Uniper avslutar gasavtal med ryska Gazprom
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Uniper avslutar gasavtal med ryska Gazprom

Tyska energibolaget Uniper har beslutat att avsluta sina vilande ryska gasleveransavtal och avslutar därmed officiellt sitt långsiktiga gasleveransavtal med den ryska statsägda jätten Gazprom.

Beslutet möjliggjordes efter en skiljedom förra veckan, som också tilldelade Uniper mer än 13 miljarder euro i skadestånd för de gasvolymer som inte levererats av Gazprom sedan mitten av 2022.

"Detta beslut ger juridisk klarhet för Uniper. Med den rätt till uppsägning som vi fick i skiljedomen avslutar vi kontrakten med Gazprom Export", säger Michael Lewis, vd för Uniper, i ett pressmeddelande.

Uniper tvingades under 2022 att räddas av den tyska staten efter att Gazprom först hade minskat och sedan avbrutit gasleveranserna. På grund av de avbrutna leveranserna tvingades Uniper köpa gas till mycket höga marknadspriser, vilket ledde till extra kostnader i form av hundratals miljoner euro dagligen vid vissa tillfällen.

Sedan dess har bolaget har arbetat hårt för att diversifiera sin gasverksamhet och är nu väl positionerat med sin globala LNG-portfölj och rörledningsgasleveranser från olika regioner.

Skadeståndet utgör främst en symbolisk seger för Tyskland, eftersom det är osannolikt att stora summor kommer att betalas ut, skriver Reuters i en kommentar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Uniper

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Uniper

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt