Plejd ökar intäkterna och resultatet rejält i fjärde kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Plejd ökar intäkterna och resultatet rejält i fjärde kvartalet

Plejd

Teknikbolaget Plejd, som utvecklar produkter och tjänster för smart belysning och hemautomation, redovisar en rejäl ökning av intäkter och resultat i fjärde kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg 31,1 procent till 96,1 miljoner kronor (73,3). Under de tre föregående kvartalen låg dock intäktstillväxten på mellan 60 och 80 procent.

Ebitda-resultat blev 28,0 miljoner kronor (16,0), med en ebitda-marginal på 29,1 procent (21,8).

Rörelseresultatet blev 19,7 miljoner kronor (11,2), med en rörelsemarginal på 20,5 procent (15,3).

Resultatet före skatt var 19,5 miljoner kronor (11,2).

Resultatet efter skatt blev 15,3 miljoner kronor (5,5), en ökning med 178,2 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 1,43 kronor (0,52), vilket innebär en ökning med 175,0 procent mot föregående år.

Styrelsen föreslår ingen utdelning, i likhet med föregående år.

"Bolaget har som primärt mål att växa kraftigt i nettoomsättning genom lansering av nya produkter och lansering på nya marknader. Bolaget lämnar inga resultat- och omsättningsprognoser", skriver Plejd om utsikterna för 2022.

- Bruttomarginalen landade för helåret på 57 procent, även det var en ökning gentemot tidigare år och detta trots att det råder en global komponentbrist. Genom bra lagerhållning och utvecklingsnära organisation såg vi ingen påverkan på vår leveransförmåga under året, vi kunde dock se en temporär påverkan på kassaflödet till följd av lagerbindning, kommenterar vd Babak Esfahani i bokslutet.

- Tillväxten i omsättning har under året fluktuerat, vilket främst berodde på fördelningen i lageruppbyggnaden hos våra kunder. Vi såg en större lageruppbyggnad under första delen av året vilket främst bestod av faktorer som låga ingående lager och ett starkt växande Norge. Vi såg sedan en utjämning av dessa lagernivåer i fjärde kvartalet varpå tillväxten inte ökade lika kraftigt som övriga kvartal. Installationerna ökade mer jämnt över hela året, totalt ökade de med 49 procent och var mer i linje med omsättningstillväxten.

- Årets höjdpunkt var tillväxten i Norge som hade en omsättningsökning på otroliga 470 procent under fjärde kvartalet och 530 procent på helåret jämfört med samma perioder föregående år. Vi ser en tillväxtkurva i Norge som mer och mer liknar den utveckling vi haft i Sverige. Därmed stärkte vi vår position på den norska marknaden, en marknad vi ser lika stor potential i som den svenska. Även Finland och Nederländerna hade en god tillväxt under året, med produktanpassningar som närmar sig lansering borde vi se en tilltagen tillväxt på dessa marknader under kommande år, fortsätter Babak Esfahani.

Plejd, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning96,173,331,1%
EBITDA28,016,075,0%
EBITDA-marginal29,1%21,8%
Rörelseresultat19,711,275,9%
Rörelsemarginal20,5%15,3%
Resultat före skatt19,511,274,1%
Nettoresultat15,35,5178,2%
Resultat per aktie, kronor1,430,52175,0%
Utdelning per aktie, kronor00


http://media.finwire.com/media/FWS006DFBB-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Plejd

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Plejd

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt