Fortum säljer återvinning- och avfallsverksamhet för 800 miljoner euro
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Fortum säljer återvinning- och avfallsverksamhet för 800 miljoner euro

Finländska energibolaget Fortum har ingått ett avtal om att sälja sin återvinning- och avfallsverksamhet till investmentbolaget Summa Equity genom sitt portföljbolag NG Group. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den totala köpeskillingen på skuldfri basis är cirka 800 miljoner euro. Affären väntas slutföras under fjärde kvartalet i år.

Baserat på balansräkningen vid avtalstecknandet skulle Fortum bokföra en skattefri kapitalvinst på cirka 110 miljoner euro. Dock kommer den slutliga kapitalvinsten att bero på värdet av balansräkningens storlek vid den tidpunkten. Vinsten kommer att redovisas som resultateffekter i Other Operations-segmentets resultat när transaktionen har avslutats.

Avyttringen av återvinnings- och avfallsverksamheten ingår i Fortums strategiska översyn av sina Circular Solutions-verksamheter. Översynen inleddes i augusti 2023. Fortums strategiska fokus är att leverera ren energi och driva på utfasningen av fossila bränslen i industrier i Norden. Circular Solutions-verksamheterna är inte kärnan i strategin.

- Denna avyttring ger oss möjlighet att lägga ytterligare fokus på vår kärnverksamhet inom ren kraftproduktion för att driva på elektrifieringen och bygga beredskap för framtida tillväxt. Efter denna avyttring fortsätter vi med våra prioriteringar för kapitalallokering: att balansera mellan styrka i balansräkningen, investeringar och avkastning till aktieägarna baserat på vår utdelningspolicy, säger Fortums vd Markus Rauramo.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Fortum

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortum

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt