Q-linea ökar förlusten under tredje kvartalet - halverar försäljningsprognos för 2022
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Q-linea ökar förlusten under tredje kvartalet - halverar försäljningsprognos för 2022

Q-linea

Diagnostikbolaget Q-linea redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade och bolaget tvingas kapa sin försäljningsprognos.

Omsättningen steg till 2,9 miljoner kronor (1,1).

Rörelseresultatet blev -58,9 miljoner kronor (-50,0).

Resultatet efter skatt blev -59,4 miljoner kronor (-49,1).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -55,4 miljoner kronor (-63,0).

Q-linea föll i förra veckan kraftigt på börsen efter att man kommit överens med Thermo Fisher Scientific om att avsluta det exklusiva globala distributionsavtalet för ASTar instrument och förbrukningsartiklar. Detta kommer efter att distributören valt att fokusera på sin kärnproduktportfölj. Som resultat får Q-linea istället rättigheterna att marknadsföra och distribuera ASTar i USA och EU.

"Thermo Fishers förändrade strategi är naturligtvis tråkig. Samtidigt har kundmöten under dessa år väsentligt utvecklat vår kommersiella skärpa och nu har vi en tydlig bild av vad som behöver göras för att skapa en god utveckling under kommande år. Jag ser fram emot att bygga ett bolag med ett tydligare fokus på egen försäljning, vilket på sikt kommer att skapa stora framtida värden. Vi har även sett ett fortsatt stort intresse för våra produkter från andra större företag i branschen och kommer nu att kunna fullfölja de diskussionerna i våra aktieägares bästa intresse", kommenterar vd Jonas Jarvius i rapporten.

Q-linea tvingas nu dock att justera ned försäljningsprognosen.

"Trots att vi ser framtiden an med stor tillförsikt, måste vi på grund av denna strategiomläggning och Coronapandemins stora påverkan på kundernas köpbeslut justera ned vår tidigare försäljningsprognos på 20 ASTar-system för 2022 till cirka hälften och kommer inte att se en vändning förrän 2023", uppger Jonas Jarvius.

Vidare framgår av rapporten att diskussionerna med FDA har fortsatt under kvartalet och bolaget för nu diskussioner om eventuellt utökad testning. Bolaget tror på ett snabbare kliniskt upptag i USA, när amerikanskt marknadsgodkännande erhållits, än det hittills varit i Europa.

"Q-linea genomgår en stor förändring när vi nu tydligt tar kontroll över vår egen framtid. Denna förändring kommer att innebära att 2023 blir ett år av transformation och anpassning till vår nya situation, men baserat på det mottagande vi hittills fått i Europa, är jag starkt övertygad om att vi har en bra och spännande resa framför oss", avslutar Jonas Jarvius vd-ordet.

Q-linea, MkrQ3-2022Q3-2021Förändring
Nettoomsättning2,91,1163,6%
Rörelseresultat-58,9-50,0
Nettoresultat-59,4-49,1
Kassaflöde från löpande verksamhet-55,4-63,0


http://media.finwire.com/media/FWM007D97E-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Q-Linea

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Q-Linea

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt