Mendus presenterar positiv överlevnadsdata för vididencel som underhållsbehandling vid AML
Forskningsbolaget Mendus har presenterat positiva uppdaterade överlevnadsdata från fas 2-studien Advance II med vididencel (DCP-001) vid akut myeloid leukemi (AML), vid ASH-konferensen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Datan visar att återfallsfri medianöverlevnad (RFS) per den 24 november var 30,4 månader, och medianen för totalöverlevnad (OS), hade ännu inte uppnåtts, med 14 av 20 patienter fortfarande vid liv. RFS vid 2 år var 56 procent, och beräknad OS vid 2 år och 3 år var 74,9 procent respektive 64,7 procent.
Utfallet kan jämföras med det för oral azacitidin, det idag enda godkända läkemedlet för underhållsbehandling av AML. Den har hos patienter med mätbar restsjukdom, MRD, uppvisat en RFS på 7,1 månader mot 2,7 månader i placeboarmen, och en OS på 14,6 månader mot 10,4 månader i placeboarmen.
“Dessa överlevnadsdata överstiger de historiska överlevnadssiffrorna som observerats med nuvarande standard för underhållsbehandling, och därtill har vi också samlat in ett betydande paket med immunövervakningsdata som ger ytterligare bevis för att behandling med vididencel kan leda till förbättrade immunsvar mot kvarvarande sjukdom och varaktiga remissioner hos AML-patienter”, säger Jeroen Rovers, CMO på Mendus.
Enligt vd Erik Manting jobbar man nu skyndsamt med att utöka den kliniska prövningen av vididencel i AML, samt förbereda för registreringsgrundande studier.
ASH är en förkortning för American Society of Hematology.