Börskollen-intervju med Twitterprofilen, bloggaren och den globala tillväxtinvesteraren Stefan Thelenius
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med Twitterprofilen, bloggaren och den globala tillväxtinvesteraren Stefan Thelenius

Börskollen-intervju

I vår tredje intervju får vi äran att lära känna Stefan Thelenius, en mycket uppskattad investerarprofil som många av er säkert redan känner till via Twitter eller bloggen z2036. Vi tar fram tidsmaskinen och låter Stefan bjuda på de viktigaste erfarenheterna från sin resa inom börsen, aktier och investeringar. Han berättar också om sina viktigaste lärdomar från “coronakraschen” och hur dessa fick honom att göra en större strategiomläggning från värde/utdelning till ökat fokus på tillväxt. Detta vill ni helt enkelt inte missa!

Hej Stefan Thelenius. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag är en snart halvt sekel gammal aktienörd som till vardags jobbar som pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Jag och min fru firade 19:årig bröllopsdag nyligen och vi har en son (20) och dotter (16) tillsammans. Förra året utökades familjen med pudeln Freya delvis som “terapi” mot min hundrädsla sen barnsben. Vi bor strax söder om söder i Stockholm och stormtrivs “på rätt sida” om stan. Utöver ett extremt aktieintresse och familje- och hundliv så försöker jag ta en löptur ibland då jag har ett förflutet som sportnörd (fotboll, tennis, bordtennis och långdistanslöpning). Jag är även en musiknörd av rang och har lagt en mindre förmögenhet på LP- och CD-skivor way back. Som tonåring blev det många timmar för att spela in olika blandband och jag drömde om att jobba i skivaffär när jag blev stor.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början? Och därefter, berätta gärna lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det pratades inte ekonomi i någon större utsträckning under min uppväxt utan jag tror mitt ekonomiintresse började när jag flyttade hemifrån runt 1993. Dåvarande reporänta var 500 % och ett rörligt bolån kunde man då få för “ynka” 25 %. Med hjälp av en litet sparkapital som jag kämpat ihop själv med hjälp av extrajobb (barnsparande var inte så hett på den tiden...) så lyckades jag köpa en liten bostadsrätt på 32 kvm. Mina föräldrar gick i borgen för bolånet då banken inte tyckte det räckte med bostadsrätten som säkerhet vilket möjliggjorde köpet. Ett problem dock var att när alla utgifter var betalda så återstod det mindre än dåtidens nivå för existensminimum. Detta medförde att jag behövde ha koll på varenda krona och en första budget i Excel såg dagens ljus och på den vägen blev det, mitt ekonomiintresse var igång!

Om vi sedan hoppar till runt 1997 så köpte jag min andra lägenhet och det blev en en liten slant över då jag med hjälp av mäklaren lyckas få ett lån på 100 % av köpeskillingen  till dåvarande fyndränta på 7,6 % (kunde det bli lägre tänkte jag?). Nu investerade jag i min första fond, en så kallad flermarknadsfond som var någon sorts blandfond. Som jag minns det så var värdeutvecklingen blygsam men i någon mening stabil de kommande åren.

[…] jag investerade allt i Ericsson. Minus 60 % senare, hösten 2001, så sålde jag allt och tänkte att det här med aktier inte var någon för mig.

Hösten 2000 så fick jag på något sätt nys om en aktietävling där 50 stycken Ericsson R380 stod på spel (dåtidens häftigaste smartphone) och jag tänkte att en sån där skulle man vinna. För att delta i tävlingen så fick man bli kund hos nätmäklaren HQ.SE (som senare skulle bli Avanza) och sätta in 10 000. Flermarknadsfonden såldes och pengar fördes över till depån. Nu “fyndades” det bolag som Adcore, Framfab och Switchcore som hade tagit rejält med stryk efter IT-kraschen. Jag gjorde ganska kortsiktiga affärer (möjligen var det något sorts omsättningskrav i tävlingen) och lyckades gå svagt med plus i alla fall trots courtage på 99! Hur som helst så vann jag en telefon och jag var helnöjd! Jag tyckte det var lite stressigt med den kortsiktiga handeln så nu tänkte jag att ett stort och stabilt bolag blir bra på lång sikt, så jag investerade allt i Ericsson. Minus 60 % senare, hösten 2001, så sålde jag allt och tänkte att det här med aktier inte var någon för mig. I samma veva köpte jag och min fru ett litet hus så all energi och sparande gick åt till det de kommande åren.

I början av 2009 så fick jag erbjudande om att löneväxla hos min dåvarande arbetsgivare och man kunde göra det hos Nordnet i en depåförsäkring. Depån som jag numera kallar Global Future startades. Det kostade fortfarande 99 kronor att handla aktier så det fick bli fonder i olika emerging markets till en början. Dessa gick som tåget och året slutade nästan plus 60 %! Nu när kapitalet hade växt till sig lite så kanske man skulle börja handla aktier igen tänkte jag....

Fram till och med börskraschen i år så var utdelningsinvestering stommen i mina aktiestrategier men när det visade sig med all tydlighet att de defensiva egenskaperna som jag trodde fanns där uteblev så gav jag upp kravet på utdelning helt.

Åren 2010-2014 blev mediokra värdemässigt till följd av swingtrading med Xact Bear och Bull i huvudsak. Mer om detta är beskrivet i följande blogginlägg. Runt den här tiden kom jag i kontakt med den legendariska bloggen 40Procent20År (George Bol som numera står bakom Börsdata) och mitt intresse för utdelningar väcktes. 2014 startade jag sen min blogg z2036 som inledningsvis var inriktad mot ekonomi men fick mer och mer inslag kring aktier och olika strategier redan efter ett halvår. Då tog mitt aktieintresse fart på riktigt och sen dess har jag lagt minst 1-2 h per dag för att utforska och lära mig mer om aktier.

Fram till och med börskraschen i år så var utdelningsinvestering stommen i mina aktiestrategier men när det visade sig med all tydlighet att de defensiva egenskaperna som jag trodde fanns där uteblev så gav jag upp kravet på utdelning helt. Vidare så klarade sig min portfölj Global Future sig bäst i fallet vilket jag inte hade räknat med så under våren har jag strukturerat om mina portföljer mot tillväxt i huvudsak.

I någon mening är jag fortfarande i en utforskande fas och det finns mycket att lära fortfarande vilket är en drivkraft för mig. Tjusningen med aktier är att man aldrig blir fullärd och spelreglerna ändras med tiden vilken kräver att du anpassar dig, speciellt om du vill ha överavkastning.

En fördel med att blogga och Twittra om aktier är den feedback och input du får vilket blir en drivkraft till att skriva än mer och det blir en positiv spiral av det hela.

Ett aha-moment var nedgången nu i mars då min belåningsstrategi fick utstå det ultimata stresstestet och jag kom till insikt om att (historiska) utdelningar i sig inte utgör ett skydd mot ras som sagt.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (snart 9.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Följer man mig så får man ta del av väldiversifierade portföljer då jag gillar att ha många innehav för att minska bolagsrisken bland annat. Jag gillar att inspirera och hjälpa i form av verktyg bland annat, vilket förefaller som det uppskattas. Sen är det guld värt att tänka högt via nämnda kanaler och få feedback på bolag man skriver om som jag nämnde tidigare.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Jag inspireras av en stor mängd bloggare, Twitterprofiler, fondförvaltare och i viss mån gamla rävar som Peter Lynch. Då jag lämnat utdelningsinvestering till förmån för tillväxt så är vissa av förebilderna utbytta relativt nyligen.

Då jag är inne på global tillväxtinvestering är mina förebilder för närvarande Twitterprofilerna Professor Kalkyl, Matematikern, Niklas Aldén, Fabian Franzén, Phantas, Gustav, Framtidsinvesteraren, Reidon Hedevåg, LaBull, Brian Feroldi och Puru Saxena för att nämna några.

Vidare så tycker jag att förvaltarna bakom Tin Ny Teknik, Coeli Global Selektiv och Lancelot Camelot är grymma och jag håller koll på deras topp 10-innehav löpande.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

I ett makroscenario med låga räntor och låg inflation så blir tillväxt extra värdefullt framåt tror jag.

Som sagt så är jag sen ett par månader tillbaka inriktad mot tillväxtinvestering i huvudsak. I ett makroscenario med låga räntor och låg inflation så blir tillväxt extra värdefullt framåt tror jag.

Sen drygt 3 år tillbaka har jag haft en renodlad tillväxtstrategi i den portfölj jag kallar Global Future. Portföljen har nära på dubblat sig på denna period och utklassat globalt index. Min tro var att den skulle ta mycket stryk i breda nedgångar men döm min förvåning när den klarade sig relativt bra i corona-raset. I och med detta så beslutade jag att skifta mina andra utdelningsportföljer mot tillväxt med och för närvarande ser strategierna ut så här:

Global Future - Offensiv global tillväxtportfölj med snabbväxande bolag i olika teman med långsiktig strukturell tillväxt. En del bolag är inte lönsamma på sista raden än men överlag är balansräkningarna starka.

Global Quality - En global tillväxtportfölj där bolagen har fin lönsamhet och bra konkurrensfördelar, i huvudsak större bolag med starka balansräkningar.

Global Liberty - En global tillväxtportfölj med extra bred geografisk allokering då den är fördelad på fyra olika nätmäklare (Nordnet, Avanza, Degiro och Nordea). Har en större andel mindre bolag jämfört med mina andra portföljer.

Dessa tre strategier har samlingsnamnet Global Multi Strategy och totalt sett är det 70 innehav att hålla mer eller mindre koll på.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

  1. Bolagets affärsidé såväl som affärsmodell
  2. Utsikterna för tillväxt framåt (tema, TAM m.m.)
  3. Balansräkningen, gärna nettokassa som ska räcka tills kassaflödet blir positivt
  4. Innovationsförmåga, kan bolaget förädla nuvarande produkter/tjänster samt ta fram nya? Hur skulle bolaget klara ett teknikskifte?
  5. Konkurrensfördelar och pricing power

När det gäller nyckeltal så gillar jag för närvarande revenue growth, gross margin (gärna norr om 70 %) och net debt (gärna nettokassa).

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Så sammanfattningsvis är det mycket magkänsla understött av enklare “servett-kalkyler” och analyser som ligger till grund för mina köp.

När jag får upp ögonen för ett intressant case så kollar jag först upp vad bolaget gör och bildar mig en snabb uppfattning om det är något vettigt att äga på längre sikt. Sen kollar jag upp Financials via marketscreener.com och/eller Seeking Alpha och får då en överblick kring bolagets tillväxtutsikter samt skuldsättning bland annat. Gillar jag vad jag ser så köper jag ofta en mindre post till att börja med och för att jag ska få incitament för att lära känna bolaget bättre.

Är den tilltänkta portföljen redan fullinvesterad så säljer jag delar av eller hela andelen av mitt “svagaste” case  för stunden. Sedan sätter jag upp nyhetslarm för bolaget via IR-sidan och/eller Seeking Alpha. Vidare behåller jag bolaget så länge “business momentum” är positivt alternativt något inträffar som försämrar utsikterna framåt. Ökar mitt förtroende för bolaget så skalar jag upp positionen men då jag som regel har väl diversifierade portföljer så väger sällan ett bolag över 10 % totalt sett.

Så sammanfattningsvis är det mycket magkänsla understött av enklare “servett-kalkyler” och analyser som ligger till grund för mina köp.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen/studsen upp. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att dina/dina strategi(er) har klarat sig under denna period? Vad är de främsta lärdomar som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Att fokusera på bolagets affärsmodell och tillväxtutsikterna är egentligen ganska självklart kan tyckas med facit i hand men prislappen för så kallade kvalitets- och tillväxtbolag är ofta därefter.

Som sagt så underpresterade mina utdelningsportföljer och då tillväxtportföljen Global Future klarade sig bäst så beslöt jag att helt slopa inriktningen mot utdelning och fokusera på tillväxt istället. Att fokusera på bolagets affärsmodell och tillväxtutsikterna är egentligen ganska självklart kan tyckas med facit i hand men prislappen för så kallade kvalitets- och tillväxtbolag är ofta därefter.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

En ständig fundering jag (och många andra) har är hur många bolag man ska ha i en portfölj. Jag har landat i att 25-35 bolag per portfölj funkar för min del då det kan ge edge mot index men ändå bibehålla en god nattsömn. Med modern teknik tycker jag inte det är svårt att bevaka så många bolag och det är ganska lätt att sälja innehav som inte presterar då risken för att man gifter sig med en aktie är mindre tror jag om du har en mindre stek i bolaget.

Över tid så vill jag vara 100 % investerad i aktier (givet att du har en kontant buffert i övrigt för oförutsedda händelser) men jag fram tills nyligen har jag haft en kassa på som mest 20 %.

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Gemensamt med topp 5-bolagen är lönsam tillväxt i sektorer som sannolikt har goda framtidsutsikter. Vidare har alla starka balansräkningar vilket borde kunna minska nedsidan något tänker jag.

Ser vi totalt sett för alla portföljer så är det största och mitt äldsta innehav Microsoft som går från klarhet till klarhet tycker jag. Omvandlingen till SaaS är spännande och här får du en stor moat och skaplig tillväxt för i mitt tycke det rimliga priset EV/EBITDA 21.

Näst största innehavet Prosus är relativt nytt för mig och här lockar bolagets exponering mot kinesiska Tencent som du får till stor rabatt. På köpet får du även ett gäng spännande internetbolag där det kanske finns en framtida vinnare förhoppningsvis.

På plats nummer 3 har vi också en nykomling i holländska Adyen. Detta teknikbolag inom betalningar växer så det knakar och har rimligen många år av tillväxt framför sig då kontanter fortfarande används i stor utsträckning utanför Sverige och digitala betalningar ännu är i sin linda.

Amazon har seglat upp på fjärde plats efter att gjort comeback i portföljen nu under våren. Gissar ett e-handel kommer att växa än mer kommande år och då är bolaget givet i sammanhanget tycker jag.

Roche som kniper femteplatsen, är en gigant inom läkemedel och är väldigt attraktivt värderat med EV/EBITDA på drygt 10 utöver en spännande pipeline framåt. Gillar även att du får en exponering mot CHF som brukar utklassa svenska kronan över tiden. Bolaget är nog det mesta defensiva av mina topp 5.

Gemensamt med topp 5-bolagen ovan är lönsam tillväxt i sektorer som sannolikt har goda framtidsutsikter. Vidare har alla starka balansräkningar vilket borde kunna minska nedsidan något tänker jag.

Om vi sedan kikar på min mest offensiva portfölj så hittar vi dessa spännande bolag i toppen:

Livongo Health har en digital plattform som underlättar för personer med olika kroniska sjukdomar att kunna leva ett normalt liv. Bolaget växer med nära 100 % per år för närvarande och har fått en extra boost i och med corona. Lönsamhet är inom räckhåll och det blir spännande att följa detta bolag framåt.

Sedan har vi Sea från Singapore som är ett bet på digitala tjänster i sydostasien. De har plattformar för Gaming, e-handel och digitala betalningar och växer så det knakar. Även detta bolag har en bit kvar till lönsamhet med balansräkningen är god och bakom bolaget finns Tencent som en utav ägarna.

Slutligen så är amerikanska CrowdStrike är inriktade mot Cyber Security i det så kallade molnet. Bolaget är en riktig tillväxtmaskin i närtid, med fin bruttomarginal och guidningen framåt är stark den med.

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Jag har inte haft så strikt syn på det etiska innan men nu förefaller det som majoriteten av mina case ändå är “nyttiga” på många sätt. En genre som jag dock undviker sen några år tillbaka är spel och dobbel då jag tycker det är en tveksam verksamhet ur ett etiskt perspektiv att “lura folk på pengar”.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Det övergripande målet är ekonomisk trygghet i stort och kanske kan god värdeutveckling möjliggöra köp av fritidshus framöver.

Jag siktar på att avkasta 15 % årligen för Global Future och mellan 10-15 % för mina andra portföljer då de är något mindre offensiva. Jag tror jag besitter än mer kunskap och erfarenhet om 5-10 år och förhoppningsvis tycker jag att det lika roligt med aktier då som nu.

Jag stormtrivs med mitt jobb så jag har inga planer på att pensionera mig tidigt som det känns i dagsläget.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

Man bör nog undvika större andelar i förhoppningsbolag i början för att inte riskera att egna kapitalet får storstryk.

En nybörjare kanske bör ha fonder eller investmentbolag som bas men sen kan man krydda med lite aktier i bolag som man tror blir framtidens vinnare och på så sätt lära sig mera om dessa.

Man bör nog undvika större andelar i förhoppningsbolag i början för att inte riskera att egna kapitalet får storstryk.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Jag tror att digitaliseringen fortfarande är i sin linda globalt sett så det genomsyrar merparten av mina bolag.

Att gissa var börsen tar vägen är alltid svårt, personligen trodde jag inte på så stark utveckling som vi sett sen marsbotten. Oavsett hur börsen utvecklas framåt så kommer jag att fortsätta fokusera på att hitta framtidens vinnare. Jag tror att digitaliseringen fortfarande är i sin linda globalt sett så det genomsyrar merparten av mina bolag. Inom hälsosektorn tror jag det finns mycket innovation att göra så det är också något jag överviktar jämfört med börsen i stort.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Matematikern (Twitter), George Bol (4020/Börsdata) och Reidon Hedevåg (Twitter) tycker jag det vore intressant för läsarna såväl som för mig att läsa mer om.

Stort tack för din medverkan och ett fortsatt lycka till med dina investeringar. Vi, och sannolikt många andra, är glada och mycket tacksamma för all kunskap du delar med dig av!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt