Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ikoniska

Ikoniska amerikanska varumärken stänger ned i Ryssland

Amerikanska konsumentjättarna McDonalds, Starbucks, Coca-Cola och Pepsico har samtliga meddelat att de stoppar sina verksamheter i Ryssland med anledning av Ukrainakriget.

Hamburgerjätten McDonalds inför ett tempoärt stopp i Ryssland. Bolaget tänker dock fortsätta ge ut lön till sina 62 000 anställda i Ryssland ”som lagt sitt hjärta och själ i McDonalds-märket”, heter det. Även de anställda i Ukraina kommer fortsätta få lön. McDonalds har 850 restauranger i Ryssland.

I Starbucks fall är det dess licenstagare som får stänga ned. Bolaget har 130 butiker i Ryssland och Ukraina som står för mindre än en procent av de globala intäkterna, enligt analytiker på Cowen. Vd Kevin Johnson har lovat att stödja de 2 000 anställda i Ryssland som påverkas av beslutet.

Coca-Cola var kortfattade med sitt besked. De uppgav att verksamheten stoppas och att man kommer fortsätta följa och bedöma situationen som den utvecklas.

Pepsico meddelar att de tänker sluta sälja drycker som Pepsi och 7UP men fortsätta förse Ryssland med livsmedel. Det betyder att det blir möjligt att fortsatt köpa dess chips och andra dagligvaror som mjölk, ost och välling. Det uppgavs också att bolaget utvärderar alternativen för den ryska verksamheten, inklusive en nedskrivning.

https://corporate.mcdonalds.com/corpmcd/en-us/our-stories/article/ourstories.Russia-update.html

https://www.cnbc.com/2022/03/08/starbucks-suspends-all-business-in-russia-as-putins-forces-attack-ukraine.html

https://www.wsj.com/articles/pepsico-explores-options-for-russian-business-as-ukraine-crisis-deepens-11646767277

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Coca-Cola

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt