Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal - ändrad inriktning i förvaltningen

Fonden Swedbank Robur Transition Energy minskade 23,9 procent under årets tre första kvartal. Det var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 32,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Robert Slorach.

Under september bytte råvarufonden både inriktning och namn och heter nu Transition Energy.
"Fondens nya namn avspeglar att investeringarna från och med nu kommer att göras i bolag som bidrar till omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem såsom sol- och vindparker och därtill relaterade företag", skriver förvaltarna.

I samband med förändringen övergick förvaltningansvaret för fonden från Göran Villner till Robert Slorach.

Angående fondens prestation hittills under året uppger förvaltaren att fondens metalldel i absoluta tal utvecklats betydligt starkare än energidelen. De största positiva bidragsgivarna i jämförelse med index blev i metalldelen Victoria Gold och Wheaton Precious Metals. På den negativa sidan fanns Newmont och Barrick Gold.

I energidelen genererade Neste och Exxon Mobil de största positiva bidragen till avkastningen relativt fondens index. De sämsta innehaven blev Talos Energy och BP.

Swedbank Robur Råvarufond, %

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Barrick Gold

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt