Kommun testar Norditeks teknik för att undvika produktionsstopp i värmekraftverk
Värmekraftverk kan spara stora belopp med hjälp av teknik från miljöteknikbolaget Norditek, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Dyra produktionsstopp i kommunens värmeverk är ett vanligt problem över hela landet. Just nu är en kommun i Mellansverige först ut med att prova den tekniska lösningen som kommer åt problemet orsakat av aluminiumförpackningar i avfallet.
Med Norditeks tekniska lösning för att separera aluminium från exempelvis returträ är det nu möjligt att både undvika produktionsstopp och att återvinna mer av den energikrävande metallen.
När aluminiumet, som via sopbilen hamnar hos kraftvärmeverket, eldas i pannan smälter det och rinner ner i lufthålen där det stelnar. Det gör att man tvingas stänga ner hela värmepannan och knacka loss metallen för hand. Ett sådant driftstopp kan ske flera gånger på ett år och kosta miljoner vid varje tillfälle.
Det finns över 300 värmeverk i Sverige idag vilket gör att den samhälleliga kostnaden för detta problem handlar om hundratals miljoner. Det innebär också att den mängd aluminium som är möjlig att återvinna utgör en väsentlig påverkan på återvinningsgraden av aluminium i Sverige. Denna återvinning sparar 95 procent av den energi som annars behövs för att skapa nytt aluminium, framhåller Norditek.
Problemet uppstår även med avfall som kommer från byggsidan, där det kan finnas mässing och andra metaller som innebär samma utmaning att hantera.