Respiratorius genomför helt garanterad nyemission om 45 miljoner kronor - vill knoppa av projekt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Respiratorius genomför helt garanterad nyemission om 45 miljoner kronor - vill knoppa av projekt

Respiratorius

Forskningsbolaget Respiratorius vill stärka sin kassa med 45 miljoner kronor genom en säkerställd nyemission. Bolaget vill också knoppa av ett projekt till aktieägarna.

Respiratorius har inlett en process rörande en avknoppning och särnotering av företagets projekt RCD405 och övriga projekt relaterade till sjukdomen KOL. Forskningsbolaget bedömer att processen kan genomföras runt halvårsskiftet. Tanken är att det utdelade bolaget skall noteras på Spotlight Stock Market.

Nyemissionen behöver klubbas vid en extra stämma den 14 mars. Bolaget siktar även på att lägga om räkenskapsåret för att förenkla processen kring avknoppningen.

Nyemissionen om 45 miljoner kronor före emissionskostnader är helt garanterad genom teckningsåtaganden och garantiåtaganden från befintliga aktieägare och externa investerare.

Bolagets längst gångna projekt VAL001, är en läkemedelskandidat mot diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL), en aggressiv form av lymfkörtelcancer. VAL001 har erhållit status som särläkemedel i USA och Europa samt erhållit ett patentskydd, vilket avsevärt stärker den kommersiella potentialen i projektet. Efter avslutad klinisk fas I/IIa-studie, förbereds för närvarande en klinisk fas 3-studie.

"Bolaget söker och utvärderar sedan en tid lämpliga globala partners för VAL001, en process som kommer prioriteras ytterligare med en formulering och resultat från farmakokinetisk studie. Målet är att snarast möjligt sluta ett avtal. Det kan innebära att projektet eller dotterbolaget Valcuria AB, där alla resultat och immateriella rättigheter som hör till VAL001 finns samlat, säljs", skriver Respiratorius.

Bolaget bedömer inte att både detta projektet och projektet kring KOL kan drivas inom ramen för existerande rörelsekapital varför man vill knoppa av KOL-projektet till aktieägarna. KOL-projektets nästa steg är toxikologiska studier på djur som ett steg mot kliniska studier.

Emissionskapitalet som nu tas in kommer att användas till en rad områden. Totalt 25 miljoner kronor allokeras till RCD405-projektet och övriga KOL-projekt för förberedelser inför fas I-studier samt andra regulatoriska aktiviteter, 10 miljoner kronor allokeras till VAL001-projektet för kliniska och regulatoriska aktiviteter samt affärsutveckling och 3 miljoner kronor allokeras till investeringar i immateriella rättigheter samt övrigt rörelsekapital. Respiratorius spår att emissionen stärker kassan med 37,6 miljoner kronor efter avdrag för emissionskostnader om cirka 7 miljoner.

Villkoren för nyemissionen är som följer. Varje aktie ger en teckningsrätt. Trettio teckningsrätter ger rätten att teckna elva aktier till teckningskursen 0,57 kronor per aktie. Teckningsperioden löper från och med den 18 mars till och med den 1 april. Utspädningen blir cirka 26,8 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Respiratorius

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Respiratorius

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.