Medtech-bolaget Devyser siktar på notering i år – ’Vi ligger i framkant inom DNA-diagnostik’ - vd
Devyser, som är ett svenskt medtech-företag som utvecklar, tillverkar och säljer diagnostiska kit och programvara för avancerad DNA-testning, meddelade på måndagsmorgonen sin avsikt att notera sina aktier på Nasdaq First North någon gång under fjärde kvartalet.
Erbjudandet består av nyemitterade aktier motsvarande en bruttolikvid om 300 miljoner kronor, och befintliga aktier i bolaget. Som största ägare i bolaget återfinns fastighetsmagnaten Rutger Arnhult som äger 30 procent av aktierna samt Swedbank Robur, 12 procent, och Fjärde AP-fonden, 8 procent.
I en intervju med Finwire förklarar vd Fredrik Alpsten vad Devyser gör, vad pengarna ska användas till och varför bolaget är ett intressant investeringsobjekt.
Bolagets egenutvecklade kit utgörs av små rör med reagens som blandas med extraherat DNA från en patient och därefter förs provet in i ett sekvenseringsinstrument. Den data som erhålls tolkas sedan med hjälp av Devysers mjukvara och därefter kan man se om en patient har en viss sjukdom, eller om personen löper risk att utveckla en viss sorts sjukdom. Exempel på sjukdomar som bolaget kan screena för är cystisk fibros, bröstcancer, tarmcancer, thalassemi med flera. Bolaget jobbar inom tre huvudområden: Ärftliga sjukdomar, onkologi, samt övervakning efter transplantationer, där den förstnämnda står för 70 procent av omsättningen. Totalt har bolaget utvecklat och lanserat 28 CE-godkända produkter.
Devyserchefen lyfter fram att det sker en stor förändring i hur sjukvården arbetar med diagnostisering.
”Myndigheter inser mer och mer att om man tidigt kan diagnostisera en patient med en sjukdom, eller risken att en patient utvecklar en sjukdom, kan man spara oerhört mycket pengar samt väldigt många liv. DNA-sekvensering har fullständigt exploderat de senaste åren", kommenterar Alpsten och fortsätter.
"Att screena i förväg blir allt mer vanligare. Till exempel om man vet att man har bröstcancer i familjen, kan man göra ett test för att se om den muterade genen finns hos fler familjemedlemmar. ”
Pengarna bolaget tar in ska primärt användas till säljsatsningar, dels på befintliga marknader i Europa och Asien men även nya såsom USA. Medlen ska även användas för att konvertera distributörsförsäljning till direkt försäljning samt utveckla ytterligare produkter.
Under perioden januari-september omsatte man cirka 69 miljoner kronor och den valutajusterade omsättningstillväxten landade på 50 procent. Vidare redovisades en bruttomarginal om 78 procent och på 3-5 års sikt har bolaget som mål att bland annat ha en bruttomarginal överstigande 80 procent, samt uppnå en rörelsemarginal på över 20 procent.
På frågan varför man som investerare ska överväga Devyser som investeringsalternativ förklarar Alpsten.
"Vi ligger i framkant inom DNA-diagnostik och det finns inte mycket som är hetare än det för närvarande. Sedan är vi ett snabbväxande bolag och växte över 50 procent de senaste nio månaderna, samtidigt som vi har en stark bruttomarginal som närmar sig 80 procent. Därutöver växer den underliggande marknaden mycket snabbt och inom vissa nischer vi befinner oss i uppgår tillväxten till 70-80 procent."