Matsmarts omsättning ökar - förlusten minskade
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Matsmarts omsättning ökar - förlusten minskade

Matsmarts

Matsmart, som säljer överskottsmat och konsumentprodukter online, redovisar ökande omsättning under helåret 2023 jämfört med samma period året innan. Förlusten minskade.

Omsättningen steg 17,3 procent till 1 043 miljoner kronor (889). Norden omsatte 678 miljoner kronor (605) och DACH-regionen 334 miljoner (267). Storbritannien omsatte 31 miljoner (18).

Resultatet före skatt var -374 miljoner kronor (-422).

Matsmart tog in 460 miljoner kronor i samband med en runda, ledd cirkulära investeraren Circularity Capital och med stöd från befintliga ägare. I och med finansieringsrundan har Matsmart totalt tagit in över 1,8 miljarder kronor.

"Fortsatt arbete med att förbättra lönsamheten, med ökade vinster i Sverige och ett lönsamt Norden inom räckhåll. Med unit economics som stödjer lönsamhet kommer lönsamheten att öka med ökade volymer", skriver Matsmart.

Matsmart-chefen Peter Beckius vittnar om ett tufft år.

“2023 var ett tufft år, både för konsumenter som fick mindre pengar att röra sig med, och för e-handeln i stort med inflation och ökade kostnader. Tillväxten för mat online stannade av i Europa. På vissa marknader, i Sverige till exempel, var tillväxten negativ. Sett ur det perspektivet är jag extremt stolt över våra prestationer. På den här ganska tuffa marknaden har vi, likt många cirkulära koncept, fortsatt att växa. Matsmart är idag Europas ledande cirkulära e-handel för mat och även om vi har en bit kvar till lönsamhet på gruppnivå, pekar utvecklingen åt rätt håll. De förändringar som vi sjösatte under förra året har börjat ge effekt. Vi har en tydlig plan hur vi ska nå lönsamhet och vi ska fortsätta att jobba för att fler ska välja räddad mat först.”

Företaget öppnade e-handel i Österrike i februari.

“Vi ser just nu ökande vinster i Sverige och ett lönsamt Norden inom räckhåll. Efterfrågan på cirkulär mat i Norden fortsätter att vara stark och lönsamheten på ordernivå är god. Med ökade volymer kommer lönsamheten att fortsätta förbättras då vi får en positiv spiral i flera led. Matsmarts varumärke är starkt på våra hemmamarknader”, uppger Beckius.

Under förra året inledde bolaget byggstarten för ett tyskt automatiserat lager. Detta kommer att tas i drift i slutet av innevarande år. Automatiseringen är helt avgörande för Matsmarts långsiktiga lönsamhet i DACH-regionen.

Matsmart, Mkr20232022Förändring
Nettoomsättning1 04388917,3%
Resultat före skatt-374-422

Bifogat: http://media.finwire.com/media/FWM009F372-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Matsmart

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Matsmart

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt