatillsammans.se/forum/t/60301
Innehållsförteckning
00:00:00 Intro och välkommen Mikael
00:03:32 Riskerna med bostadsrättsköp
00:09:00 Äger föreningen marken eller inte?
00:12:51 I en BRF har man ansvar för fastighetens skick
00:17:04 Avrådan från att teckna nyproduktion
00:24:22 Avtagande marginalnytta påverkar priset
00:29:25 Dolda tillgångar och skulder
00:34:24 Enstegstätade fasader
00:43:30 Latent skatteskuld
00:48:59 Optimistiska ekonomiska planer
00:54:12 Belåning i bostadsrättsföreningar
01:00:33 Avskrivningar
01:08:34 Ratingtjänster såsom allabrf.se
01:13:04 Tre olika nyckeltal
01:19:45 De flesta gör väldigt lite