Exponering mot attraktiva rabatter: "Vill komma åt investmentbolagen"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Exponering mot attraktiva rabatter: "Vill komma åt investmentbolagen"

Exponering

Investmentbolagsvärlden är mycket större än den fina aktiekarta som har ritats upp i Sverige. Spiltans Fonders fond med fokus på globala bolag inom sektorn har utvecklats starkt och förvaltaren är övertygad om att det finns mer att hämta. ”Jag tror mycket på det här”, säger Jörgen Wärmlöv. Denna artikel framgår ursprungligen  Merparten av spar- och aktieintresserade människor i vårt avlånga land är nog både bekanta med och aktieägare i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen, Latour, Svolder och Kinnevik.

Men att lyfta blicken och sätta sektorn i ett globalt perspektiv behöver inte vara fel. Jörgen Wärmlöv förvaltar Spiltan Fonders fond Globalfond Investmentbolag – som består av omkring 30 bolag från världens alla hörn. – Fonden är passivt förvaltad där varje innehav har en fast målvikt, men investmentbolagen som fonden ger dig exponering mot är aktiva och duktiga investerare som lyckats bra historiskt med sina placeringar.

Genom att äga investmentbolag får man exponering mot de underliggande bolag som investmentbolagen investerat i, säger han. Han konstaterar att den passiva förvaltningsformen gör att förvaltningsavgiften kan hållas låg om 0,5 procent. Vad tittar ni efter i investmentbolagen som finns med? – Vi vill främst komma åt duktiga investerare, med goda historiska resultat, i de investmentbolag vi köper.

Ofta är de själva stora ägare i investmentbolaget som de investerar genom, vilket vi tycker om särskilt. Jörgen Wärmlöv anser att utländska investmentbolag ofta blir lite förbisedda och att bolagen är okända för många svenskar. – Resultatet av det kan vara att en del bolag handlas till attraktiva rabatter trots att de lyckats skapa stora värden historiskt.

Hur skiljer sig utländska investmentbolag mot svenska motsvarigheter? – I Europa finns det flera investmentbolag som påminner om de vi har i Sverige i strukturen. I exempelvis USA finns det flera investmentbolag, så som Berkshire Hathaway, som har en konglomeratliknande struktur med en försäkringsrörelse i botten. Hur de utländska investmentbolagen är utformade kan alltså variera från de svenska.

LÄS OCKSÅ: ”Utdelning ligger i vårt DNA” Jörgen Wärmlöw är förvaltare på Spiltan Fonder. Foto: Spiltan Fonder. Lyfter fram Buffett Över 60 procent av fondens innehåll utgörs av nordamerikanska investmentbolag.

Investeringsgurun Warren Buffetts ovan nämnda Berkshire Hathaway är ett uppskattat inslag i fonden. – Jag tycker att det är intressant att Warren Buffett genomfört och genomför historiskt stora återköp av den egna aktien. Stora aktieåterköp förekommer faktiskt i flera av de bolag som ingår i fonden.

Det är mycket positivt för oss som äger fonden eftersom återköpen många gånger kan göras med attraktiva substansrabatter. Vad är viktigt att känna till som investerare i fonden? – Det är viktigt att veta att man får valutarisk som investerare i fonden. Framför allt mot dollarn och euron, men även mot flera andra valutor.

Spiltan Globalfond Investmentbolag har stigit omkring 65 procent sedan premiären i slutet av 2016. Jörgen Wärmlöv tror mycket på konceptet framöver. – Aktier i investmentbolag har lyckats bra historiskt, vilket det finns flera skäl till.

Jag tror de kommer att göra det även framledes och då är den här fonden ett bra sätt att komma åt dem, understryker förvaltaren. MISSA INTE: Värderingsvarningen: ”Var mycket försiktig” FAKTA  Tio stora innehav i Spiltan Globalfond Investmentbolag Berkshire Hathaway (USA). Fairfax Financial Holdings (Kanada).

Danaher Corp (USA). Loews Corp (USA). Markel Corp (USA).

Brookfield Asset Management (Kanada). Jefferies Financial Group (USA). Exor NV (Italien).

Liberty Global Class (Storbritannien). Alleghany Corp (USA). Källa: Avanza.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Unga aktiesparare

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.