FDA beviljar särläkemedelstatus för Egetis Therapeutics kandidat Emcitate för behandling av RTH-b
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

FDA beviljar särläkemedelstatus för Egetis Therapeutics kandidat Emcitate för behandling av RTH-b

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat särläkemedelsstatus för Egetis Therapeutics läkemedelskandidat Emcitate för behandling av Resistance to Thyroid Hormone type beta (RTH-b). Det framgår av ett pressmeddelande.

Emcitate befinner sig i kliniska fas 3-studier med planerade ansökningar om marknadsgodkännande i USA och Europa 2023 för behandling av MCT8-brist, en ovanlig genetisk sjukdom med stort medicinskt behov och ingen tillgänglig behandling.

Den idag beviljade särläkemedelsstatusen för RTH-β är ett direkt resultat av bolagets arbete med att utvidga indikationerna för Emcitate programmet till närliggande men distinkta tillstånd.

"RTH-β är en ovanlig, medfödd genetisk sjukdom som orsakas av mutationer i den ena av kroppens två typer av sköldkörtelhormonreceptorer och leder till nedsatt sköldkörtelhormonsignallering i vävnader som är beroende av sköldkörtelhormonreceptor beta", skriver bolaget.

Regelverket för Orphan Drug Designation i USA ger särläkemedelsstatus till läkemedel som bedöms på ett säkert och effektivt vis kunna behandla, diagnosticera eller förebygga ovanliga sjukdomar och tillstånd som drabbar färre än 200 000 invånare i USA. Särläkemedelsstatus ger innehavaren ett antal incitament, inklusive skattefördelar för kliniska prövningar, undantag från vissa avgifter och möjlighet till sju års marknadsexklusivitet efter marknadsgodkännande.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Egetis Therapeutics

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Egetis Therapeutics

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt