Vestum säljer entreprenadverksamheter inom anläggning
Infrastrukturkoncern Vestum avyttrar entreprenadverksamheter inom anläggning, i syfte att öka fokus på sin kärnverksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.
Avyttringarna leder till väsentligt lägre skuldsättning för koncernen och skapar utrymme för att genomföra förvärv av ledande produkt- och tjänstebolag, och då särskilt inom vatteninfrastruktur. Avyttringarna förväntas också resultera i en stärkt kapitalstruktur med betydande räntebesparingar, lägre operationella risker relaterade till projekt samt förbättrad lönsamhet.
Vestum har ingått avtal om att avyttra 100 procent av aktierna i Hanell Entreprenad i Gävle, Marbit och Flexirail till infrastrukturkoncernen Eleda. Bolagen omsätter på rullande tolv månader per den 30 september 642 miljoner kronor med ett ebita-resultat på 83 miljoner kronor. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 747 miljoner kronor, vilket på kassa- och skuldfri basis motsvarar 652 miljoner kronor. Hela köpeskillingen erläggs kontant.
Vestum har ingått avtal om att avyttra 100 procent av aktierna i Infracon Sverige till bolagets ledning. Bolaget omsätter på rullande tolv månader per den 30 september 418 miljoner kronor med ett ebita-resultat på 20 miljoner kronor. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 60 miljoner kronor, vilket på kassa- och skuldfri basis motsvarar 62 miljoner kronor. Köpeskillingen erläggs med 45 miljoner kronor i kontant betalning och med 15 miljoner kronor i säljarrevers.
Vestum har, i tillägg till de redovisade avyttringarna, beslutat att avveckla en mindre verksamhet inom anläggning, Mälardalens Spår och Anläggning. Bolaget genererade under januari-september 2024 en omsättning om 37 miljoner kronor och ett ebita-resultat på -11 miljoner kronor.
Vestum har för avsikt att använda delar av köpeskillingen för att lösa Vestums utestående obligation vid första inlösentillfälle i första kvartalet 2025. Obligationsvolymen är 600 miljoner kronor och löper med en ränta om tre månaders Stibor plus 637,5 baspunkter. Obligationen förväntas under 2024 ha belastat resultat och kassaflöde med 63 miljoner kronor.
Den förbättrade kapitalstrukturen innebär även en förväntad besparing i form av lägre räntekostnader för Vestums kreditfacilitet eftersom Vestums nettoskuld i relation till ebitda blir lägre.
De preliminära finansiella effekterna av avyttringarna, inklusive avvecklad verksamhet, på rullande tolv månader per den 30 september, innebär att den justerade ebita-marginalen stärks från 10,0 procent till 10,4 procent samtidigt som justerad ebita minskar från 547 till 451 miljoner kronor. Nettoomsättningen minskar från 5 446 till 4 322 miljoner kronor. Den finansiella nettoskulden minskar från 2 140 till 1 484 miljoner kronor, motsvarande 2,3 gånger rapporterad ebitda.
Avyttringarna leder till totala preliminära realisationsvinster om 241 miljoner kronor, vilka bokas i resultaträkningen för fjärde kvartalet. Den avvecklade verksamheten leder till preliminär nedskrivning av övervärden om 71 miljoner kronor, vilket bokas i resultaträkningen för fjärde kvartalet.
Vestum inför även en ny koncernstruktur. Från den 1 januari 2025 kommer koncernen delas in i de tre segmenten Flow Technology, Niche Products och Solutions.
Mattias Hellner, som idag är divisionschef på Vestum, har utsetts till Head of Business Operations och kommer från den 1 december 2024 att ingå i Vestums koncernledning.
Vestum kommer att hålla en kapitalmarknadsdag den 27 mars 2025. Syftet med kapitalmarknadsdagen är att informera kapitalmarknaden om Vestums verksamhet och tillväxtstrategi.