Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tellusgruppen spår fortsatt expansion, tittar på förvärv mellan 10-100 miljoner kronor - vd

First North-noterade Tellusgruppen siktar på en fortsatt expansion. Expansionen skall ske såväl organiskt som genom förvärv, och tillväxten kommer på sikt att slå igenom i resultatet genom högre vinster. Det säger vd Bijan Fahimi i en intervju med Finwire.

“Börsnoteringen adderar såklart en ytterligare dimension till våra möjligheter att växa, men fokus är trots allt på att driva och växa vår verksamhet. Den utvecklar sig bra och vi ser många tillväxtmöjligheter framöver”, säger han och fortsätter:

“Strategiskt är förvärv bra ur många perspektiv. Vi växer vår verksamhet och kan slå ut våra kostnader, men vi får även mindre politisk risk om vi finns i fler kommuner och finansiellt blir det inte lika sårbart vad gäller barnkullar.”

Tellusgruppen tittar på såväl skolor som förskolor vad gäller förvärv. Verksamheterna som återfinns på företagets förvärvsradar har normalt en omsättning på mellan 10 och 100 miljoner kronor.

“Vi arbetar väldigt systematiskt med att växa genom förvärv och har många dialoger. Det här är processer som oftast tar väldigt lång tid. Även om en säljare kan fatta beslut snabbt så är det mycket förarbete”, säger Fahimi.

Tellusgruppen står idag på tre ben - förskolor, skolverksamhet och nanny-verksamhet. Nannyverksamheten drabbades hårt av pandemin, men har nu under våren återhämtat sig och Fahimi ser goda möjligheter till en fortsatt tillväxt på området.

“Det är en väldigt liten del av vår verksamhet, men den växer fint över tiden”, säger han.

Utbildningskoncernen arbetar inom ett segment som är väldigt reglerat - skolor.

“Det kan ibland låta som om att det är väldigt enkelt att starta privatskola. Det är det inte. Skolinspektionen är den som slutligen bestämmer och det är mängder med faktorer som måste passa för att man skall bli godkänd. Men vi har en bra metod för detta”, säger Bijan Fahimi.

I höst väntar bolaget svar från Skolinspektionen på tre ansökningar om nya skolor.

“Jag vill inte förekomma det här beslutet, men det är såklart viktigt för oss och vi är positiva”, säger han.

Samtidigt kan företaget nu inte ansöka om fler skolor. Nästa gång är i början av nästa år. Tellusgrupp-chefen vill inte kommentera om det kommer att komma nya ansökningar då från bolaget.

Inför hösten ser söktrycket bra ut till bolagets verksamheter.

“Skolsidan och förskolan ser bra ut. Det är bra tryck i förskolan, högt tryck på förskolor i kranskommuner till Stockholms län. I vissa delar av Stockholms kommun är däremot lägre efterfråga på barnomsorg än vanligt ”, säger Bijan Fahimi.

I det första kvartalet ökade bolaget sin omsättning med nära 45 procent till 59 miljoner kronor (40,8). Antalet inskrivna elever ökade med 43 procent. Det justerade ebitda-resultatet var -0,5 miljoner kronor (1,9).

“Lönsamheten trycks tillbaka av att vi växer organiskt kraftigt såväl i år som nästa år. Vår bild är att lönsamheten sedan kan förbättras 2023 då den organiska tillväxten blir lägre än idag. Tillväxten kostar i lönsamhet, men vi får igen det längre fram”, avslutar han.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Tellusgruppen

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Tellusgruppen

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt