Swedbank och Nordea tror nya riksbankschefen Erik Thedéen fokuserar på finansiell stabilitetet
Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Erik Thedéen till ny riksbankschef. Han efterträder Stefan Ingves som lämnar Riksbanken vid årsskiftet.
Erik Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen och har de senaste åren uttryckt oro angående riskerna associerade med Riksbankens låga räntor i en stark ekonomi. Den nya riksbankschefen kan därför komma att fokusera än mer på finansiell stabilitet än Stefan Ingves gjort. Detta menar Torbjörn Isaksson, chefsekonom på Nordea.
"Det finns utrymme för tolkning av Riksbankens mandat och det spelar roll vem som ingår i Riksbankens direktion. Under Ingves tid som riksbankschef har Riksbanken haft ett mycket stort fokus på inflation. Detta kan, på marginalen, förändras med Thedéen. På kort sikt kan detta vara något duvaktigt då Thedéen kan komma att förespråka något långsammare åtstramning, med hänsyn till den räntekänsliga ekonomin. I det långa loppet kan det dock bli något mer hökaktigt, eftersom Thedéen kan vara benägen att hålla basräntan högre och införa färre kvantitativa lättnader", skriver Isaksson.
Swedbanks analytiker Knut Hallberg och Glenn Nielsen förväntar sig däremot ingen väsentlig föränding av penningpolitiken. Om något kan Thedéen vara något mer benägen kring att minska tillgångssköpen. Vidare menar analytikerna att Thedéen som generaldirektör för Finansinspektionen har troligtvis kommer ha ett extra fokus på finansiell stabilitet när han tillträder som riksbankschef, något som kan påverka hans penningspolitiska inriktning på marginalen.
Även Dagens Industris Viktor Munkhammar menar att bytet till nya riksbankschefen Erik Thedéen kan leda till att den finansiella stabiliteten får större utrymme med tanke på Thedéens bakgrund.
"På cv:t står också statssekreterare i finansdepartementet under Anders Borg (M), chef för Stockholmsbörsen och pensionsförvaltaren KPA, biträdande chef för Riksgälden och en vända som strateg på hedgefonden Nektar. Den blivande riksbankschefen kan med andra ord finanspolitiken, marknaden, den offentliga förvaltningen och har erfarenhet av att leda stora organisationer. Dessutom började karriären med ett par år som handlare på Riksbanken under de högdramatiska åren 1990-1992", skriver Munkhammar.