IPO-aktuella Modus Therapeutics: Förvånansvärt stort problem med sepsis
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-aktuella Modus Therapeutics: Förvånansvärt stort problem med sepsis

IPO-aktuella

Enligt IPO-aktuella forskningsbolaget Modus Therapeutics så är problemet med de potentiellt livshotande tillstånden sepsis och septisk chock ett förvånansvärt stort problem, trots dess relativt vanliga förekomst. Det framgår av en intervju med vd:n John Öhd.

- Med tanke på hur vanligt det är så är det ett förvånansvärt stort problem. Mörkertalet är sannolikt dessutom ganska stort och tillståndet orsakar mycket komplikationer och död, berättar bolagschefen.

Det är ungefär tre miljoner människor i USA som besöker akuten varje år på grund av sepsis. Modus Therapeutics strävar efter att utveckla ett läkemedel som ska kunna förhindra de allvarliga sjukdomarna som i sin värsta form, septisk chock, har en dödssfrekvens på mellan 20-30 procent globalt. I Sverige uppskattas det att 40 000 drabbas av sepsis varje år.

- Vi har en potentiellt unik effekt mot sepsis och septisk chock, understryker vd:n och pekar på de prekliniska resultaten som uppvisade tydligt motverkande skadeeffekter av systemisk inflammation.

Forskningsbolaget är aktuellt med en börsnotering på Nasdaq First North där det skall tas in upp till 33 miljoner kronor i en första emissionslikvid. Med teckningsoptionerna inräknat kommer ungefär 75 miljoner injiceras totalt. Teckningsperioden löper från 29 juni till och med 13 juli 2021.

Tanken är att kapitalet primärt ska räcka för första årets forskning som inkluderar en studie med ”konstgjorda septisk chocker” i friska frivilliga. Den strävar efter att etablera rätt dosnivåer och undersöka hur man bäst administrerar läkemedlet tillika polysackariden sevuparin vid sepsis.

- Sepsispatienter är sjuka och därför är det viktigt att veta ungefär i vilka dosintervall man ska ligga. Studien kan också informera om vilka biomarkörer som kan vara till hjälp när vi ska rekrytera patienter, förklarar John Öhd.

Den kortare studien väntas vara färdig ungefär i slutet av andra kvartalet 2022. Därefter ska teckningsoptionerna kunna finansiera den första patientstudien i fas 2.

Genom tidigare erfarenheter från sevuparin - där det tidigare genomförts en fas 2-studie inom sicklecellssjukdom - ska man kunna kapitalisera på redan gjorda investeringar.

- Vi tror att de kunskaper vi redan har om sevuparinets säkerhetsprofil i människa skall underlätta ett snabbare kliniskt program i sepsis. Dessutom finns det möjligheter för en framgångsrik behandling mot sepsis att kunna komma in i ännu större patientgrupp som har andra typer av systemisk inflammation, avslutar företagsledaren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Modus Therapeutics

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Modus Therapeutics

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt