Lipigon Pharmaceuticals siktar på en breddning av verksamheten - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Lipigon Pharmaceuticals siktar på en breddning av verksamheten - vd

Forskningsbolaget Lipigon Pharmaceuticals har haft en intensiv start som noterat bolag och framöver siktar företaget på en breddning. Det säger vd Stefan K. Nilsson i en intervju med Finwire.

Bolaget är specialiserade på forskning och utveckling av diverse läkemedelskandidater. Produktportföljen är bred, men inkluderar huvudsakligen särläkemedel för sällsynta lipidsjukdomar där det idag finns vaga behandlingsalternativ. Fokus ligger just nu på att förbereda flaggskeppsprodukten Lipisense för att gå in i människa, en fas I.

“Vi arbetar nu med säkerhetsstudier. Den första skall vara klar i augusti, den andra i november och den tredje i januari nästa år. Planen är att få igång en studie i det andra kvartalet nästa år, men det är alltid vanskligt att sätta ett fast datum då det är många parametrar som ligger lite utanför Lipigons kontroll givet bland annat pandemin”, säger vd Stefan K. Nilsson i intervjun.

Lipisense är en läkemedelskandidat av antisense-typ för behandling av kraftigt förhöjda blodfetter, ett område som det saknas bra behandlingsalternativ för. Just nu pågår alltså toxikolgistudier, vilket innebär att man tittar på hur kandidaten tolereras i djurmodeller. Förhöjda blodfetter är en vanlig välfärdssjukdom och ett stort globalt problem.

“Riskmässigt är det förhållandevis lågt. Teknologirisken är låg. Detta är gjort förr. Det som är risk offtarget, alltså att vår läkemedelskandidat har någon oväntad påverkan. Men som med all läkemedelsutveckling är det såklart riskfyllt. Förutsättningar i det här fallet bedömer vi som goda annars hade vi inte tagit in tekniken i klinisk fas”, säger Stefan K. Nilsson.

I det korta perspektivet arbetar företaget också med att utse en CRO, en uppdragsorganisation för de kliniska prövningarna. Den upphandlingen väntas bli klar i juni.

Lipigon skiljer sig lite åt från andra forskningsbolag. Många noterade bolag driver företaget framåt kring en kandidat och fokuserar på detta. Lipigon har högre ambitioner och projektportföljen som redan innehåller flera kandidater skall med tiden utvidgas. Samtal sker med möjliga partners. Företaget har bland annat ett samarbete med Combigene, där företaget har utlicensierat projektet P2-lipodystrofi. Enligt Lipigon-chefen går det arbetet bra och följer plan.

“Vi kommer att lägga till nya projekt under kommande år. Jag ser framför mig en stark tillväxt, inte bara genom ett projekt utan flera parallella projekt. Inlicensiering är exempelvis en väg att gå. Rent konkret innebär det att vi kan repositionera ett befintligt läkemedelsprojekt. Det som är viktigt är att det skall hänga ihop med vårt sjukdomsområde”, säger Stefan K. Nilsson.

Han menar att många företag som är möjliga partners till Lipigon lagt fina projekt i malpåse, vilket öppnar upp möjligheter för bolag som Lipigon. Nilsson vill inte ge någon prognos om när ett avtal kan presenteras för marknaden.

“Det här är ett ständigt arbete som pågår. Exakt när och vad vi kan presentera kan vi inte gå ut med. Däremot arbetar vi hela tiden med detta”, säger Lipigon-grundaren.
“Vi tänker ta vara på möjligheter som ges”, fortsätter han.

Noteringen ser han också som en fördel i de diskussioner som företaget befinner sig i.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Lipigon Pharmaceuticals

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Lipigon Pharmaceuticals

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.