Börskollen-intervju med bloggprofilen och den exotiska tillväxt- och “Hidden Champions”-investeraren Gustav
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med bloggprofilen och den exotiska tillväxt- och “Hidden Champions”-investeraren Gustav

Börskollen-intervju

Denna vecka får du lära känna Gustav, kanske mest känd från sin uppskattade aktieblogg med fokus på exotiska tillväxtbolag från världens alla hörn. Känner du till “moat:iga” bolag som A2 Milk, Altium eller Micro-Mechanics? Inte? I så fall är det här definitivt en intervju du bör ta del av!Hej Gustav(s aktieblogg). Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

En del skulle nog säga att jag lider av away-bias, men egentligen är det enkelt: Jag vill hitta de bästa investeringarna jag kan, oavsett var de finns.

Jag är en jurist med ett ovanligt stort aktieintresse. Även om jag till viss del är rutinerad försöker jag alltid att lära mig mer och älskar att göra research, skriva, och få input. Diskussionen, grävandet, och det sociala med investeringarna lockar väldigt mycket, även om man förstås också hoppas på en god avkastning.

Fritidsintressen utöver ekonomi är framförallt resor och musik, även om börsen slår det mesta. Och med börsen ska jag nog säga alla världens börser eftersom jag investerar globalt, och har en några exotiska innehav. En del skulle nog säga att jag lider av away-bias, men egentligen är det enkelt: Jag vill hitta de bästa investeringarna jag kan, oavsett var de finns.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för aktier och investeringar från första början?

Jag började alltså med aktier relativt sent i livet, och är mer av en late bloomer än en Unga-Aktiespararna-kille.

En tidigare kollega fick mig intresserad av investeringar. Jag började alltså med aktier relativt sent i livet, och är mer av en late bloomer än en Unga-Aktiespararna-kille. Innan jag började köpa aktier själv var det ungefär lika kul som att se andra spela på hästar. Man måste ju testa själv för att det ska bli kul, och det var det verkligen!

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt, steg för steg. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det handlar om att hitta den stil, eller snarare mix av stilar, som passar ens personlighet. Jag trivs bäst med långsiktiga investeringar, buy and hold och letar oftast efter okända marknadsledare.

Jag har provat ganska många stilar, t.ex. råvarubolag, ren utdelningsinvestering och chansartade tillväxtraketer. Upptäckte, föga förvånande i efterhand, att både råvarubolag och rena chansningar svänger för mycket och är för osäkert för mig. Det som också fick mig att komma på rätt väg är 40procent20års blogg, Peter Lynchs böcker och Morningstars filosofi kring “moat”. Det handlar om att hitta den stil, eller snarare mix av stilar, som passar ens personlighet. Jag trivs bäst med långsiktiga investeringar, buy and hold och letar oftast efter okända marknadsledare.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 9.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Man får läsa om bolag man kanske kanske inte läser om annars. Av någon anledning så är t.ex. inte små Indonesiska tejpbolag så värst populära ens i Indonesien. Ibland finns inslag av humor, eller i alla fall försök till humor i det jag skriver. Inläggen på Twitter innehåller även även spår av politik.

En annan häftig sak med Twitter är den kollektiva kunskapen och den (alltsom oftast) härliga stämningen som ändå finns i finans-Twitter.

Främsta nyttan, eller snarare nöjet, med Twitter är de kontakter som man kan knyta. Det är ett så enkelt sätt att skapa dialog och personliga kontakter. En annan häftig sak med Twitter är den kollektiva kunskapen och den (alltsom oftast) härliga stämningen som ändå finns i finans-Twitter.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Senaste åren har jag influerats mycket av Framtidsaktier, Stefan Thelenius och Phantas, för att nämna några. Fonder som Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets, liksom de amerikanska fondbolagen Grandeur Peak och Wasatch är också stora inspirationskällor. I bokväg är det såklart det som Peter Lynch skrivit, men också Morningstars Measuring the Moat och Christoper Mayers 100-baggers. Apropå Cristofer så ska boken Börspsykologi av Cristofer Andersson (läs Börskollens tidigare bokintervju) också nämnas då den biten av investeringarna ofta är underskattad.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Mindre bolag med låg skuldsättning, tvåsiffrig försäljningstillväxt, megatrender i ryggen, hög marknadsandel, konkurrensfördelar, ocykliska inslag, viss samhällsnytta, insynsägande och ok värdering.

Jag har en mening som sammanfattar strategin, så jag kör den! Det jag letar efter är: Mindre bolag med låg skuldsättning, tvåsiffrig försäljningstillväxt, megatrender i ryggen, hög marknadsandel, konkurrensfördelar, ocykliska inslag, viss samhällsnytta, insynsägande och ok värdering.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

  1. Låg skuldsättning är prio ett - annars är det för farligt.
  2. Konkurrensfördelar är prio två - det sänker risken och gör skillnad över tid.
  3. Att bolaget växer är prio tre - annars är det svårt att tjäna pengar över lång tid via buy and hold.
  4. Megatrender - önskvärt, gör skillnad över tid.
  5. Värderingen är svår men såklart viktig. Nog är det skillnad om du köper till P/E 100 eller 25.

Hur ser din process ut och vad använder du för urvalskriterier för att på bästa vis avgöra NÄR du vill äga en specifik aktie? Dvs. vilka är dina specifika regler/parametrar för exekvering/timing (köp/sälj)?

Jag tror rätt bolag är så mycket viktigare än när man köper rätt bolag.

För den som sett filmen Snowroller, så tror jag “taskig tajming” är ett citat som kan passa väl de gånger jag försökt med trading. Jag tror rätt bolag är så mycket viktigare än när man köper rätt bolag. Men jag har, inspirerad av Grandeur Peaks filosofi tagit fram en matris för köp- och sälj-beslut, som tar hänsyn till bolagens kvalitet, värdering och momentum. Men då talar vi momentum i försäljning och vinst, inte kursen. Nej, jag är ingen Kavastu, så jag lockas varken av att följa, eller sälja kurser för den delen (sagt med glimten i ögat ;-).

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika extremt snabba och kraftiga återhämtningen. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din strategi har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Corona innebar faktiskt ett slags bryskt uppvaknande för att jag inte hade rätt bolag fullt ut och ca 25% av portföljen ändrades.

Jag vill verkligen ha bolag som gör att jag sover gott. Och då menar jag inte bolag som Tempur, även om det faktiskt är börsnoterat i USA. Och utdelningen är inte alltid den kudde man tror. Corona innebar faktiskt ett slags bryskt uppvaknande för att jag inte hade rätt bolag fullt ut och ca 25% av portföljen ändrades. Vissa bolag var för högt skuldsatta, andra var för cykliska.

I riktigt starka finanser och stark marknadsposition finns en kudde på riktigt, medan utdelning och lång historik ibland snarare kan vara en falsk trygghet.

Jag har skiftat ut dem och äger nu verkligen bolag som (peppar peppar) ska klara sig igenom vilken marknad som helst. Lärdomen är att ocykliska bolag med riktigt stark balansräkning är de som passar mig bäst. I riktigt starka finanser och stark marknadsposition finns en kudde på riktigt, medan utdelning och lång historik ibland snarare kan vara en falsk trygghet.

⇨ Tips: Kom igång med bolagsbevakning i Börskollen på 3 minuter

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Det genomgripande temat är att jag letar efter Hidden Champions, okända marknadsledare. Man kan se portföljen som en blandning av 8 till 15 sådana bolag. Geografiskt finns de över hela världen, med en tyngdpunkt på tidigare brittiska kolonier. I Nya Zeeland och Australien har jag t.ex. A2 Milk och Altium, och i Singapore Micro-Mechanics.

Det genomgripande temat är att jag letar efter Hidden Champions, okända marknadsledare.

Vi kan ta två närmare exempel på hur jag tänker och vi börjar med grekiska Kri-Kri Milk. Istället för att köpa Axfood eller ICA till P/E 25-30 som växer under 5% går jag utanför Sverige. Då får man ett mindre bolag som växer snabbare och är billigare, men har liknande egenskaper. Ok, jag säger inte att bolaget är lika säkert, men hög värdering i förhållande till tillväxttakt är också en risk. Ett annat exempel på bolag av det slaget är sydafrikanska Italtile. Få bolag har en så stark marknadsposition och historik, i alla fall med tanke på deras lilla bolagsstorlek.

En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja och en kort motivering varför?

Då skulle jag välja i olika sektorer:

  • A2 Milk - mjölkbolagens Apple
  • Kri-Kri Milk - grekisk yoghurt är en bra nisch
  • Italtile - badrum behövs även i Afrika
  • Micro Mechanics - okänd IoT-spelare
  • Netbay - digitaliserar Thailand

Alla är relativt ocykliska, har stark balansräkning, långsiktiga tillväxtmöjligheter, och en stark marknadsposition.

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Framtidsaktier, Phantas, och Stefan Thelenius såklart, men Stefan har redan varit med i en intervju. Kanske en intervju med Börskollen själva vore något? Åtminstone jag är nyfiken på vad svaren skulle bli. Frågorna också ;-)

Haha! Ja, det kanske inte ska uteslutas i en framtid. Kul när man både får utforma frågorna och svaren ;-) Tack för din medverkan och ett stort lycka till med dina investeringar!

⇨ Tips: Du har väl inte missat Börskollens populära nyhetsbrev?

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt