Igrene ska under hösten ansöka om miljötillstånd för pilotanläggning för produktion av karbon
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Igrene ska under hösten ansöka om miljötillstånd för pilotanläggning för produktion av karbon

Gasprospekteringsbolaget Igrene avser att under hösten 2024 ansöka om miljötillstånd för en pilotanläggning för tillverkning av karbon och vätgas med metan som råvara, framgår det av ett pressmeddelande.

"Detta är en helt ny och revolutionerande teknologi, som utvecklas med EU-stöd. En förutsättning för att få EU-stöd är att det i detta fall handlar om användning av icke-fossil (biogen) naturgas som råvara, och att vi i förlängningen avser att gå över till biogas (något som inte låter sig göras i det korta perspektivet). Det förefaller som om lagstiftningen kan ge utrymme för en sådan användning", skriver Igrene.

För att förverkliga planerna krävs utvinnings- och miljötillstånd. Igrene har därför begärt samråd med Mora kommun och Länsstyrelsen Dalarna. Samrådsmöten är tänkta att hållas i mitten av augusti.

"Ambitionen är att pilotanläggningen ska påvisa möjligheterna att kommersiellt och miljövänligt utvinna högvärdig karbon för industriellt ändamål och samtidigt producera Clean Hydrogen. Det är inte gångbart att, i denna tidiga fas, först bygga en biogasanläggning med tillhörande reningsanläggning. Därför avser AB Igrene att använda den rena metanråvaran som redan påvisats i Igrenes befintliga borrhål inom Vattumyrens industriområde inom Morafältet sydväst om Mora", skriver bolaget.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Igrene

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Igrene

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt