SSAB i forskningssamarbete om fossilfritt stål
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

SSAB i forskningssamarbete om fossilfritt stål

Stålbolaget SSAB, metallforskningsinstitutet Swerim och Luleå tekniska universitet startar ett forskningssamarbete inom fossilfri avancerad ståltillverkning och produktion. Satsningen om totalt 46 miljoner kronor ska påskynda den gröna omställningen och svensk stålindustris mål om nollutsläpp av koldioxid. Det framgår av ett pressmeddelande.

Forskningssamarbetet som går under namnet FINAST, Forskning och innovation i Norrbotten för avancerad grön stålframställning och tillverkning, är tvärvetenskaplig och finansieras av EU-fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket.

Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Swerim innebär att ett 15-tal forskare inom nio olika forskningsämnen medverkar och att ett tiotal doktorandtjänster etableras, som ska säkra framtida spetskompetens inom området.

Forskningssatsningen handlar dels om det fossilfria stålets egenskaper och prestanda, men forskarna ska också studera hur olika tillverkningsprocesser påverkar komponentegenskaper och stålets beteende när det kommer i kontakt med vätgas.

Den andra delen handlar om fossilfri ståltillverkning med fokus på att använda vätgas och biobaserade råmaterial. En viktig frågeställning är då att ta fram kunskap om hur biogena källor och vätgas bäst kan användas i den framtida ståltillverkningen, dels ur processhänseende, dels ur ett samhälleligt systemperspektiv. Forskning som ökar kunskapen om säkerhet vid användning av industriella vätgasbaserade energisystemen är också prioriterad.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SSAB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SSAB

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt